Este vorba de trei cazuri diferite de cele ale persoanelor repatriate din Africa de Sud cu zbor special efectuat de TAROM pentru care Ministerul Sănătății a anunțat joi „suspiciune înaltă pentru varianta Omicron”.

Contactat de Libertatea, medicul a explicat că cele trei cazuri au prezentat „semne de întrebare” după primul screening și, pentru că au istoric de călătorie în zone unde a fost depistat Omicron, s-a decis să se facă o secvențiere.

Nu sunt persoane care au venit din Africa de Sud. Cel puțin, numim suspiciuni cele care vin din Africa de Sud. Noi în Institut facem screening încă de când a început. Screening înseamnă că la unii dintre pacienți care vin din afara țării, ne uităm dacă e varianta Delta sau nu. Dacă vedem că nu este Delta, mergem la secvențiere.

Dr. Adrian Marinescu:

„Facem secvențiere nu doar pentru cei trei, ci mereu când în urma screening-ului e un semn de întrebare. Iar cei venind din zone precum Egipt sau Londra, din zone în care există varianta Omicron, m-am gândit că screening-ul și apoi secvențierea sunt de făcut”, a explicat Adrian Marinescu pentru Libertatea.

Medicul a precizat că cele trei cazuri „unde nu e suspiciune înaltă, dar există o suspiciune” provin de la trei persoane care sunt asimptomatice și se află în carantină.

„Va trebui să vedem mai multe secvențieri și făcute ori de câte ori există o suspiciune. Toate persoanele care vin dintr-o zonă roșie trebuie să se izoleze, să se facă test PCR și dacă iese pozitiv, obligatoriu se face secvențierea”, a subliniat Adrian Marinescu în intervenția la Digi24.

În total, în România, sunt șase cazuri suspecte de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului, trei fiind analizate la Institutul Cantacuzino și alte trei, la Institutul Matei Balș. Două dintre cele trei aflate în lucru la Institutul Cantacuzino prezintă mutații cu „înaltă suspiciune de Omicron”.

Urmărește-ne pe Google News