Doar 10 produse din plastic au reprezentat trei sferturi din deşeuri, datorită utilizării lor pe scară largă și a degradării extrem de lente.

„Nu am fost surprinși de faptul că plasticul reprezintă 80% din deşeuri, dar proporția ridicată de articole pentru luat masa ne-a surprins, care nu sunt doar deşeuri McDonalds, ci şi sticle de apă, sticle de băuturi precum Coca-Cola și conserve”, spune Carmen Morales-Caselles, de la Universitatea din Cádiz, Spania, care a condus noile cercetări.

„Aceste date vor ajuta factorii de decizie politică să ia măsuri pentru a încerca să oprească robinetul de gunoi marin care curge în ocean, mai degrabă decât să-l curățe”, a adăugat ea.

„În ceea ce privește originea deșeurilor, sunt în principal pungi și ambalaje din plastic, recipiente și tacâmuri pentru alimente, sticle de plastic și de sticlă şi cutii, care au constituit cea mai mare cotă”, se arată în concluzia cercetării, publicată în revista Nature Sustainability și finanțată de Fundația BBVA și ministerul științific spaniol.

Analiza a inclus elemente mai mari de 3 cm și identificabile, cu excepția fragmentelor și microplasticelor.

Cea mai mare concentrație de gunoi a fost găsită pe țărmuri și pe fundul mării în apropierea coastelor. Oamenii de știință au spus că vântul și valurile aduc în mod repetat gunoiul în apropierea coastelor.

Un al doilea studiu din același jurnal a examinat gunoiul care intră în ocean de la 42 de râuri din Europa și a fost unul dintre seturile de date utilizate de Morales și colegii săi. Potrivit acestuia, Turcia, Italia și Marea Britanie sunt primii trei contribuabili la gunoiul maritim plutitor.

„Trebuie să opriți gunoiul la sursă, astfel încât plasticul să nu pătrundă nici măcar în mediu”, spune Daniel González-Fernández de la Universitatea din Cádiz, care a condus al doilea studiu

Cercetătorii au recomandat interzicerea articolelor din plastic, cum ar fi pungile de unică folosință.

„Acest studiu cuprinzător concluzionează că cel mai bun mod de a face față poluării cu plasticul este ca guvernele să restricționeze sever ambalajele de plastic de unică folosință”, a declarat militantul Nina Schrank de la Greenpeace Marea Britanie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News