Peste 1.400 de persoane au semnat o petiție inițiată de regizoarea Carmen Lidia Vidu, prin care se solicită Senatului UNITER retragerea nominalizării lui Andriy Zholdak la categoria Cel mai bun regizor. În text se precizează că acesta „a comis de nenumărate ori abuzuri psihologice și fizice în timpul repetițiilor, punând în pericol sănătatea fizică și psihică a actorilor”.
Printre semnatarii petiției se numără actorii Ada Galeș, Katia Pascariu, István Téglás și Mihai Călin, regizorii Alexandra Badea și Eugen Jebeleanu, dar și dramaturgi, scenografi, critici de teatru și jurnaliști.
Gala Premiilor Uniunii Teatrale din România (UNITER) este cel mai important și vechi eveniment care premiază performanța în lumea teatrului. A fost inițiată în 1991 de către actorul și regizorul Ion Caramitru, fondatorul Uniunii.
Tompa Gábor, dezlănțuit: „Activism neobolșevist”
În replică, regizorul Tompa Gábor, director general al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj și președinte al Uniunii Teatrelor din Europa, s-a dezlănțuit la adresa semnatarilor petiției, pe care îi cataloghează drept „un grup activisto-ideologic”.
„Am convingerea că acest tip de activism neobolșevist, influențat de ideologia «woke» și «cancel culture», este deosebit de nociv și pune în pericol creațiile artistice de mare valoare”, a scris Gábor într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a UNITER.
Regizorul a subliniat că cererea de retragere a nominalizării lui Andriy Zholdak este „inacceptabilă” și se bazează pe „o narativă mincinoasă, exagerată, deformată și umflată de către presa din România”. Gábor face referire la un episod din 2017, când regizorul ucrainean a fost acuzat că a agresat-o pe actrița Eva Imre, în pauza unui spectacol.
„Pe vremea aceea au apărut titluri bombastice și șocante, de gen «actriță bătută de regizorul ucrainean», care s-au dovedit a fi cu totul neadevărate în urma anchetei și investigării pe care am întreprins-o imediat după eveniment. Menționez că de atunci spectacolul a luat numeroase premii la festivaluri internaționale. (…) E adevărat că au fost și atunci activiste și activiști, urmași demni ai cenzorilor din epoca comunistă, care au cerut retragerea premiilor și autocritica(!!) juriului. Exact ca în cazul «Proștilor sub clar de lună», regizat de Lucian Pintilie la Teatrul Bulandra în anul 1962, unde în urma directivelor tovarășului Dumitru Popescu «Dumnezeu», criticii au declarat că «au văzut greșit spectacolul»!”, a mai transmis Tompa Gábor.
Cum se apără UNITER
Marți, 21 martie, UNITER a venit cu o serie de precizări cu privire la nominalizarea lui Andriy Zholdak, spunând că la baza acesteia au stat „criterii artistice care vizează poetica sa regizorală”, dar și că valoarea spectacolului său este subliniată de încă două nominalizări, pentru Cea mai bună actriță într-un rol principal și Cea mai bună scenografie.
Reprezentanții UNITER subliniază că, pe lângă Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, unde s-a montat spectacolul „Femeia mării”, pentru care Andriy Zholdak este nominalizat la UNITER, și Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu a propus spre nominalizare un spectacol regizat de Andriy Zholdak,„Romeo și Julieta”. „Până la data publicării nominalizărilor, Andriy Zholdak nu a fost contestat, nu a existat nicio semnalare din partea colectivelor respective care să împiedice juriul să ia în considerare cele două spectacole”, se arată în comunicatul UNITER.
Juriul nu este abilitat să judece eventualele excese temperamentale ale unui artist sau altul, ci numai să-i evalueze performanțele profesionale.
UNITER:
Naționalul craiovean: „Nu au existat situații nedorite”
De altfel, o poziție a manifestat și Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova. Managerul Alexandru Boureanu a transmis UNITER că „relațiile de muncă și colaborare artistică dintre Andriy Zholdak și echipa artistică a Naționalului craiovean s-au derulat în cele mai bune condiții și nu am înregistrat nicio situație nedorită”.
Luni, 20 martie, Senatul UNITER i-a retras premiul pentru întreaga activitate actorului Alexandru Repan, după ce în spațiul public au apărut critici privind faptul că acesta a fost colaborator al Securității.
