Competiţia a avut loc la San Diego, SUA şi a adunat participanţi din 28 de universităţi ale lumii. Echipa noastră a fost formată din trei studenţi în anul IV ai Facultăţii de Construcţii din Cluj: Alexandru Manea, Ioana Haţegan şi Artur Auner, îndrumaţi de profesorii Doina Verdeş şi Pavel Alexa. Anul trecut, studenţii s-au înscris în concurs. “În decembrie, am fost anunţaţi că am fost acceptaţi şi că suntem aşteptaţi în februarie la San Diego. Facultatea ne-a asigurat transportul şi o parte din cazare, iar restul banilor i-am obţinut din sponsorizări. Suntem fericiţi că, după atâta muncă, am câştigat acest premiu special. Mai ales că am fost doar trei inşi, în timp ce restul echipelor erau formate din 12-15 studenţi, şi că am făcut macheta manual, nu ca alţii, cu laser”, a detaliat Alexandru pentru Libertatea.
Recompensaţi pentru cea mai bună inovaţie
Românii au proiectat şi au construit un model al unei clădiri cu 29 de etaje, pe care au numit-o Valahia Tower. Macheta, realizată la scara 1:72, a fost supusă, pe o masă vibrantă, la trei simulări de cutremure. A rezistat cu brio, astfel că organizatorii le-au acordat clujenilor premiul pentru cea mai bună inovaţie: “Noutatea cu care ne-am prezentat noi a constat în modificarea unui sistem de amortizare inventat de un maghiar, folosit până acum doar la clădiri joase, şi adaptarea lui la o structură foarte înaltă, cu 29 de etaje”. Pentru lucrarea de licenţă, cei trei studenţi încearcă să proiecteze nu numai o machetă din lemn, ci în totalitate o asemenea clădire. “Dacă va fi ceva viabil, care va putea fi dezvoltat, vom patenta invenţia şi, cine ştie, poate clădirile viitorului vor fi ridicate după modelul nostru”, a încheiat tânărul.
Macheta s-a stricat în avion
“Cu câteva zile înainte de competiţie, am început să cumpărăm materiale, să ne apucăm de calcule şi să construim macheta. După 36 de ore de muncă, am terminat modelul clădirii. Am avut mari probleme cu transportul. Am făcut o cutie pe care am placat-o cu polistiren. Cu toate acestea, macheta s-a deteriorat pe timpul zborului Budapesta – San Diego. Când am ajuns în SUA, avea stâlpii de la bază rupţi. Cu o seară înaintea concursului am reparat-o şi ne-am prezentat în condiţii bune la competiţie”, a povestit Alexandru.
Alexandru, în aeroportul din Budapesta, cărând macheta clădirii →