Rușii din clasa de mijloc au fost cei mai loviți de sancțiunile economice impuse de Occident, după invadarea Ucrainei. Chiar dacă e prea devreme pentru ca acestea să producă efecte plenare, rușii spun că nu vor fi eficiente. Pentru Kremlin, cetățenii sunt o resursă, carne de tun, orice altceva decât oameni care trebuie protejați. Asta susțin cei trei cetățeni ruși cu care Libertatea a stat de vorbă.
În aceste condiții, una dintre principalele probleme pe care rușii le identifică e chiar dificultatea de a emigra. În Rusia, nu e greu doar să trăiești. E greu să reușești să o părăsești.
Dmitri Borovikov, Moscova: „Sancțiunile acționează în principal împotriva oponenților lui Putin”
Sancțiunile, fie ele și cele mai drastice impuse vreodată, nu par să creeze probleme atât de puternice precum anticipa Occidentul. Sau nu deocamdată, crede și Dmitri Borovikov, un IT-ist din Moscova, în vârstă de 56 de ani.
„Celor mai mulți cetățeni ai Federației Ruse, săraci și dependenți de stat, nu le pasă de sancțiuni. Iar pentru elita conducătoare, ele nu vor crea probleme. Își vor comanda noi iahturi și avioane de business”, spune rusul.
Dmitri Borovikov, singurul care a acceptat să fie citat cu numele întreg, se caracterizează de la început drept un cetățean care iese din tiparul prejudecăților despre poporul rus.
Nu l-am votat niciodată și nu l-am susținut pe Putin. Dar, ca mulți alții, am sperat că e doar un escroc de rând, iar atunci când va muri, totul va merge bine.
Dmitri Borovikov:
„Din 1989, lucrez doar în companii private și n-am legături directe cu statul”, mai precizează el.
Bărbatul, care spune că are origini trei sferturi ruse și un sfert ucrainene, se simte însingurat în Moscova de azi. „Toți prietenii mei locuiesc fie în Ucraina, fie în exil, iar fiul meu trăiește și lucrează în Marea Britanie”.
Sancțiunile îi afectează pe rușii care se opun regimului
Dmitri Borovikov spune că sancțiunile economice impuse de Occident au zdruncinat confortul cu care se obișnuiseră mulți ruși. Dar consideră important faptul că e vorba de acea clasă socială care face opoziție regimului, pentru că nu e atât de săracă, încât să rămână indiferentă, dar nici atât de bogată, cât să devină complice.
„Sancțiunile s-au resimțit foarte rapid și destul de puternic. Dar acestea acționează în principal împotriva oponenților lui Putin, împotriva clasei de mijloc, a părții creative a societății, a celor care au călătorit în repetate rânduri în străinătate”.
Oportunități ratate pe piața muncii
Sancțiunile economice se văd deja în magazine și pe piața forței de muncă, explică și Dmitri, chiar dacă „nu a trecut suficient timp pentru a vorbi despre consecințe grave”. Rusul consideră insuficient pachetul de sancțiuni impuse țării sale.
Dmitri dă exemplul personal când vorbește despre scăderea posibilităților de a găsi un nou loc de muncă în Rusia. „În martie urma să am un interviu la Yandex (multinațională cu sediul în Moscova ce oferă diverse servicii de internet, e-commerce și publicitate online, n.r.). Dar după izbucnirea războiului, recrutarea de specialiști a fost oprită. Am pierdut, practic, o ocazie profitabilă din cauza prăbușirii producției de înaltă tehnologie în Rusia”.
„A devenit mai dificil să emigrezi”
Dmitri a identificat un alt efect al războiului pornit de țara sa: posibilitatea de a emigra. „A devenit mult mai dificil. Din cauză că Europa este inundată de refugiați și de imigranți, prețul locuințelor a crescut și e tot mai greu să deschizi un cont bancar în străinătate cu pașaport rusesc. Și interzicerea Visa și Mastercard complică emigrarea pentru clasa de mijloc”.
Un milion de lucruri mă îngrijorează: în această incertitudine totală, eu voi emigra fără prea mari rețineri, însă va trebui să-mi construiesc o viață de la zero și nu mai sunt tocmai tânăr. Dar există o vorbă: «Pe lumea asta sunt și oameni buni». Asta îmi dă speranță.
Dmitri Borovikov, locuitor din Moscova:
„Acum ucidem o națiune cu adevărat fraternă”
„Lumea se confruntă cu o problemă catastrofală: cum să oprești un mare război. În fiecare zi se varsă sânge, mii de oameni mor, orașe, fabrici și drumuri sunt distruse. În plus, amenințarea teribilă a războiului nuclear planează asupra lumii. Cutia Pandorei a fost deschisă, iar fără sacrificii, greutățile și moartea sunt inevitabile. Așa că sancțiunile sunt, desigur, justificate”, este de părere Dmitri.
