„În doar câteva zile, România a trecut de la o coaliție de guvernare de centru-dreapta relativ stabilă și funcțională la o situație politică explozivă, fără un mediator credibil care să o dezamoreseze și fără un scenariu la bază”, notează publicația, sub titlul „Trei zile care au aruncat România în haos”.
Bne Intellinews scrie că, pe 3 septembrie, „o majoritate volatilă a partidelor s-a aliniat în spatele unei moțiuni de cenzură împotriva guvernului României, depusă de USR-PLUS”, unul dintre partidele de la guvernare, iar președintele Klaus Iohannis, „care ar trebui să fie mediatorul în ultimă instanță”, se crede că „a contribuit semnificativ la criză”.
Dacă după data de 6 septembrie situația va rămâne în continuare neclară, alegerile interne din PNL, încă principalul partid de guvernământ, programate pe 25 septembrie, ar trebui să mai limpezească lucrurile, notează sursa citată.
Până atunci însă, evoluția evenimentelor pe termen scurt este deocamdată imprevizibilă, „mai ales pentru că fiecare dintre cele trei forțe care se angajează să sprijine moțiunea de cenzură împotriva guvernului are o țintă diferită”, notează Bne Intellinews.
Bne Intellinews detaliază poziția adoptată până acum de susținătorii moțiunii de cenzură, adică faptul că „social-democrații (PSD) insistă asupra alegerilor anticipate, în timp ce reformistul USR-PLUS vrea să își păstreze intactă coaliția cu liberalii fără Florin Cîțu premier”, iar „AUR nu a decis ce vrea, dar este gata să coopereze cu orice partid pe proiecte punctuale, cum ar fi revenirea la alegerile locale în două tururi”.
Dacă această majoritate diversă ad-hoc a opoziției rezistă până la votul asupra moțiunii de cenzură (dacă el va avea loc) și moțiunea va trece, ea se va dezintegra apoi, lăsând în spate o criză politică majoră și probabil va duce la alegeri anticipate, o premieră pentru România în ultimii zeci de ani.
Bne Intellinews:
Un alt scenariu „puțin probabil”, mai precizează sursa citată, este acela ca formula de coaliție USR-PLUS/PNL/UDMR să meargă mai departe. „Susținută în mod acerb de Iohannis”, șansele ei depind de schimbările profunde din PNL, care includ varianta ca Florin Cîțu „să piardă alegerile interne din septembrie, în ciuda sprijinului vizibil al președintelui”.
Bne Intellinews amintește că „neașteptata criză” politică din România a izbucnit după ce Florin Cîțu l-a revocat pe ministrul reformist al justiției, Stelian Ion, iar două zile mai târziu „a aprobat controversatul proiect de investiții publice de 10 miliarde de euro”, cunoscut drept Planul de Investiții Anghel Saligny.
Proiectul „a fost inițiativa lui Cîțu menită să-l ajute să obțină sprijinul primarilor împotriva rivalului său la conducerea PNL, președintele în exercițiu al partidului și fostul prim-ministru Ludovic Orban”.
În acest context, cei de la USR-PLUS au spus că nu mai pot lucra cu Florin Cîțu și au descris proiectul drept „furt din bani publici”.
„USR-PLUS a decis în cele din urmă să-și reducă la minimum pierderile cu prețul de a deveni parte a unei alianțe incomode care implică AUR și PSD”, se mai menționează în articolul citat.
Cât despre PSD, care la finalul săptămânii trecute încă nu se hotărâse dacă să sprijine moțiunea de cenzură depusă de USR-PLUS și AUR, sursa citată notează că această „poziție ambiguă” a social-democraților a fost văzută de unii ca un sprijin ascuns acordat PNL” împotriva USR-PLUS și AUR, în timp de angajamentul PSD de a spriji demersul celor două formațiuni „este încă pus la îndoială de unii”.
Între timp, duminică, președintele PSD a anunțat că partidul său va vota moțiunea de cenzură depusă de USR-PLUS și AUR dacă va avea loc un vot în Parlament, pentru că în acest moment se vorbește despre niște „nereguli birocratice” legate de moțiune.
O altă variantă anunțată de PSD este cea de a colabora cu USR-PLUS și AUR pentru a elabora o moțiune comună, „un scenariu incert, având în vedere rivalitatea” și diferențele dintre cele trei partide.
Publicația amintește și de criticile președintelui Klaus Iohannis la adresa USR-PLUS, care „a solicitat sprijinul unui partid care «nu acceptă valorile europene»” – referire la AUR.