Cuprins:

Reguli noi și locații mai relaxate

Delia Nistor, o organizatoare de nunți cunoscută în România, punctează, pentru cititorii Libertatea, una dintre principalele modificări apărute comparativ cu 2024. O reglementare legislativă nouă aplicată la nivel național statuează că ceremonialul cununiei civile nu mai poate fi organizat în afara sediului Stării Civile. 

Delia Nistor. Foto: Facebook

Un alt tip de schimbare, notează specialista, este legat de durata și intervalul orar în care se desfășoară cu predilecție petrecerile de nuntă. Un astfel de eveniment festiv, care se întindea în trecut până dimineață, tinde să dureze acum între 6 și 8 ore. 

De regulă, majoritatea invitaților aleg să plece acasă în jurul miezului nopții, indiferent de ora la care a început petrecerea, schimbând astfel dinamica nunților tradiționale.

Cuplurile caută mai puțin să facă petrecerea în localuri clasice, ballroom-uri sau corturi. Preferă acum terase sau stabilimente aflate în zone izolate, lângă lacuri sau în arealul montan. Noile tendințe indică o orientarea spre spre atmosferă mai relaxată, cu multă lumină naturală sau geamuri mari de sticlă. 

Bugetul nunții – costuri și priorități

Factorul principal care influențează bugetul unei nunți, explică Delia Nistor, este prețul meniurilor. În economia evenimentului, mâncarea servită invitaților reprezintă aproximativ 50-60% din totalul cheltuielilor. 

În ultimii doi ani, costurile au crescut considerabil. În 2025, un meniu costă, în medie, 100 de euro/per persoană, cu variații legate de băuturile alcoolice și deserturile alese. Un buget realist indică faptul că suma cheltuită de organizatori pentru fiecare invitat ajunge la 170 de euro.

Cuplurile pun accent, în solicitările transmise planificatorilor, pe atmosferă și distracție, muzica devenind unul dintre cele mai importante elemente ale petrecerii, chiar înaintea alegerii locației. 

Deși calitatea meniului este importantă pentru miri, trece în planul secund pentru mulți dintre miri, interesați mai mult ca locul ales pentru petrecere să reflecte stilul lor, fie că își doresc cadru relaxat, boho sau unul elegant.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 2

Darul rezonabil per familie invitată: 2.500 de lei

Numărul de invitați a scăzut considerabil în ultimii ani. Dacă înainte media era între 150-180 de persoane, acum a coborât la 120-150. 

Există încă nunți cu peste 300 de invitați, dar sunt mai rare, spun specialiștii. Această schimbare s-a produs din două considerente: creșterea costurilor cu petrecerea și al vieții în general. Un cuplu invitat achită un „dar” minim de 2.000 de lei și în medie de 2.500 lei, un „tarif” care s-a păstrat în ultimii 3-4 ani, în ciuda creșterii costurilor cu petrecerea. 

De asemenea, mirii pun un accent pe distracție și confort, căutând o petrecere pe cât posibil mai intimă, fără presiunea de a mulțumi pe toată lumea sau de a invita oameni puțin cunoscuți. 

Specialiștii subliniază că tradițiile de nuntă sunt respectate în mai mică măsură în ultimii ani. Mulți miri, mai ales din categoria celor care se întorc de la munca în străinătate pentru a se căsători în România, aleg să bifeze doar prima parte a zilei, care include pregătirea și întâmpinarea invitaților acasă, alături de familie. În schimb, foarte puțini se mai concentrează pe ritualul complet de la biserică, ședința foto sau petrecere.

Numărul de invitați a scăzut considerabil în ultimii ani. Foto ilustrativ: Shutterstock

Cât cheltuiesc doi miri pentru nunta din iulie 2025

Silvana și Costi, doi tineri în vârstă de 20 de ani și-au programat nunta pentru data 20 iulie 2025. Pregătirile pentru evenimentul festiv, care va avea loc în comuna vrânceană Urechești, au început în iulie anul trecut, când au tocmit restaurantul și fotograful. Cuplul declară că dorește o petrecere simplă, clasică și personalizată după gusturile lor, fără a urma neapărat tendințele momentului.

Mireasa spune că s-a inspirat din fiecare dintre evenimentele similare la care a participat în ultimii ani. Au ales o nuntă la cort, într-un decor în nuanțe deschise, cu meniuri clasice, având patru feluri de mâncare.

Tradițiile rămân importante pentru ei, incluzând obiceiuri precum „gătitul miresei” sau „oglinda miresei”, care presupune ca domnișoarele de onoare să întoarcă oglinda cu spatele, iar pentru a fi readusă la loc, mirele trebuie să le plătească fie bani, fie un cadou. De asemenea, cred în superstiții: mirele nu trebuie să vadă rochia miresei, iar varianta programării petrecerii în luna mai a fost exclusă din start, considerând că aduce ghinion.

