Gheorghe Burnei a cerut instanței, în 14 septembrie, revocarea controlului judiciar sau, dacă dacă această solicitare nu va fi admisă, ridicarea interdicției de a profesa într-un spital de stat. Tribunalul București a judecat în 21 septembrie cererea lui Gheorghe Burnei, dar a amânat pronunțarea până vineri, dispunînd ca medicul să rămână sub control judiciar, dar să poată profesa într-un spital de stat.

”Respinge ca neîntemeiată cererea de revocare a măsurii controlului judiciar formulată de inculpatul Burnei Gheorghe. (…) admite cererea de modificare a continutului măsurii controlului judiciar formulată de inculpatul Burnei Gheorghe şi în consecinţă: înlătură interdictia impusă inculpatului de a nu exercita profesia, sau de a nu desfăşura activitatea în exercitarea căreia a săvârşit faptele, respectiv în cadrul Spitalului Clinic de Urgente de Copii Marie Curie sau în altă unitate din sistemul public de sănătate. Cu drept de contestatie in termen de 48 de ore de la comunicare”, potrivit deciziei instanței.

Tribunalul București a admis și în urmă cu o lună cererea lui Gheorghe Burnei de ridicare a interedicției de a profesa într-un spital de stat, dar medicul nu a putut reveni la Spitalul ”Marie Curie” pentru că, după judecarea contestației, în 31 august, decizia fiind definitivă.

În urmă cu două săptămâni, avocatul lui Burnei i-a spus judecătorului că „martorii denunțători trebuiau să fie de fapt inculpați pentru dare de mită”. El a afirmat că toate persoanele care i-au dat bani medicului „au fost iertate” pentru fapta de dare de mită și „au fost folosite ca martor”.

Gheorghe Bunei spunea, în august, după decizia Tribunalului București, că nu a cerut niciodată bani de la pacienți și că ori de câte ori i s-au oferit, a refuzat. Referitor la perioada în care a avut interdicție să profeseze, chirurgul a spus că „a fost un coșmar” și că ortopedia este viața lui.

Pe de altă parte, medicii de la Spitalul Marie Curie au spus că nu vor să mai lucreze cu doctorul Burnei, dacă acesta va putea opera din nou. Medicii au trimis şi o scrisoare comisiei de etică a spitalului.

„Nu dorim să fim asociaţi în niciun fel cu Gheorghe Burnei, nu dorim să participăm în niciun fel la activitatea acestuia şi vom face uz de toate mijloacele legale: mutarea în alte secţii, greva, suspendarea contractului de muncă şi chiar demisia”, au transmis doctorii semnatari ai scrisorii.

Burnei, acuzat că a luat mită de 22 de ori în opt luni

Medicul Gheorghe Burnei este judecat de Tribunalul București pentru că ar fi luat mită de 22 de ori, aproape 40.000 de lei și 3.250 de euro, de la părinții copiilor pe care i-a operat sau i-a consultat la Spitalul ”Maria Curie”.

Burnei a fost pus sub acuzare în 11 decembrie 2016, iar șase luni mai târziu, dosarul lui a ajuns în instanță. Medicul este sub control judiciar din 20 decembrie 2016, când Curtea de Apel București i-a înlocuit arestul la domiciliu cu controlul judiciar, dar i-a interzis să profeseze la spitale de stat și să părăsească ţara.

Deși la începutul anchetei au existat suspiciuni că Gheorghe Burnei a făcut experimente neautorizate pe copii și că ar fi folosit la operații atât proteze omologate, cât şi dispozitive medicale confecţionate artizanal, în final medicul a fost trimis în judecată doar pentru luare de mită.

Procurorii îl acuză pe Gheorghe Burnei că, în perioada mai-decembrie 2016, a luat mită 3.250 de euro și aproape 40.000 de lei, de la 22 de părinți. Mita ar fi fost primită de Burnei fie direct, dacă sumele erau mai mici, fie sub formă de donații sau sponsorizări, dacă cererile acestuia se ridicau la sume mari în euro.

Cea mai mare sumă cerută de Burnei a fost de 18.000 de lei, bani pe care i-ar fi primit sub formă de donație pentru tipărirea unei cărți.


Citește și:

INTERCEPTĂRI/ Numele lui Puya apare în dosarul manelistului Dani Mocanu. Figurează în discuția unor persoane despre achiziția de droguri

Urmărește-ne pe Google News