Prof.dr. Diana Cimpoeșu, medic șef UPU-SMURD Iași, a spus că astăzi, la ora prânzului, erau trei pacienți infectați cu SARS-CoV-2 pe ventilație non-invazivă care ar fi trebuit internați pe un pat ATI într-un spital COVID-19, dar pentru care nu se găseau locuri. Aceștia erau tratați direct în UPU, sub supravegherea unui medic infecționist și a urgentiștilor care erau de gardă.
„Mai sunt doi pacienți cu necesar de oxigen în flux mare. Cu toții sunt tratați în urgență complet, sunt supravegheați și e medicul infecționist, și de cel de medicină internă, dar în primul rând de medicul de urgență care face ventilația non-invazivă și monitorizează pacientul”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeșu (foto).
Niciun loc liber la ATI
Aceasta a spus că în momentul de față nu exista niciun loc la ATI în spitalele COVID-19 și suport-COVID din tot județul Iași și că se așteaptă eliberarea unor locuri prin evoluția favorabilă. Dar, dincolo de dorințele medicilor, astfel de locuri se eliberează și prin decesul celor internați.
„Din nefericire, în anumite zile eliberarea se întâmplă și prin decesul unor astfel de pacienți care au forme grave. Constatăm că în acest al treilea val numărul formelor grave este mai mare, iar decompensarea, în primul rând respiratorie, dar și afectarea cardiacă și a altor organe, este mai gravă și apare mai rapid. Am dori ca toți oamenii care au simptome să se testeze, să fie monitorizați de medicul de familie și să ajungă la timp la spital”, a completat prof.dr. Diana Cimpoeșu.
Medicul spune că în momentul de față sunt pacienți de la 32 la 60 de ani care sunt în stare gravă la spital, tineri față de media ultimelor luni, iar cu toții au nevoie de ventilație non-invazivă.
Prof.dr. Diana Cimpoeșu spune că au fost cazuri de pacienți cu afectare pulmonară de peste 70%. chiar 90%, iar aceștia au șansă foarte mică de supraviețuire, chiar dacă s-ar găsi la timp un loc în terapie intensivă.
„Afectarea 90% a plămânilor înseamnă o mică zonă de parenchim pulmonar (n.red. țesut funcțional al plămânului) care mai poate face schimburi gazoase și o şansă foarte mică pentru pacient de a supravieţui, în ciuda terapiei intensive. Terapia intensivă înseamnă singura şansă de salvare a acestor pacienţi, dar eforturile sunt uriaşe și uneori pacientul care are şi alte comorbidităţi nu evoluează aşa cum şi-ar dori toata echipa medicală”, a punctat prof.dr. Diana Cimpoeșu.
În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 154 de cazuri noi de COVID-19 la Iași, iar 3 oameni și-au pierdut viața. De la începutul pandemiei aproape 37.000 de persoane s-au infectat în Iași, fiind înregistrate în total 652 de decese.
foto: EPA