Potrivit sursei citate, o rachetă a căzut pe teritoriul sirian, iar celelalte două au lovit zone nelocuite din nordul Israelului, a indicat armata israeliană.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), „trei explozii” au fost auzite în apropiere de Quneitra, în Siria, la frontiera cu Înălţimile Golan ocupate de Israel.

OSDO nu a putut preciza dacă tirurile au vizat Israelul ori au fost rezultatul luptelor sporadice în curs între armata siriană şi grupurile de opoziţie armate.

Cu câte ore mai devreme, în apropierea frontierei israeliano-libaneze, soldaţi israelieni au deschis focul în direcţia unor manifestanţi libanezi care au reuşit, pentru scurt timp, să pătrundă de partea israeliană a barierei.

Un membru al Hezbollahului a murit vineri din cauza rănilor provocate de tirurile israeliene, au indicat mişcarea şiită libaneză şi Agenţia Naţională de Informaţii (ANI).

Forțele armate israeliene au anunțat vineri seară, 14 mai, că militanţi palestinieni au lansat peste 2.000 rachete asupra Israelului, de luni, 10 mai, relatează dpa, citată de Agerpres.

Scutul antirachetă Iron Dome din Israel a interceptat aproape 1.000 dintre rachete trase din Fâșia Gaza, a precizat armata israeliană.

Unitatea radar a sistemului detectează rachete şi transmite informaţii către un lansator de rachete care trimite o rachetă interceptoare pentru a distruge racheta înainte de a ateriza.

Armata israeliană are ordine stricte de a lansa rachete interceptoare numai dacă un atac ameninţă zonele locuite, potrivit media.

De la debutul acestui nou val de violenţe în Orientul Mijlociu, 119 de palestinieni, între care 31 de copii, au fost ucişi în Fâşia Gaza, conform unui bilanţ reactualizat de Ministerul local al Sănătăţii. În Israel, numărul morţilor a crescut la opt, potrivit AFP.

Armata israeliană a pus în practică în noaptea de joi spre vineri o strategie care i-a luat prin surprindere pe luptătorii palestinieni, anunțând o ofensivă terestră care nu s-a concretizat însă. În schimb, avioanele și artileria au bombardat din aer și de dincolo de graniță pozițiile expuse ale Hamas, potrivit informațiilor citate de canalul israelian de știri N12 și a site-ului Ynet.

Istoricul conflictului

Israelul a ocupat Ierusalimul de Est după războiul din Orientul Mijlociu din 1967 și consideră întregul oraș capitala sa, deși acest lucru nu este recunoscut de majoritatea comunității internaționale.

Palestinienii revendică Ierusalimul de Est drept viitoarea capitală a unui stat independent separat.

Tensiunile au crescut după amenințările cu evacuarea familiilor palestiniene din districtul Shaikh Jarrah din Ierusalimul de Est.

ONU a transmis că Israelul ar trebui să anuleze orice evacuare și să folosească „o reținere maximă în utilizarea forței” împotriva protestatarilor.

Liga Statelor Arabe a cerut comunității internaționale să intervină pentru a preveni orice evacuare forțată.

 
 

Urmărește-ne pe Google News