Cei trei sunt acuzați că au implementat cu rea credință programe de criptomonede, cu care realizau tranzacții, iar un cetățean canadiano-american, Ghaleb Alaumary, în vârstă de 37 de ani, din Mississauga, i-ar fi ajutat să spele banii furați. El face parte dintr-un dosar separat, anunțat miercuri. Oficialii spun că acesta a fost de acord să pledeze vinovat la acuzațiile aduse.

Nord-coreenii ar fi luat parte și la atacul ransomware „Wannacry” din 2017, care a afectat sistemele informatice ale serviciilor de sănătate din Marea Britanie și a provocat pagube în 150 de țări din lume.

Coreea de Nord, „un sindicat criminal cu steag”

Anunțând acuzațiile, procurorul general adjunct pentru securitate națională, John Demers, a declarat că Coreea de Nord „a devenit un sindicat criminal cu steag”.

„Agenții din Coreea de Nord, folosind mai degrabă tastaturi decât arme, furând portofele digitale de criptomonede în loc de saci de numerar, sunt principalii tâlhari de bănci din lume”, a spus Demers.

S-au răzbunat pentru filmul care îl ridiculiza pe Kim Jong-un

Unul dintre inculpați, Park Jin Hyok, a fost acuzat, în urmă cu doi ani, că a fost implicat în atacul cibernetic din 2014 asupra Sony Entertainment Pictures.

Se crede că filmul „The Interview”, produs de Sony Entertainment Picture în 2014, ar fi fost motivul pentru care compania ar fi fosta atacată cibernetic. Pelicula, care îi are în rolurile principale pe Seth Rogen și James Franco, îl ridiculizează pe liderul nord-coreean Kim Jong-un și are ca subiect un complot fictiv de asasinare a acestuia.

Cei trei ar lucra pentru serviciile de informații nord-coreene

La rândul lor, Park, Jon Chang Hyok și Kim Il sunt acuzați de conspirație criminală, conspirație pentru comiterea fraudelor bancare și fraudă bancară. Departamentul de Justiție spune că inculpații lucrează pentru Reconnaissance General Bureau, agenția de informații militare din Coreea de Nord. Se crede că toți cei trei bărbați se află în Coreea de Nord, care nu își extrădează cetățenii pentru acuzațiile din SUA.

În general, există trei motive pentru care guvernele comandă atacuri cibernetice, spun jurnaliștii BBC: pentru a se spiona reciproc; pentru a fura proprietatea intelectuală; pentru a se amesteca în politică. Coreea de Nord este interesată să câștige bani, pentru a ajuta economia aflată la pământ, mai arată aceștia.

Oficiali ai Pentagonului, păcăliți de hackeri

Cei trei bărbați acuzați în SUA ar fi desfășurat, de asemenea, campanii ce vizează contractanții din domeniul apărării și al energiei din SUA. Oficialii Departamentului de Stat și ai Pentagonului au fost păcăliți să-și împărtășească credențialele, astfel încât hackerii să poată accesa computerele.

„Comportamentul criminal al hackerilor nord-coreeni a fost de lungă durată, iar gama de infracțiuni pe care le-au comis este uluitoare”, a afirmat procurorul american Tracy Wilkison.

Urmărește-ne pe Google News