Evenimentul va avea 170 de invitați, iar momentan investiția a ajuns la 4.000 de euro. Cei doi estimează că vor mai cheltui între 2.000 și 3.000 de euro pentru ultimele detalii.

Aproximativ 7.000 de euro costă în 2025 o petrecere simplă de nuntă. Foto ilustrativ: Shutterstock

Culorile nunților în 2025

Anul 2025 aduce perspective noi asupra decorului și a culorilor. Se caută flori naturale, spun specialiștii, în stil minimalist potrivit cu locațiile mai moderne și conectate la natură. 

Pe de altă parte, o altă variantă cerută de organizatori sunt florile de mătase, care de multe ori fac parte din pachetul oferit de locație, ceea ce reprezintă un avantaj pentru bugetul mirilor.

Referitor la culori, nuanțele de alb, bej, roz pudră și pasteluri continuă să fie cele mai populare, dar au început să apară și accente mai îndrăznețe, cum ar fi portocaliu cu mov sau roșu și vișiniu, care în trecut nu erau foarte solicitate. De asemenea, spun organizatorii, culori precum olive sau baby blue câștigă teren în nunțile din 2025.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Meniurile și băuturile alese frecvent

Meniurile cu trei feluri de preparate sunt cele mai selectate. Organizatorii consideră, preponderent, că patru feluri de mâncare reprezintă o risipă substanțială, în condițiile în care se pune accentul pe dans și distracție. Tot mai mulți miri aleg opțiuni de bufet sau live cooking, pentru a oferi invitaților diversitate și activități interesante.

Când vine vorba de băuturi, open barul cu cocktailuri rămâne alegerea preferată, fiind prezent în aproximativ 90% dintre evenimente, arată planificatorii consultați de Libertatea. 

Muzica live este dorită de majoritatea mirilor, deși este costisitoare. Mulți optează în continuare pentru variante mai accesibile, cum ar fi DJ sau MC.

În paralel, divertismentul interactiv capătă din ce în ce mai multă popularitate în 2025. Cabina foto continuă să fie un element apreciat de invitați. Alte momente interactive sunt tombolele, treasure hunt-urile, discursurile invitaților sau întrebările de tip „Știai că?”, de natură să creeze o conexiune între participanți. În ultima vreme, sunt tocmiți caricaturiști sau pictori care realizează portrete ale invitaților.

Open barul cu cocktailuri rămâne alegerea preferată. Foto ilustrativ: Shutterstock

Tendințe în alegerile vestimentare ale mirilor

În 2025, accentul s-a mutat către confort, spun organizatorii de nunți. Multe mirese aleg rochia de vis, dar pun și preț și pe comoditate. Unele își doresc să arate spectaculos pentru ședința foto, iar ulterior îmbracă o rochie mai simplă, care să le permită să danseze. Alegerile variază semnificativ: unele mirese preferă rochii tip sirenă, altele optează pentru modele de prințesă sau A-line, cu trenă și voal sau, dimpotrivă, fără aceste detalii.

Stilul mirilor devine mai relaxat. Puțini mai aleg un look ultra-elegant, precum smokingul sau costumul negru cu rever lucios. Majoritatea preferă costume colorate, în nuanțe precum verde, bej, vișiniu sau albastru, adăugând elemente distinctive, cum ar fi butoni personalizați sau cravată și batistă cu un design mai deosebit.

Stilul mirilor devine mai relaxat. Foto ilustrativ: Shutterstock

Cum arată în 2025 invitațiile și mărturiile

Invitațiile online au căpătat amploare în ultimii ani, deoarece multă lume nu poate fi găsită la domiciliul din țară sau timpul e limitat. Acum la modă este ca mirii să dea o invitație mai specială celor apropiați (nași, familie) și un model mai simplu celorlalți. Sumele investite au scăzut la secțiunea tipărituri speciale.

La capitolul mărturii, întrucât de multe ori invitații le lasă pe masă sau nu înțeleg scopul lor, o alegere mai potrivită este cabina foto, a mai explicat Delia Nistor, pentru Libertatea.

Invitațiile tipărite au fost înlocuite cu cele online. Foto ilustrativ: Shutterstock

Costurile unei nunți de amploare în 2023

În 2023, Lavinia și Ionuț au cheltuit aproximativ 36.000 de euro doar pentru locația și mâncarea celor 490 de invitați. Pentru muzică au plătit 3.200 de euro, iar pentru prăjituri au alocat 4.000 de euro. Aranjamentele florale au costat 1.600 de euro, iar serviciile foto-video 2.800 de euro. Nunta lor a avut loc la Brașov, într-un cort de evenimente. 

