Tiger Ye (numele este fictiv pentru protejarea sa, n.r.), un student de 21 de ani din Wuhan, a simțit primele simptome pe 21 ianuarie. Era obosit, iar temperatura îi crescuse, posibile semne că a contractat noul coronavirus, despre care puține lucruri se știau la momentul respectiv.
A ajuns la miezul nopții la spitalul Tongji, numai pentru a descoperi că sala de așteptare era plină de oameni care experimentau aceleași simptome și așteptau să fie testați.
”Eram speriat. Toți doctorii purtau haine de protecție, ceva ce nu mai văzusem până atunci”, spune tânărul, potrivit Time.
Au urmat două săptămâni de teamă și disperare, timp în care Ye a încercat să confirme dacă suferă sau nu de penumonia virală care semăna deja panică în Wuhan.
Lipsa de teste și de resurse în general se făcea deja simțită în oraș, iar unii oameni mureau înainte de a ajunge în fața unui doctor. Autoritățile instituiau măsurile de carantină, iar întreaga provincie Hubei era închisă.
În noaptea respectivă, tânărul a reușit să procure medicamente de la un spital mai mic, apoi, pentru că simptomele sale nu erau severe, a fost trimis acasă și sfătuit să se izoleze.
Febră mare și dureri chinuitoare
Primele patru zile au fost brutale. ”Aveam febră mare și dureri care îmi chinuiau fiecare bucățică a corpului”, spune Ye.
Ajuns la spital pentru un control, Ye a aflat că cel mai probabil suferă de temuta pneumonie virală. Dar doctorii nu au putut confirma 100% că tânărul a contractat coronavirusul, deoarece trusele de test erau foarte puține și erau rezervate pacienților aflați în stare critică.
Tânărul și-a continuat chinul acasă, dar situația părea că se înrăutățește. ”Am crezut că bat la poarta iadului”, spune el. Iar între timp, fratele și mama lui au început să prezinte simptomele bolii.
Ye s-a întors la spital cu o febră de 39 de grade Celsius, iar doctorii l-au pus pe perfuzii și i-au administrat Kaletra, o combinație de medicamente folosite pentru tratarea pacienților cu HIV, care dăduse rezultate rezonabile. Febra i-a scăzut la 37 de grade.
La o săptămână după primele simptome, părea că boala a ajuns la un punct de cotitură. Abia pe 29 ianuarie a fost însă testat și a primit confirmarea: contractase într-adevăr coronavirusul.
Doctorul i-a administrat un medicament viral, Aluvia, și l-a trimis acasă, deoarece spitalul nu avea oricum destule paturi disponibile.
Nouă zile mai târziu, un alt test a oferit rezultate negative, dar Ye nu se putea considera vindecat în totalitate.
Vindecat, dar sub paza polițiștilor
Experiența doctorilor arătase că unii pacienți considerați vindecați căzuseră din nou într-o stare critică, astfel că autoritățile au decis că tânărul trebuie băgat în carantină într-un hotel transformat în spital. La ușa acestui spital stăteau polițiști care împiedicau pacienții să plece.
Cinci zile mai târziu, Ye a fost în cele din urmă lăsat să plece acasă, vindecat.
Tânărul a mărturisit că le este recunoscător doctorilor, care și-au pus viața în pericol pentru a-l salva. Unii medici i-au mărturisit că cel mai probabil au contractat virusul, dar că vor continua să trateze pacienții.
Ca mulți chinezi, Ye este critic față de autorități pentru felul în care au răspuns, cu întârziere, la epidemie.
”Hubei a ratat ocazie după ocazie în vreme ce autoritățile încercau să țină lucrurile sub tăcere. Situația nu ar fi ajuns aici dacă guvernul nu ar fi ascuns informația acum o lună”, mai spune tânărul.