„Știu sigur că au existat jafuri. Am văzut cum au fost furate mașini în Lipovka și Andriivka, am văzut cum au spart mașini pe care nu le puteau porni, au distrus case. Au înnebunit, spuneau: avem putere, avem tancuri, avem vehicule de luptă de infanterie, arme și așa mai departe. Sindromul Rambo a fost activat. Au luat decorațiuni din case, dispozitive mobile”, a relatat Cibrin, care a confirmat și faptul că soldații ruși au violat femei în Andriivka.

„Au luat-o razna după ce mulți au găsit alcool în casele prădate și au băut. A existat un caz în Andriivka, când o mamă și o fiică au fost violate. Patru tipi au făcut-o. Unul a fugit, restul au fost bătuți cu scaune de colegi și comandanți. Chiar voiau să-i împuște. Nu puteau fi acuzați, pentru că nu existau dovezi, așa că doar au fost concediați”, a dezvăluit fostul militar.

El a mai spus și că soldații ruși trăiesc condiții groaznice pe front: „Oamenii nu au mai fost în lumea normală de mult timp. Nu aveau condiții normale. Armata ucraineană a arătat imagini ale tranșeelor sale, unde totul este uman: adăpost, izolare de umezeală, paturi normale, electricitate. Armata ucraineană are o atitudine mult mai bună față de soldații săi”.

De asemenea, potrivit lui Cibrin, soldaților ruși li s-a promis că vor fi trimiși acasă, dar nu s-a întâmplat asta. Comandamentul pune presiune fizică și psihologică asupra celor care au vrut să părăsească frontul, sau au făcut tot ce au putut pentru a fi luați prizonieri.

„Toată lumea a fost intimidată, li se spune că le vor tăia penisul sau testiculele, sau altceva”, relatează tânărul care a mai povestit că a făcut pe nebunul pe front, pentru a nu fi trimis în prima linie.

Pentru că a fugit și a refuzat să tragă, toată lumea s-a întors împotriva lui, inclusiv familia lui: „Pentru ei, sunt un trădător al patriei și atât. Și ce, eram obligat să merg la război și să ucid civili ucraineni? Să mă duc la închisoare? A treia opțiune este să fugi”.

Cibrin a spus că vrea să depună mărturie la un tribunal internațional: „Nu am nimic de ascuns. Acesta este un război criminal pe care Rusia l-a început. Vreau să fac tot posibilul să-l termin”.

El a mărturisit că s-a înrolat în armată în vara anului 2021, din proprie voință, din cauza unor probleme financiare. Potrivit militarului, brigada sa a fost adusă în Ucraina fără să li se spună soldaților ce vor face, de fapt. El a petrecut prima lună de război în satul Lipovka, la 50 km de Kiev. În această perioadă, colegii săi au organizat un genocid la Bucha și Andriivka.

Pe 16 iunie, a reușit să părăsească Ucraina ascunzându-se într-un camion cu destinația Rusia. După evadarea sa, a contactat activiști pentru drepturile omului de la Gulagu.net pentru a-l ajuta să părăsească Rusia. Pe 15 noiembrie a aterizat la Madrid, unde a cerut imediat azil politic. Potrivit lui Cibrin, în timp ce cererea sa este în curs de examinare, el va fi plasat într-un centru temporar pentru refugiați.

 
 

Urmărește-ne pe Google News