Chiar dacă Rusia e sărăcită, chiar dacă Rusia începe să moară de foame, sancțiunile trebuie să continue.
Însă adaugă că sancțiunile nu vor schimba deciziile Kremlinului – războiul se va încheia pe câmpul de luptă. Dmitri Borovikov crede că nu greutatea acestui moment ar trebui să fie îngrijorătoare. Cel mai greu de dus va fi stigmatul pus Rusiei în cărțile de istorie și în memoria viitoarelor generații: de făptaș al războiului fratricid.
„Toate cele de mai sus nu reprezintă o problemă. Acum ucidem o națiune cu adevărat fraternă; toți avem o istorie comună și rădăcini în Rusia kieveană”, subliniază Dmitri răul pe care-l consideră suprem.
Marina, Moscova: „Când Titanicul se scufunda, mulți n-au realizat că sunt în pericol”
Marina are 38 de ani și lucrează ca sociolog pentru ONG-uri și fundații caritabile. Viața ei n-a fost perturbată major de efectele sancțiunilor, dar e oricum îngrijorată.
„Se spune că atunci când Titanicul se scufunda, mulți oameni n-au realizat că sunt în pericol și s-au dus liniștiți la culcare. Așa e și cu efectul sancțiunilor, cred că e prea devreme să vorbim despre ele azi”, explică femeia, care locuiește în Moscova, alături de fiul ei de 6 ani, soțul și socrul, originari din Republica Moldova.
Marina povestește însă și cazuri în care efectele s-au văzut imediat. Una dintre cunoștințele ei a fost concediată după ce compania la care lucra și-a închis filiala din Rusia. Și nu este unicul exemplu din cercul ei de prieteni.
„Da, Coca-Cola s-a închis, la fel și McDonalds, furnizarea de echipamente japoneze a fost oprită și așa mai departe. Dar toate aceste decizii au un efect destul de mic asupra vieții mele de zi cu zi”, spune Marina.
Ce efecte concrete vede? Magazine închise, prețuri mai mari și locuri de muncă tot mai greu de obținut la companii locale. „Dar piața muncii este încă vie și flexibilă”, explică femeia.
Toți rușii au aceleași reacții emoționale la ura online
Rusoaica spune că societatea percepe într-un mod similar și sancțiunile oficiale, și generalizările din social media. „Plecarea marilor corporații, precum și ura de pe rețelele sociale față de simplii cetățeni – «acolo sunteți toți orci» și «aruncați-vă în fața trenului, ce dacă primiți 15 ani» – sunt percepute la fel atât de oponenții războiului, cât și de prizonierii propagandei. Adică trezesc sentimente de indignare și furie”, explică ea, adăugând că aceste sentimente produc o oarecare coeziune socială.
Unii dintre noi s-au săturat de oamenii care promovează litera Z, dar, din păcate, va trebui să locuim împreună și să ne aruncăm în abisul economic împreună – nu cu reprezentanții democrației occidentale, ci cu vecinii noștri diverși politic.
Marina, locuitoare din Moscova:
Cât te costă să ieși din Rusia astăzi
În ceea ce privește îngrădirea posibilității rușilor de a călători, Marina arată că asta nu e o problemă reală. „Numai 28% din ruși au pașaport internațional. Iar Yandex analytics arată că, în 2019, cei mai mulți dintre ei mergeau în vacanță în Turcia și doar o șesime călătoreau spre Europa”.
La fel ca Dmitri, Marina spune că principala grijă a celor care chiar pot călători e emigrarea, care a devenit mai dificilă. „Cei care mergeau la schi în Andorra sau la conferințe științifice în Berlin acum nu caută opțiuni de vacanță, ci de a pleca din țară. Vorbesc despre prietenii, colegii și studenții mei, cu o educație bună, care pot accesa programe de limbă engleză de masterat sau doctorat”.
Cine are rădăcini evreiești pleacă în Israel, cine are legături de afaceri pleacă în Europa, iar cei mai săraci aleg Georgia, Armenia și Serbia, explică ea.
Ea însăși a încercat să-și convingă soțul să emigreze în Serbia, însă nu-și permit biletele de avion. Pe 14 iunie a făcut ultima căutare: un sejur de patru zile la Belgrad costă 56.000 de ruble (cam 4.600 de lei) de persoană, în vreme ce „suprataxa de combustibil”, dacă ar merge cu mașina, este de 115.000 de ruble (peste 9.500 de lei).
