Un audit intern realizat la finalul anului trecut, cerut de conducerea UTCB la Facultatea de Geodezie, una dintre cele șapte ale universității, a scos la iveală că 39 de diplome au fost eliberate pe baza unor situații școlare false, fără ca titularii să fi dat examenul de licență, să fi urmat integral cursurile sau să fi promovat toate examenele de sfârșit de an, arată jurnaliștii de la Vice.
Dintre acestea, 30 de diplome au ajuns la titulari și nouă nu au mai apucat să fie ridicate. Falsurile sunt acum obiectul unei anchete penale, iar în acest timp UTCB a anulat diplomele false, printr-un anunț în Monitorul Oficial.
Neregulile de la Facultatea de Geodezie au devenit publice după ce în vara anului trecut un student care voia să se înscrie la altă facultate a vrut să-și scoată dosarul. A aflat că figura pe lista celor care beneficiau de bursă socială, deși nu ridicase niciodată vreun ban de la facultate.
Conducerea Universității a dispus un control intern și a descoperit că unele dintre dosarele de burse sociale fuseseră falsificate de secretara-șefă a Facultății de Geodezie, Mirela Bunea, care își însușea sumele respective. În urma scandalului, angajata a demisionat la cererea conducerii și a înapoiat prejudiciul de 60.000 lei.
Ulterior, conducerea universității a cerut verificarea tuturor diplomelor eliberate în perioada 2001-2018 și a descoperit că aceeași secretară contacta studenți din promoțiile din urmă, care nu aveau situațiile de an încheiate și s-a înțeles cu ei ca în schimbul unor sume de bani să le completeze acestora numele în tabelul în care sunt centralizați toți cei care promovează examenul de licență.
„Nu numai că nu s-au prezentat la examenul de licență, dar erau situații în care nici școlaritatea nu era efectuată (nu se duceau la cursuri). Nu sunt diplome false, semnăturile de pe ele sunt reale, ci sunt diplome obținute în mod fraudulos, pe baza unor date neadevărate. Un inginer, ca să dobândească toate competențele, trebuie să parcurgă întreg programul de studii. Nu poate să fie altfel”, explică decanul Universității de Construcții pentru Vice.ro.
Conducerea universității a făcut plângere la Secția 7 de Poliție împotriva secretarei și a anunțat Ministerul Educației despre diplomele întocmite în mod fraudulos.
Inginerul geodez este acel specialist care face cadastru, măsoară suprafețe, cote, înălțimi și distanțe la construcția de clădiri, drumuri, poduri.
Diplomele obținute fraudulos i-au ajutat pe falșii ingineri să se angajeze la firme de cadastru, să-și înființeze propriile societăți comerciale sau să lucreze la stat, în oficiile teritoriale de cadastru.
Astfel, pe baza diplomei de la Geodezie, un absolvent poate obține autorizație de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) și are astfel dreptul să presteze servicii de cadastru.
După izbucnirea scandalului de la Universitatea de Construcții și anularea celor 30 de diplome prin anunțul publicat în Monitorul Oficial, ANCPI a dispus retragerea certificatelor de autorizare.
Cel puțin șapte dintre cei treizeci de falși ingineri au luat autorizație, în urma unui examen, și au avut, în toți acești ani, dreptul să realizeze și să verifice lucrări de specialitate.
Scandalul diplomelor false de la Universitatea de Construcții din București apare în contextul în care Libertatea a dezvăluit în ultimele săptămâni cazurile medicilor falși Matteo Politi – italianul cu opt clase care susținea că este chirurg estetician cu studii efectuate la unele dintre cele mai importante școli de medicină din Europa și care a operat la mai multe clinicii din București – și Raluca Bîrsan – care după ce a inventat o diplomă falsă de medic și a lucrat timp de 10 ani la Secția de Ginecologie a Spitalului de Urgență Ilfov.