Mihail Kornienko, Alexander Linnik și Denis Iefremov au sărit dintr-un avion Ilyushin-76, de la o înălțime de 10.500 de metri, și au petrecut aproximativ două minute și jumătate în cădere liberă, înainte de a-și deschide parașutele, la 1.000 de metri deasupra solului. Coborârea a fost surprinsă într-un videoclip spectaculos și în total a durat aproape trei minute.
Toți trei au suferit degerături în obraji, în ciuda faptului că purtau măști încălzite, a declarat organizatorul saltului, Nikita Țaplin. În timp ce au plonjat cu o viteză de peste 300 km/h, temperatura aerului de aproximativ -50 de grade Celsius se simțea ca -70 de grade.
Watch l Three Russians set a world record for parachuting from the Earths stratosphere to the North Pole
🔸This also served as a test of a new prototype communications system for use in the #Arctic.
🔸Mikhail Korniyenko, Alexander Lynnik and Denis Yefremov hurled themselves… pic.twitter.com/u3601heMBw
— DD India (@DDIndialive) April 19, 2024
Pilotul cosmonaut Mihail Kornienko, instructorul de zbor Alexander Linnik și fondatorul laboratorului aerospațial Stratonavtika, Denis Iefremov, au efectuat primul salt stratosferic cu parașuta din lume.
Cei trei au aterizat lângă baza polară rusească Barneo, unde Țaplin a spus că au putut să pornească un server folosind generatoare diesel și să stabilească o conexiune la un satelit. Echipamentul fusese parașutat înainte, de la o altitudine mai joasă.
Comunicațiile din Arctica vor căpăta probabil o importanță mai mare pe măsură ce națiunile, inclusiv Rusia, Statele Unite și China, concurează acolo pentru resurse, rute comerciale și avantaj militar.
Țaplin a spus că rușii au reușit să trimită date printr-un sistem experimental, deși el a recunoscut în acest moment că nu există nimic asemănător cu capacitățile oferite de rețeaua Iridium Communications Inc, cu sediul în SUA, care are acoperire la ambii poli ai Pământului.
„Desigur, soluția noastră este un prototip, dar totuși am reușit, de pe serverul nostru, să ne conectăm cu satelitul nostru și să transferăm date”, a spus Țaplin, care este partener de conducere și cofondator al furnizorului de servere rus RUVDS.
„Sigur, încă nu este Iridium, dar am făcut câțiva pași mici în acea direcție și asta a fost de fapt sarcina, să vedem cât de realist ar fi să construim o soluție low-cost pentru a avea acces de la un computer la un satelit”, a mai spus rusul.
nici_nici • 23.04.2024, 12:26
Sa se duca la unul dintre ei Mihaela Radulescu, ca austriacul ei nu prea mai sare cu parasute.