Rușii de rând se simt atacați și din interior, și din exterior
Marina nu crede că Rusia poate fi oprită prin sancțiuni economice, nu vede eficiența lor. Pentru liderii de la Kremlin, oamenii sunt resurse, nu actori importanți în societate.
„Elitele se luptă pentru putere, câștigă bani din vânzarea materiilor prime, într-un fel sau altul, vor găsi piețe unde să le vândă. Oamenii de rând sunt esența afacerilor mici și mijlocii, iar aceștia, an de an, au devenit tot mai apropiați de valorile europene. Sunt cei care azi nu vor putea răspunde la un sondaj dacă «sprijini operațiunea specială sau vrei să fii închis 15 ani?». Acești oameni cu siguranță vor suferi”.
Totuși, spune femeia, înțelege logica din spatele sancțiunilor: „Tiranul nostru trimite bombe, rachete și soldați în Ucraina, ei ne lovesc cu sancțiuni”.
Dar ineficiența acestor măsuri în fața Moscovei produce un sentiment de damnare în rândul oamenilor: „În interior, guvernul vrea să ne distrugă pe cei care suntem împotriva războiului, iar același lucru îl fac și cei din exterior, care inițiază sancțiunile, aceia ale căror valori le împărtășesc locuitorii educați ai Rusiei”.
„Mă îngrijorează un viitor regim totalitar și declinul economic”
Când se gândește la viitor, Marinei îi vin în minte imagini despre un regim mult mai aspru și revoluții pe străzile Moscovei. „Nu mi-e frică de foamete, în ciuda amintirilor din săracii, dar liberii ani ‘90. Mă îngrijorează un viitor regim totalitar și declinul economic. Mi-e groază să-mi pierd soțul, dacă se face mobilizare forțată. Atunci cred că aș ieși pe străzi, n-aș mai avea nimic de pierdut. Și mi-e frică să nu-mi pierd fiul, dacă peste 12 ani, când el va crește, totul se va termina într-o revoluție”.
Își agață speranțele în această idee: că istoria nu se repetă mereu și nu va urma o vreme ca acum un secol, când Rusia era răvășită de revoluții și de două războaie.
„Și îmi mai dă speranță internetul: cât timp pot citi în alte limbi, pot afla despre viața oamenilor din alte țări, îmi pot împărtăși gândurile cu străinii, atunci pot să respir”.
Oleg, Sankt Petersburg: „Absolut totul mă îngrijorează”
„Anxietatea a crescut, cheltuielile au crescut, cenzura s-a intensificat. Dar toate aceste schimbări nu s-au întâmplat brusc. Această tendință continuă de 22 de ani, acum doar a fost accelerată”, spune pentru Libertatea Oleg, un stomatolog în vârstă de 46 de ani din Sankt Petersburg.
Faptul că unele produse au dispărut de pe rafturile magazinelor, iar prețurile la anumite bunuri de consum s-au dublat nu i-a afectat viața într-un mod radical lui Oleg. Consideră că este un preț pe care Rusia trebuie să-l plătească.
O societate tot mai polarizată
Ce îl necăjește este exodul rușilor și societatea tot mai polarizată. „Mulți dintre cunoscuții mei au plecat în străinătate din cauza situației, inclusiv una dintre fiicele mele. Iar mulți dintre cei care au ales să rămână au devenit dușmani din cauza opiniilor diferite față de invazia Ucrainei. Este deosebit de dureros, mai ales dacă aceste viziuni divergente se întâlnesc în cadrul aceleiași familii”, explică rusul.
Oleg e de părere că impactul sancțiunilor nu este încă suficient de mare pentru ca societatea să ia atitudine. Dar crede că în viitorul nu foarte îndepărtat, situația se va înrăutăți, mai ales pe piața muncii.
„Putin va ataca și celelalte țări, indiferent de pierderi”
„Absolut totul mă îngrijorează”, recunoaște bărbatul. Crede că evoluția situației este imprevizibilă, iar cetățenii n-au niciun cuvânt de spus în deciziile luate de stat.
Putin își va ucide propria țară și le va ataca pe celelalte cât de mult va putea, indiferent de pierderi. El este liderul unui grup criminal care a preluat puterea în țara mea și acum încearcă să facă asta întregii lumi.
Oleg, locuitor din Sankt Petersburg:
„Atât timp cât regimul Putin nu va fi distrus, va reprezenta un pericol pentru întreaga omenire. Nicio negociere nu-l va face să se calmeze. Asta o poate face doar înfrângerea armatei lui și privarea Rusiei de toate mijloacele de atac, inclusiv de cele nucleare”, conchide rusul.