Ponturi pentru machiaje de nuntă

În 2025 accentul la nunți se pune pe machiaje naturale, luminoase și soft glam, care evidențiază trăsăturile fără a le încărca. Se urmărește un echilibru perfect între eleganță și prospețime, astfel încât look-ul final să fie feminin, rafinat și atemporal. Dacă în trecut accentul era pe machiajul ochilor, acum tenul este vedeta. 

Frumusețea machiajului începe întotdeauna cu îngrijirea corectă a pielii. Hidratarea intensă, atât din interior (apă și o alimentație echilibrată), cât și din exterior (prin produse de skincare adecvate), joacă un rol fundamental, arată specialiștii consultați de Libertatea. 

De asemenea, somnul suficient în zilele care precedă nunta este esențial pentru un aspect radiant al pielii miresei în ziua cea mare. În plus, este recomandat ca mireasa să consulte un dermatolog sau cosmetolog pentru a beneficia de o schemă personalizată de îngrijire, care să includă tratamentele faciale specifice în funcție de nevoile pielii sale.

„Machiajul natural rămâne alegerea preferată a mireselor, presupunând un ten luminos, cu blush aplicat strategic pentru un efect natural, buze glossy în nuanțe delicate, gene naturale, fără exces de volum și farduri luminoase.

Pentru nunțile de zi, se alege un machiaj luminos și fresh, cu texturi ușoare, care să reflecte naturalețea și prospețimea momentului. În schimb, pentru seară, se poate adăuga mai multă definiție și intensitate, adaptat locației și atmosferei”, spune Lavinia Mitel, make-up artist consultat de Libertatea.

Lavinia Mitel, make-up artist. Foto: Facebook

Experta mai explică că miresele ar trebui să evite vopsirea sprâncenelor sau epilarea facială prea aproape de nuntă, riscul de iritații fiind ridicat. De asemenea, testarea unor produse noi de îngrijire poate provoca reacții alergice, iar un bronz excesiv poate afecta armonia nuanței fondului de ten.

Pentru un machiaj impecabil pe tot parcursul evenimentului, produsele waterproof sunt esențiale, dar și câteva trucuri pot face diferența. Lacrimile trebuie absorbite delicat cu un șervețel, fără a întinde machiajul, iar excesul de sebum poate fi controlat cu șervețele matifiante. În plus, un machiaj bine fixat va rezista chiar și în cazul unei ploi neașteptate.

„Machiajul natural rămâne alegerea preferată a mireselor”, spune make-up artistul. Foto: Shutterstock

Rochiile de mireasă la modă în 2025

„În anii trecuți, rochiile voluminoase în stil libanez, accesorizate cu coroane împodobite cu pietre erau în trend, însă acum gusturile s-au schimbat. De asemenea, din cauza nunților mai scurte, multe renunță la a doua ținută”, a explicat, pentru Libertatea, Roxana Manolache, manager și fashion designer la Wedding Atelier.

Experta prezintă și un top 3 al celor mai populare rochii de nuntă în 2025: 

  1. Rochiile boho, reprezintă cea mai populară alegere, fiind preferate de miresele care își doresc un stil lejer, confortabil și elegant. Acestea oferă libertate de mișcare, permițându-le să danseze fără restricții, în timp ce păstrează un aer romantic și natural. Croielile fluide, materialele vaporoase precum dantela fină și mătasea transformă aceste rochii în opțiuni ideale pentru nunțile relaxate, organizate în aer liber.
  2. Rochiile de tafta, regale sunt apreciate pentru eleganța lor clasică și aspectul rafinat. Materialul oferă o ținută impecabilă, dând rochiei un volum frumos și un aer sofisticat. Indiferent de croială, acest tip de rochie adaugă un plus de stil și rafinament oricărei mirese.
  3. Rochiile din două piese cu trenă detașabilă, o alegere practică și versatilă. Ele oferă eleganță pentru ceremonie, iar prin îndepărtarea trenei, mireasa se poate bucura de mai mult confort la petrecere, fără a renunța la stil.
Croielile fluide, materialele vaporoase precum dantela fină și mătasea, noul trend în materie de rochii de mireasă. Foto ilustrativ: Shutterstock

Prețurile medii pentru ținute și accesorii

Rochiile de mireasă au prețuri variate, în funcție de material și design: modelele simple pornesc de la 500 lei, iar cele de categorie medie cu materiale de calitate și detalii bine lucrate costă între 2.000 și 6.000 lei. 

Un costum de mire la comandă, realizat din materiale de calitate superioară, are un preț mediu de aproximativ 2.500 de lei.

Costul verighetelor depinde de materialul ales (aur, platină), greutate și complexitatea designului. În general, prețurile pentru o pereche de verighete din aur pornesc de la aproximativ 1.500 de lei și pot depăși 5.000 de lei.

Foto ilustrativ: Shutterstock

Vezi rezultate finale BEC la alegerile prezidențiale din 4 mai 2025!

Urmărește-ne pe Google News