Cu toate că și la noi plata cu cardul a evoluat extrem de mult în ultimii ani, iar două din trei tranzacții cu cardul se fac contactless, încă mai circulă o mulțime de mituri urbane despre carduri și plățile online.
- Cardurile contactless nu sunt sigure pentru că există dispozitive care îți pot lua banii
Sigur ați auzit povestea cu hoții specializați în furturi de pe cardurile contactless – cum că au un terminal POS care, odată apropiat de buzunarul tău, îți poate lua contactless banii. E un mit ușor de demontat, pentru că, înainte de toate, orice terminal POS trebuie înregistrat la o bancă sau la o instituție financiară, prin urmare este ușor de detectat, hoțul prins și banii recuperați. Apoi, orice card contactless are o sumă maximă care poate fi platită fără codul PIN, la zece tranzacții efectuate, indiferent de valoarea lor, ți se cere codul PIN, și, în plus, ai alerte pe telefon pentru orice tranzacție ce depășește o anumită sumă pe care o stabilești tu.
2. Nu este sigur să faci cumpărături online pentru că datele cardului tău pot fi copiate
Din lipsă de timp, majoritatea oamenilor au început să își facă online cumpărăturile. E mai simplu, mai rapid și primești produsele acasă. Cu toate acestea, o mare parte dintre cumpărători se tem în continuare că, odată introduse datele cardului, acestea vor putea fi copiate și, ulterior acestea vor fi folosite ilegal. Acest lucru nu se poate întâmpla, pentru că la fiecare cumpărătură online trebuie să introduci codul de pe spatele cardului format din trei cifre, apoi codul primit prin SMS – dacă banca ta are serviciul 3D Secure. Datele cardului tău se pot salva doar dacă tu dorești asta și îți recomandăm să procedezi astfel doar pe site-urile comercianților de încredere cu care ai un istoric al cumpărăturilor.
3. Plățile prin telefon nu sunt la fel de sigure ca cele cu cardul
Te gândești că telefonul nu poate să țină loc de card. Dacă îl folosești, cineva poate să îți rețină datele și să îți ia bani din cont. În realitate lucrurile nu stau așa. Pe telefon ai un card virtual, criptat, chiar mai sigur decât cel fizic, iar asta pentru că dispozitivul, la rândul său, poate fi deblocat ori prin introducerea codului PIN, ori prin scanarea amprentei sau a feței. Se întâmplă să îți uiți uneori cardul acasă, dar telefonul puțin probabil. Așa că, folosește-l cu încredere
Află totul despre miturile legate de plata cu cardul pe #ZeroGriji, un proiect Mastercard.