UNITER, acuzat că a ignorat complet generația tânără
Și regizorul Silviu Purcărete, dublu nominalizat pentru spectacolul „Antonin Artaud. Familia Cenci” (Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași), a reacționat la petiție printr-o scrisoare deschisă în care solicită Senatului UNITER să fie scos de pe lista de nominalizări.
În textul petiției se face referire la „invizibilizarea tinerei generații de artiști care nu este reprezentată în categoriile Cel mai bun spectacol sau Cea mai bună regie”. Totodată, inițiatoarea petiției, regizoarea Carmen Lidia Vidu, a făcut referire directă, într-un mesaj separat pe Facebook, la regizorii nominalizați, evidențiindu-le vârsta.
„Nu pot să nu mă întreb care e mesajul juriului și al UNITER de a valida un regizor care pălmuiește actrițe și de a ignora complet generația de regizori-regizoare de 30-40 ani? Silviu Purcărete – 72 ani, Declan Donnellan – 69 ani, Andriy Zholdak – 60 ani, Radu Afrim –54 ani. Ei sunt cei patru nominalizați”, a scris regizoarea.
Purcărete: „Nominalizarea mea este în răspăr cu așteptările unor tineri confrați și surori”
În scrisoarea sa, pe care o redăm integral mai jos, regizorul Purcărete cere, precizând că nu o face în mod ironic, ca locul său între nominalizați să fie luat de „unul din tinerii sau, mult mai corect, pe una din tinerele leoaice ale regiei românești”.
„Odată demascat, cum aflu, că am 72 de ani, că sunt de parte bărbătească, ca să nu mai pomenim, Doamne fereşte, şi de alte beteşuguri incorecte politic, mi-am dat şi eu seama că nominalizarea mea pentru un premiu de regie este în răspăr cu aşteptările unor tineri confraţi şi surori şi generatoare de agitaţie şi indignări.
Mulţumind adânc celor cinci membri ai juriului pentru «rătăcirea» de a mă fi înscris pe lista candidaţilor la premiu, vă rog să luaţi în considerare retragerea mea dintr-o competiţie pe care nu mi-am dorit-o şi nu mi-o doresc neapărat şi care provoacă atâta amărăciune şi parapon.
Se ştie că în vremuri grele, cu resurse de hrană împuţinate, mamiferele bătrâne sunt îndepărtate şi sacrificate pentru salvarea exemplarelor tinere, iar noi trăim, într-adevăr, vremuri grele.
Silviu Purcărete, regizor:
Spre împăciuire şi armonie, propun ca, în locul candidaturii mele, juriul sau chiar Senatul însuşi să desemneze pe unul din tinerii sau, mult mai corect, pe una din tinerele leoaice ale regiei românești. Nimic ironic, doar respect pentru vocea Naturii!
Cu mulţumiri şi deosebită stimă, Silviu Purcărete.”
Reacția unui membru al juriului
Juriul care a desemnat nominalizările la Premiile UNITER 2023 este format din scenografa Maria Miu, regizoarea Iris Spiridon, teatrologul Carmen Stanciu și criticii de teatru Doru Mareș și Victor Scoradeț.
Regizoarea Carmen Lidia Vidu a îndemnat breasla să-i huiduie pe membrii juriului și pe regizorul Andriy Zholdak în timpul galei de decernare a trofeelor.
Într-o postare pe Facebook, Victor Scoradeț a răspuns criticilor: „Huiduiți-mă, căci am făcut parte din juriul de nominalizări pentru premiile UNITER. Iar acest juriu a omis să nominalizeze un număr suficient de mare de artiste/ artiști din anumite categorii definite după criterii extra artistice, precum sex sau vârstă. Le-a omis, nu le-a exclus: excluderea ar fi presupus o decizie prealabilă, programatică. Iar așa ceva vă asigur că nu a existat.
Cât despre chemarea la huiduire, ea nu menționează un număr minim obligatoriu de femei, respectiv de artiste/artiști între „30-40-50” de ani care să facă obiectul nominalizărilor. Deocamdată nici nu pare să existe vreo instanță abilitată să stabilească proporția corectă: 100%? 80%? 50%? Oricare ar fi, ea nu a fost respectată de acest juriu. Așadar, huiduiți-mă”.
Radu Afrim vorbește despre ură și frustrări în breaslă
Și regizorul Radu Afrim, al cărui „Seaside Stories” este nominalizat la categoria Cel mai bun spectacol, a comentat scandalul iscat, precizând că ar fi urmat exemplul lui Silviu Purcărete dacă ar fi fost nominalizat pentru regia.
