UPDATE 21:00: Echipele de salvare au confirmat că aud vocile celor trei mineri suprinși de prăbușirea galeriei în Mina Lupeni. Ministrul Energiei, Toma Petcu, a afirmat că salvatorii sunt „foarte aproape de unul dintre cei trei mineri”.
„Nu vă ascundem că nivelul de intervenție este extrem de dificil. Echipele de salvare înaintează în medie circa 1 metru pe oră: suprafața pe care trebuie să acționeze fiind de 16 de metri. Tocmai din cauza acestor condiții dificile de intervenție s-a luat decizia de a interveni cu două echipe de salvatori, care sapă din două părți în același timp”, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu, în cadrul unei conferințe de presă.
Ministrul a dispus ca echipele de salvatori să fie înlocuite la maximum șase ore de intervenție, ultima dintre acestea având loc la ora 18.
„Cele două echipe însumează 14 salvatori în subteran acum. Comunicăm telefonic cu aceste echipe și știm în orice moment cum avansează lucrurile sau ce alte nevoi au acești oameni care depun eforturi imense pentru a-i aduce la suprafață pe cei răniți”, a precizat Toma Petcu.
Șeful Ministerului Energiei a menționat că în mina Lupeni sunt condiții care favorizează operațiunea de salvare.
„În primul rând atmosfera din subteran este respirabilă, salvatorii nefiind nevoiți să poarte măști de oxigen. Ori asta face ca intervenția să fie mult mai rapidă și ne dă speranțe că minerii prinși în galerie pot și ei respira”, a explicat ministrul Energiei.
La fața locului a fost trimisă o ambulanță de terapie intensivă, o autospecială de transport victime multiple, dar și un elicopter SMURD pregătit să preia răniții.
Familiile celor implicați în accidentul din mină se află la fața locului și primesc consiliere psihologică.
UPDATE: 18,55 – Cei trei mineri surprinși de surparea produsă joi în abatajul din subteranul minei Lupeni, cu vârste cuprinse între 39 și 43 de ani, au fost blocați de o acumulare de minereu pe o lungime de aproximativ 20 de metri, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Cei trei oameni sunt blocați la peste 400 de metri sub pământ.
În momentul surpării, în abatajul cu o lățime de aproximativ patru metri și o înălțime de doi metri se aflau 11 persoane. Opt mineri au părăsit zona periculoasă, șapte dintre ei fiind implicați în derularea operațiunilor de suport tehnic, iar trei mineri au fost blocați de o acumulare de minereu pe o lungime de aproximativ 20 de metri.
În cel mai scurt timp, au fost alertați salvatorii minieri ai Exploatării Miniere Lupeni și Salvamin Petroșani, două echipe alcătuite din 14 salvatori fiind implicate în operațiunile de salvare. Aceste echipe sunt singurele acreditate să pătrundă în subsol, procedurile de intervenţie fiind diferite de cele de la suprafaţă.
Minerul care a reușit să iasă singur din subteran are traumatisme la nivelul torsului, el fiind transportat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului din Petroșani cu o ambulanță SAJ.
Concomitent, subprefectul județului Hunedoara a convocat la sediul minei Grupul de Suport Tehnic în cazul situațiilor de urgență generate de accidente, avarii, explozii și incendii în industrie, inclusiv prăbușiri de teren cauzate de exploatări miniere sau alte activități tehnologice.
De asemenea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a dislocat la exploatarea minieră o ambulanţă de terapie intensivă și o autospecială de transport victime multiple.
În plus, un elicopter SMURD a aterizat la spitalul din Petroşani, fiind pregătit să preia răniţii care necesită transportul de urgenţă spre clinici de specialitate.
Rudele minerilor surprinse de surpare au fost invitate la sediul minei Lupeni pentru a fi, în permanenţă, ţinute la curent cu desfăşurarea operaţiunilor de salvare. De asemenea, un psiholog a fost desemnat să consilieze rudele persoanelor prinse în subteran, precizează IGSU.
Potrivit aceleiași surse, Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara s-a autosesizat în acest caz. O echipă condusă de inspectorul șef s-a deplasat la sediul minei iar unul dintre inspectorii de protecția muncii, inginer minier, a coborât în subteran alături de salvatori pentru a începe verificările.
UPDATE: 18:05: Celor trei mineri prinși în Mina Lupeni li se pompează aer în locul în care sunt captivi, sub pământ. Informația a fost dată de premierul Mihai Tudose, la începutul ședinței de Guvern de joi.
„S-a pompat aer acolo și se aud semne de viață. Înțeleg că sunt pe la 500 de metri, blocați. Suntem alături de familii, depunem toate eforturile omeneșți și tehnice posibile să îi recuperăm în viață”, a spus premierul Tudose
Darius Câmpean, liderul Sindicatului „Muntele” din Valea Jiului, a declarat, pentru Libertate, că salvatorii lucrează în continuare pentru a ajunge la cei trei mineri.
Accidentul de muncă, produs la Mina Lupeni, a devenit obiectul unui dosar penal deschis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).
