Renumele hackerilor romani a ajuns iar peste hotare. Dupa ce au spart bazele de date ale NASA si au tras tepe de mii de dolari americanilor, vanzandu-le produse care nu exista, informaticienii nostri au reusit sa patrunda si in sistemele bancare americane. Cu toate ca, de curand, in cadrul IGP s-a format un birou de lupta impotriva fraudelor pe Internet, care colaboreaza cu FBI, hackerii autohtoni nu se potolesc, continuand sa faca ravagii in cele mai securizate sisteme de IT.
Trei studenti romani au spart pe Internet codurile de acces la sistemele de plati ale unor banci americane. Astfel, Liviu Mihai Dumitru, Cristian Anca si Ion Daniel Pitaru au reusit sa-si traga in contul lor peste 22.000 de dolari, din care au retras aproximativ 500 de milioane de lei. Cei trei au fost prinsi in flagrant, joi, in timp ce incercau sa recupereze, de la o banca bucuresteana, un card retinut de un bancomat din Targoviste, pentru operatiuni suspecte.
Dupa ce a reusit sa „deschida” baza de date a bancii americane, in decembrie anul trecut, Pitaru si-a deschis un cont de card unde, impreuna cu ceilalti doi, a „varsat” valuta transferata fraudulos de la societatile din strainatate. Pana la momentul prinderii lor, cei trei studenti scosesera de la bancomate aproximativ jumatate de miliard de lei. In urma perchezitiilor facute la domicilii, politistii au gasit 4.200 de dolari si au ridicat doua computere, cu ajutorul carora se pare ca au dat lovitura. Vineri, procurorii Parchetului General au emis mandate de arestare pe numele lui Dumitru si al lui Anca. Ion Daniel Pitaru are interdictie de a parasi localitatea timp de 30 de zile. Cei trei sunt cercetati pentru inselaciune. Politistii studiaza si posibilitatea ca studentii sa fi comis faptele cu ajutorul unor complici, cetateni straini.
Printre informaticienii romani umbla o legenda conform careia, de obicei, celor care „cad” in plasa anchetatorilor li se propune de firmele pagubite un targ. Ori fac ani grei de inchisoare, ori trec in slujba firmei, ajutand la securizarea sistemelor care au fost sparte. Asa, spun „oamenii din bransa”, s-ar explica cum un bun hacker este descoperit. Adevarul ar putea fi insa atragerea in randurile Politiei romane a unor specialisti in calculatoare, precum si fructuoasa colaborare cu Biroul FBI de la Bucuresti.

 
 

Urmărește-ne pe Google News