„Însă e nominalizat un spectacol regizat de mine și făcut cu mulți tineri și «bătrâni» (cum vă place vouă să ziceți). Eu le-aș zice mari actori din provincie care n-au avut șansa sau nu i-a interesat să devin populari «la centru», tocmai pentru că au ales să joace pentru publicul din orașul lor, care merită și el spectacole de top. Da, pe aceeași scenă stau împreună actori tineri și maturi. Și așa trebuie să fie”, a scris Afrim pe Facebook.
Acesta precizează că este de acord și a semnat pentru scoaterea regizorului ucrainean de pe lista nominalizaților, însă în celelalte privințe consideră că s-a ajuns foarte departe cu ura și frustrarea în breaslă.
„Frustrările a doi (hai trei) regizori (care nu mai sunt nici ei tineri) care nu sunt nominalizați anul ăsta (deși au luat coronița în anii trecuți). Evident motivele invocate sunt cu totul altele, unele absolut legitime (am semnat și eu lista retragerii lui Zholdak). Dar de aici și până la ura asta ageistă (care în alt context – să zicem, feminist – ar fi fost pusă la zid în secunda doi) e cale lungă”, adaugă Radu Afrim.
Tudor Giurgiu: „Ce vină au Purcărete sau Afrim că fac spectacole bune?”
Reacțiile din breaslă nu au întârziat să apară. „Am văzut în ultimii ani spectacole admirabile ale unor regizori tineri, mulți dintre ei premiați de UNITER. Nu e ca și cum n-ar fi avut loc de vreun «mamifer bătrân». Dacă ești bun și ai ceva de spus, imposibil să nu te ridici și să fii remarcat”, a scris regizorul Tudor Giurgiu pe Facebook.
„Ce vină au Purcărete sau Afrim că fac spectacole bune și că un juriu, subiectiv ca oricare altul, îi nominalizează la premii? De când devine asta un delict și motiv de ultragiu public?
Tudor Giurgiu, regizor:
Ofelia Popii condamnă „violența și lipsa de decență”
Actrița Ofelia Popii a deplâns situația „penibilă” în care a fost târât regizorul Silviu Purcărete. „Zilele astea au fost absolut oribile prin violența și lipsa de decență. Ce bine ar fi ca scrisoarea domnului Purcărete să fie cu adevărat citită și înțeleasă. Mă tem că va fi interpretată convenabil, pentru că, nu-i așa, ce ar fi excesul fără încrederea absolută în sine și în dreptatea manifestării tale? Mie mi-e rușine că un om și un artist atât de valoros, colosal trece zilele astea prin această baie de penibil. Este oribil.
El a răspuns elegant și cu umor, așa cum îi stă în fire, dar e îngrozitor de trist ce se întâmplă”, a scris actrița.
Lia Bugnar, mesaj pentru contestatarii lui Purcărete: „Vreți în față? Puneți mâna și faceți lucruri”
Regizoarea și actrița Lia Bugnar i-a criticat în termeni aspri pe cei care au contestat nominalizarea lui Silviu Purcărete și Radu Afrim, precizând că premiile sunt menite să premieze „excepționalitatea, ieșitul din comun, harul, creativitatea, neasemănarea cu restul”.
Bugnar a subliniat și că pentru spectatori nu contează premiile, cronicile și „luptele noastre meschine pe nimic”, ci să evadeze din cotidian pentru câteva ceasuri.
„Puteți voi să faceți câte zavere vreți, lucrul ăsta nu se va schimba niciodată. Din fericire. Vreți în față? În fruntea trebii? Pe locul cel mai înalt de pe podium? Puneți mâna și faceți lucruri care să vă ducă acolo, că datul la gioale în mod organizat nu o să vă aducă mai aproape de premiul cu coroniță”, a scris regizoarea.
Doar citind mesajul lui Silviu Purcărete, prin care își justifică retragerea din «competiție», te prinzi că e din alt campionat, dragi colegi. Campionatul bunului simț, umorului, inteligenței, aristocrației. Îl citesc și vă dau dreptate, nu prea are ce să caute pe aceeași listă cu voi.
Lia Bugnar, regizoare și actriță:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
dante69 • 21.03.2023, 17:42
Oare să fi pătruns atât de adânc mana perfida a ideologiei progresiste care a devalizat deja mari culturi ? Daca da atunci ne întoarcem la cămăruța unde vom rezista iarăși prin cultura bibliotecilor și a câtorva prieteni lucizi. O nouă Europa Liberă ceva ?