Într-o analiză publicată de The Conversation, Natasha Kuhrt, lector senior la Kings College Londra, și Marcin Kaczmarski, lector la Universitatea din Glasgow, încearcă să ofere trei scenarii posibile pentru finalul conflictului ruso-ucrainean și o analiză a contextului internațional din perspectiva Chinei. 

Pe măsură ce războiul se prelungește, legătura Rusiei cu China va fi pusă la încercare mai mult decât oricând. Indiferent dacă Rusia câștigă sau pierde sau dacă războiul devine unul înghețat, scenariile cu care China se confruntă sunt problematice, scriu cei doi autori britanici. 

Scenariul 1: Ucraina iese învingătoare

Înfrângerea Rusiei pe frontul ucrainean ar trimite un semnal puternic, ce ar confirma atât reziliența Vestului, cât și vulnerabilitățile regimului autoritar al agresorului. 

O astfel de evoluție va da o lovitură serioasă narativului principal din cadrul Partidului Comunist Chinez, dezvoltat de la criza financiară din 2008, conform căruia Occidentul e în declin și rivalii lui – în special China – sunt pe un trend ascendent. 

Victoria Ucrainei, cu sprijinul Vestului, l-ar găsi pe președintele Xi într-o situație inconfortabilă, nevoit să pună la îndoială ideile lui favorite, că „vântul estic predomină” și că au loc „schimbări nemaivăzute într-un secol”. 

Dacă Rusia ar fi învinsă, multe ar depinde de natura înfrângerii. Dacă înfrângerea ar presupune înlăturarea nu numai a președintelui Vladimir Putin, ci și a cercului său intim, un nou guvern rus ar putea răci relațiile cu China și ar putea reprioritiza relațiile bune cu Occidentul, ceea ce ar fi o lovitură pentru Beijing.

Scenariul 2: războiul e câștigat de Rusia

Dacă Rusia ar câștiga din cauză că sprijinul vestic acordat Ucrainei s-ar eroda, acest lucru ar da putere Chinei. Beijingul ar putea fi tentat să treacă la un comportament mult mai riscant, mai ales în vecinătatea sa.

În aceste condiții, Taiwanul s-ar confrunta cu presiuni imense din partea forțelor armate chineze, ceea ce ar obliga SUA să decidă dacă vor răspunde militar, având în vedere că i-au promis sprijin țării insulare. 

În plus, poziția Chinei față de Europa va fi mult întărită, permițându-i Beijingului să descurajeze statele europene în a lua partea Americii atât global, cât și în Asia de Est. 

Desigur, o Rusie slăbită sau înfrântă ar putea însemna o oportunitate pentru China. De pildă, ar putea să aibă un rol mult mai activ în Asia Centrală sau să forțeze Moscova să accepte o relație mult mai dependentă de China în sectorul economico-financiar. 

Scenariul 3: războiul intră într-o fază înghețată

Este foarte probabil ca războiul să continue o vreme mai lungă, fără să se întrevadă un învingător. Într-un fel, asta i-ar conveni Chinei, întrucât poate să beneficieze în continuare de bunurile rusești vândute ieftin. 

Dependența Rusiei de China, care a continuat să crească din 2014, de când a anexat ilegal Crimeea, va fi tot mai mare – ceea ce va determina Moscova să se bazeze permanent pe materii prime chineze. Acest scenariu, care acum ar putea deveni realitate, a fost unul de care s-au temut constant politicienii ruși încă din anii 90. 

Scenariul conflictului înghețat îi permite Beijingului să-și continue politica de presupusă neutralitate, promovând în același timp rolul său de pacificator, fără a fi nevoit să facă alegeri dificile.

China vrea să stea în două bărci

Până acum, autoritățile de la Beijing au încercat să se erijeze în pacificatori. În luna februarie, au lansat un „plan de pace”, care a fost mai puțin un plan și mai mult o reafirmare a pozițiilor existente, arată autorii analizei. 

Totuși, unul dintre punctele prezentate vorbea de „oferirea sprijinului” pentru reconstrucția post-conflict, amintind că în 2019 China a fost principalul partener comercial al Ucrainei. 

În ciuda parteneriatului cu Rusia, China încearcă să se poziționeze ca un pacificator în cazul în care aceasta pierde războiul și pentru a fi, astfel, într-o poziție privilegiată care să-i permită să culeagă roadele reconstrucției economice a Ucrainei. Inclusiv discuția recentă dintre președintele Xi și Volodimir Zelenski pare să indice acest lucru. 

Provocările cu care se confruntă China

Una dintre problemele lui Xi Jinping este cum să echilibreze sprijinul pentru Rusia cu principiile chineze de integritate teritorială și suveranitate. Din punct de vedere strategic, efectul acestui sprijin va fi de a consolida unitatea transatlantică dintre SUA și Europa, lucru pe care Beijingul a încercat să-l evite în ultimii 20 de ani.

Pe termen scurt, din cauza sancțiunilor aplicate de Vest Rusiei, companiile chineze au profitat de oportunitățile emergente de pe piața rusă. Continuarea războiului înseamnă însă întreruperea lanțurilor globale de aprovizionare, inclusiv la livrările de cereale și îngrășăminte pe care China se bazează foarte mult. 

Impactul războiului asupra politicilor chineze în Asia de Est rămâne incert. Invazia rusă a deturnat resursele americane din zona Asia-Pacific, însă amenințarea Beijingului la adresa Taiwanului a devenit mai acută. 

Răspunsul SUA a presupus mobilizarea rețelei de alianțe din Asia, sporind importanța grupurilor de cooperare în materie de securitate ale unor națiuni precum Australia, India, Japonia și Marea Britanie. Și autoritățile de la Taipei și-au intensificat eforturile de a consolida apărarea insulei. 

China vede invazia rusă a Ucrainei ca un război proxy – împotriva Vestului -, așa cum o face și Rusia. O victorie sau o înfrângere a Rusiei nu este doar o problemă pentru Kremlin, ci mai degrabă ar putea reprezenta fie victoria, fie înfrângerea ordinii internaționale liberale.

Pentru Beijing totuși e important să evite un eșec complet al Rusiei în Ucraina. Rolul de pacificator este o modalitate de a preveni o astfel de evoluție. Pentru acest obiectiv, s-ar putea să hotărască creșterea sprijinului pentru Moscova, de la asistență financiară la livrări de arme. 

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News