Este vorba de trei cazuri diferite de cele ale persoanelor repatriate din Africa de Sud cu zbor special efectuat de TAROM pentru care Ministerul Sănătății a anunțat joi „suspiciune înaltă pentru varianta Omicron”.
Contactat de Libertatea, medicul a explicat că cele trei cazuri au prezentat „semne de întrebare” după primul screening și, pentru că au istoric de călătorie în zone unde a fost depistat Omicron, s-a decis să se facă o secvențiere.
Nu sunt persoane care au venit din Africa de Sud. Cel puțin, numim suspiciuni cele care vin din Africa de Sud. Noi în Institut facem screening încă de când a început. Screening înseamnă că la unii dintre pacienți care vin din afara țării, ne uităm dacă e varianta Delta sau nu. Dacă vedem că nu este Delta, mergem la secvențiere.
Dr. Adrian Marinescu:
„Facem secvențiere nu doar pentru cei trei, ci mereu când în urma screening-ului e un semn de întrebare. Iar cei venind din zone precum Egipt sau Londra, din zone în care există varianta Omicron, m-am gândit că screening-ul și apoi secvențierea sunt de făcut”, a explicat Adrian Marinescu pentru Libertatea.
Medicul a precizat că cele trei cazuri „unde nu e suspiciune înaltă, dar există o suspiciune” provin de la trei persoane care sunt asimptomatice și se află în carantină.
„Va trebui să vedem mai multe secvențieri și făcute ori de câte ori există o suspiciune. Toate persoanele care vin dintr-o zonă roșie trebuie să se izoleze, să se facă test PCR și dacă iese pozitiv, obligatoriu se face secvențierea”, a subliniat Adrian Marinescu în intervenția la Digi24.
În total, în România, sunt șase cazuri suspecte de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului, trei fiind analizate la Institutul Cantacuzino și alte trei, la Institutul Matei Balș. Două dintre cele trei aflate în lucru la Institutul Cantacuzino prezintă mutații cu „înaltă suspiciune de Omicron”.