„La faţa locului s-a deplasat o echipă de poliţişti, reprezentanţi ai ITM şi salvatori precum şi un procuror de la unitatea de Parchet unde s-a înregistrat dosarul, echipa de anchetatori fiind sub coordonarea unui procuror de la PCA Alba”, conform sursei citate.
UPDATE 17:25: Cei trei mineri prinși în Mina Lupeni ar putea fi în viață pentru că se aud voci de sub malul prăbușit de pământ. Asta a declarat prefectul județului Hunedoara, Fabius Szekely, care susține că salvatorii mineri acționează pentru a scoate cele trei victime din mină.
„Noi suntem pregătiţi afară, avem şi două elicoptere, salvatorii se apropie de zona respectivă, se aud voci din interior, sperăm din tot sufletul ca cei trei să fie în viaţă”, a declarat joi, pentru Mediafax.ro, Fabius Szekely, prefectul judeţului Hunedoara.
Fabius Szekely a precizat că surparea de la mina Lupeni s-a produs pe o lungime de 10 metri. În momentul de față nu se știe exact dacă cei trei mineri au fost prinși sub pământ sau dacă au rămas blocați în galerie, înainte de malul surpat, arată sursa citată.
Prefectul județului Hunedoara a fost anunțat de Inspectoratului Teritorial de Muncă. Inspectorii vor face o anchetă cu privire la condițiile în care lucrează ortacii în Mina Lupeni.
„E o surpare de pământ pe o lungime de 10 metri, sunt trei oameni afectaţi, nu ştim dacă sunt prinşi sub pământ sau au rămas în partea dinaintea surpării. Va sosi un elicopter SMURD, sunt două ambulanţe, dintre care una pentru victime multiple. Am convocat grupul de suport tehnic format din reprezentanţi ISU, ITM, toate instituţiile care au relevanţă pe acest subiect”, a declarat, pentru sursa citată, Fabius Szekely, prefectul judeţului Hunedoara.
UPDATE 16:25: Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne, a precizat operațiunea de salvare a celor trei mineri prinși în subteran este în desfășurare.
„În acest moment, sunt șapte salvatori care intervin. Am trimis echipe pentru acordarea de prim ajutor. Este aterizat elicopterul SMURD de la Arad. Este trimis al doilea elicopter de la București, pentru transportul mai multor victime”, a declarat Raed Arafat.
Totodată, secretarul de stat a precizat, pentru Mediafax.ro, că salvatorii fac eforturi să ajungă la victime și s-ar auzi vocile persoanelor surprinse de malul de pământ.
UPDATE 15:15: La solicitarea premierului, ministrul Energiei, Toma Petcu, a plecat spre zona în care s-a produs accidentul, au precizat surse guvernamentale.
Trei mineri au fost prinși în subteran, după ce tavanul unei galerii a cedat. Echipe de salvatori și conducerea exploatării au intrat în mină, a precizat președintele Sindicatului „Muntele”, Darius Câmpan, pentru digi24.ro.
Surparea a avut loc la o adâncime de aproape 500 de metri, iar în zonă erau aproape 12 persoane.
„Starea echipamentului este extrem de gravă, lucrăm cu instalații și utilaje vechi”, a spus Darius Câmpan.
Liderul sindical a precizat că în Mina Lupeni se produc deseori surpări în abataje, însă acestea sunt de mici dimensiuni și sunt controlate. De aceasta aceasta, surparea a fost una de amploare.
Aproape 200 de mineri coboară în subteran în fiecare schimb în Mina Lupeni.
Istoria Minei Lupeni este marcată de numeroase tragedii. Nu mai puțin de 33 de oameni au murit în subteran pe 3 mai 1944. Un artificier a făcut găuri în 36 de stâlpi pe care i-a încărcat cu explozibil. Cu ocazia aprinderii, gazul metan, care se afla probabil într-o pungă, a provocat explozia în urma căreia cei 33 de ortaci au murit.
Accidentul, în care și-au pierdut viața cele mai multe victime în Lupeni, a avut loc pe 27 aprilie 1922, în Mina Aurelia. 82 de mineri au murit din cauza unei explozii provocate în mina de cărbune. Alți 14 oameni dintre cei aproape 100, care intraseră în șut, au fost răniți. Nenorocirea s-a produs din cauza unei acumulări de gaz metan în subteran, deoarece galeriile nu erau ventilate corespunzător.
Directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Viorel Stancu, a declarat, pentru Libertatea, că „în jurul orei 15:55, la Mina Lupeni a avut loc o surpare pe un abataj cu subminare, la panoul 7C, fiind surprinși trei mineri care lucrau în subteran”
„În zona respectivă erau plasați acolo 11 mineri, trei dintre aceștia fiind suprinși de surpare. Colegii celor trei se îndreaptă spre locul incidentului pentru a-i scoate pe minerii suprinși de surpare. La fața locului au fost trimise și echipe de salvatori”, a precizat directorul CEH, Viorel Stancu.
Sursa citată a precizat că la momentul actual este prioritară salvarea celor trei mineri.
sursă foto: gddhd.ro
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!