O taxă antidumping este aplicată în spațiul UEE oțelului galvanizat chinez începând din ianuarie 2020. Cu toate acestea, potrivit companiilor metalurgice din Rusia, China a continuat să facă dumping în acest interval de timp și încă mai păstrează un potențial mare de creștere a exporturilor, mai ales după încetarea restricțiilor, prevăzută în ianuarie 2025.

Exporturile de oțel din Ucraina sunt considerate de asemenea o amenințare pentru companiile metalurgice rusești, inclusiv în spațiul UEE.

Proprietarii celor trei companii metalurgice sus-menționate sunt printre cei mai bogați oameni din Rusia. Severstal îi aparține lui Aleksei Mordașov, a cărui avere este estimată de Forbes la 25,5 miliarde de dolari, NLMK – lui Vladimir Lisin (26,6 miliarde de dolari), iar MMK – lui Viktor Rașnikov (10,6 miliarde de dolari).

Anterior, Mordașov a vorbit la Forumul Internațional al Uniunii Industriașilor și Antreprenorilor din Rusia despre necesitatea asigurării de condiții egale pe piețele UEE. „Odată cu creșterea importurilor din acele țări cu care relațiile se dezvoltă în cel mai activ mod, antreprenorii ruși au început să se plângă de condiții inegale de concurență. Și aici este foarte important să folosim toate mecanismele echitabile ale procedurilor antidumping care există”, a declarat el.

China produce aproximativ 1 miliard de tone de oțel pe an și își crește exporturile din cauza crizei din sectorul construcțiilor. Potrivit prognozelor pentru acest an, livrările Chinei către piețele externe ar putea crește la 104 milioane de tone, spune Maksim Hudalov, strategul șef al unei companiei de investiții.

„Se știe că metalurgiștii chinezi se bucură de un tratament preferențial din partea băncilor care îi finanțează, în pofida nivelurilor foarte scăzute de profitabilitate, de 2-4% EBITDA, ceea ce le permite teoretic să ofere prețuri mai mici atunci când intră pe piețe noi”, notează expertul, citat de The Moscow Times.

Potrivit acestuia, companiile rusești, care au suferit foarte mult de pe urma sancțiunilor impuse din cauza agresiunii militare a Kremlinului împotriva Ucrainei, au nevoie de protecție în fața „concurenței neloiale” de pe piața internă. „Nu suntem singurii care vedem astfel de riscuri. Pakistanul a început o anchetă antidumping împotriva oțelului galvanizat din China, deoarece observă încercări de eludare a taxelor din partea exportatorilor chinezi”, a declarat Maksim Hudalov.

Urmărește-ne pe Google News