Trei surori, în vârstă de 20, 22 şi 23 de ani, cu dublă cetăţenie, română şi palestiniană, ar fi reţinute împotriva voinţei lor în Gaza, mama fetelor declarând că acestea au părăsit locuinţa tatălui, care are un comportament violent, şi vor să se întoarcă în România.
Mama fetelor, care se află în România în acest moment şi care nu a dorit să-şi dezvăluie identitatea, spune că atât autorităţile din Fâşia Gaza, cât şi cele din ţara noastră nu s-au implicat pentru a le ajuta pe cele trei tinere să ajungă în ţară.
„Am solicitat repatrierea copiilor la cererea lor. Ei sunt reţinuţi acolo abuziv pentru că tatăl nu a avut niciodată custodia copiilor. După divorţ, nu a vrut să mi le mai dea şi am încercat, în 2000, să intru în Gaza şi am primit refuz de intrare de la frontiera palestiniano-egipteană. După care, 11 ani de zile nu am mai putut să iau legătura cu ele. Am reuşit să le văd în urmă cu şase ani. Pe 20 iunie 2017, fetele au hotărât să plece din casa tatălui lor pentru că nu au niciun drept de decizie asupra vieţii lor şi pentru că este foarte dur şi vorbeşte într-un ton agresiv şi are şi un comportament agresiv şi violent cu ele. (…) Din păcate nu au reuşit să ia certificatele originale de naştere, care să probeze că sunt cetăţeni români, au numai copii după certificate„, a declarat, pentru mediafax, mama fetelor.
Femeia susţine că viaţa tinerelor este pusă în pericol şi, de aceea, ele trebuie aduse în România cât mai repede.
„Din 20 iunie, am început să fac demersuri la cererea lor pentru a fi repatriate. Ele nu pot sta foarte mult în Gaza pentru că le este pusă viaţa în pericol, oricând ele pot fi găsite de tatăl lor şi li se poate întâmpla ce este mai rău. Ele trebuie scose urgent, urgent de acolo, este o chestiune de viaţă şi de moarte. Frontiera acolo este închisă, am mai făcut cerere la Minsterul de Externe Egiptean, trebuia să imi dea un permis de trecere, dar nu l-am primit. (…)Sunt în continuă legătură cu fetele pe telefon, au unde să stea acolo. Am primit ceva de la Externe, cred că se face ceva, dar trebuie să se mişte şi mai repede. S-ar putea să se ajungă şi la crimă, la mutilare sau la o bătaie îngrozitoare. Cât am fost căsătorită cu el, am fost abuzată fizic de mai multe ori”, a mai spus mama tinerelor.
Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Externe precizează că situaţia tinerelor este cunoscută din 2011, demersurile fiind îngreunate de faptul că tinerele nu posedă decât acte palestiniene.
Citește și: Criza diplomatică din Golf | Tot ce trebuie să știi despre tensiunile dintre statele arabe
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro