• În acest dosar de mituire, ajuns la secția I penală a Tribunalului București, Goleac a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru că a semnat o înțelegere cu DNA, dar după ce fusese înregistrat și documentat dând mită și după ce procurorii aveau toate probele împotriva lui.
  • Tribunalul București: „În aceeași perioadă mai – noiembrie 2019, același GOLEAC MARIAN i-a solicitat în mod explicit investigatorului S______ C_______ să obțină date despre dosarele înregistrate la DNA în care se efectuează acte de urmărire penală în privința unor activități ale ADP Sector 4 și Primăriei Sector 4”
  • Marian Goleac, în înregistrările DNA: „Cineva s-a pus pe mine și pe primar și vor să ne termine. Și e un dosar la Bîlciu”

Marian Goleac a fost, în 2016, coleg de listă PSD la alegerile locale cu primarul Daniel Băluță, subordonat al primarului Băluță pe linia Primărie – ADP și, conform motivării sentinței Tribunalului București, publicată de RISE Project, este și cel care a mituit un ofițer din DNA și a desfășurat o activitate infracțională ca să vadă ce afaceri din ADP și din Primărie sunt anchetate de procurori.

Erau mai multe dosare deschise la DNA și care îi îngrijorau pe cei din PS4. Tribunalul le numește: „Dosarul cu nr. 448/P/2018 al Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, dosarul cu nr. 247/P/2018 al Secției de combatere a infracțiunilor de corupție și dosarul cu nr. 396/P/2019 al Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție”. Conținutul acestor dosare nu e public, dar până acum, doar un dosar legat de falsificarea diplomei de bacalaureat a lui Marian Goleac a fost trimis în instanță.

Ca să afle informații din aceste cazuri, Goleac a apelat la mai multe relații, printre care un ofițer de poliție din DNA. „În perioada efectuării actelor de urmărire penală, au existat cel puțin trei momente când ofițerul de poliție judiciară Moise Marius Eduard  s-a întâlnit direct cu directorul ADP Sector 4, GOLEAC MARIAN”, explică procurorii în înțelegerea cu Goleac, care a ajuns apoi în fața instanței.

În afară de bani, Goleac i-a aranjat contracte de anvelopare ofițerului

Goleac a plătit 1.700 de euro în total. Și s-a oferit să facă un plin de benzină, să dea cadouri. Derizoriul recompenselor se îmbină însă și cu alte afaceri.

RISE Project, primii care au relatat, vineri, despre sentință în detaliu,  au scris că „Goleac i-a oferit soției un post la DGASPC, însă Moise a refuzat. Ofițerul i-a spus, în schimb, că dacă vrea să îl ajute, să favorizeze o anumită firmă ca subcontractor pentru lucrări de anvelopare blocuri pe teritoriul sectorului 4”.

„Este vorba despre compania Dalex Grup, care a și obținut felii din anvelopare, în urma intervenției lui Goleac, prin intermediul contractorului ADP 4 acreditat (Art Construct ACM)”, detaliază RISE.

Anveloparea blocurilor nu era în atribuțiile ADP. Teoretic, Goleac nu avea treabă cu asta. Ce apare în stenograme și faptul că firma ofițerului a primit contractele arată că avem dreptate când spunem că Goleac e mâna dreaptă a lui Băluță și că are o influență enormă în Primărie.

O sursă din PS4 pentru Libertatea:

Goleac recunoaște că restaurantul Trattoria Piccola e al lui

Ca să ajungă la cel care îi trăda, cei din DNA au folosit, la rându-le, un om sub acoperire. L-au infiltrat în anturajul lui Goleac și acesta i-a câștigat încrederea. Pentru ca să pătrundă, investigatorul a folosit atracția lui Goleac pentru oamenii din structurile de forță.

„Am intrat în contact cu GOLEAC MARIAN folosindu-mă de faptul că în cercul relațional al acestuia se regăsesc mai mulți ofițeri de poliție ce activează în diferite structuri ale Ministerului Administrației și Internelor”, explică ofițerul trimis de DNA.

„Aflând că activez în cadrul compartimentului de înregistrări ambientale, GOLEAC MARIAN mi-a spus că deține un restaurant, TRATTORIA PICOLLA, amplasat în Parcul Lumea Copiilor din spatele Palatului Copiilor, context în care m-a rugat să verific dacă există acte care atestă că i s-a montat tehnică de înregistrare în restaurantul amintit”, a continuat ofițerul sub acoperire.

„I-am răspuns că nu am cum să îi răspund pe loc dacă este sau a fost înregistrat telefonic sau dacă are sau a avut montată tehnică în restaurantul amintit, însă mă voi interesa și îi voi comunica”.

Plasat lângă Parcul Tineretului, restaurantul Trattoria Piccola e locul de întâlnire preferat al lui Daniel Băluță și al lui Marian Goleac. Ani de zile, Goleac a negat că localul îi aparține. Trattoria Piccola este păzit permanent de o mașină de poliție locală din sectorul 4

O mașină de poliție locală din sectorul 4, în apropiere de restaurantul Trattoria Piccola

Goleac întreba unde se pot ține banii cash dacă se face percheziție

„În contextul discuției despre dosare și interceptări, GOLEAC MARIAN m-a întrebat dacă convorbirile realizate pe aplicația de pe telefonul mobil WHATSAPP pot fi interceptate. I-am răspuns evaziv în sensul că în principiu nu, însă nu am de unde să știu ce alte aplicații ar putea fi instalate în telefon care să permită acest lucru”, a mai povestit investigatorul infiltrat de DNA.

De asemenea, GOLEAC MARIAN m-a întrebat care ar fi cel mai bun loc pentru a fi ascunse sume de bani în cazul unei percheziții. I-am răspuns că în congelator, într-o pungă care este înfășurată de o bucată de carne. Goleac a părut încântat de modalitatea de disimulare prezentată de mine.

Investigatorul DNA:

Căuta să ajungă sau să ia informații despre orice ofițer sau procuror din dosarele sale

Din motivarea sentinței rezultă că tactica lui Goleac era aceea de a lucra „om la om”.

Șeful ADP încerca să afle informații despre fiecare procuror sau ofițer judiciar care interacționa cu dosarele ADP sau ale Primăriei Sectorului 4. Știa ce dosar e mai periculos, care poate fi stopat. 

„Goleac a făcut vorbire și despre al doilea dosar aflat în lucru la Secția a II-a, spunând despre o polițistă blondă care lucrează cu procuroarea Bilciu și care ar fi ridicat documente de la Primăria Sector 4, context în care ar fi lăsat să se înțeleagă că nu este vorba despre un dosar important, că se fac simple verificări. A mai amintit în acest context și despre cel de-al doilea polițist care lucrează cu procurorul Bilciu, pe nume G_______ M_____ însă eu i-am spus că nu îl cunosc pe G_______ M_____. ”

Avocata lui Goleac era soția procurorului Oprea, de la DIICOT, la care a ajuns plângerea lui Băluță contra ziariștilor

În tot acest timp, avocata lui Goleac în dosarele cercetate de DNA era Simona Oprea. Conform dezvăluirilor din RISE Project, Simona Oprea a fost soția și este partenera de viață a procurorului Edi Oprea de la DIICOT. 

Edi Oprea este procurorul care investighează plângerea primarului sectorului 4 și a amicului lui Goleac,  Daniel Băluță, la adresa jurnaliștilor care au relatat despre afacerile administrației locale Băluță-Goleac.

Preocuparea lui Goleac pentru metodele investigatorilor este vizibilă în toată argumentația Tribunalului București.

„GOLEAC MARIAN m-a întrebat ce autoturisme folosește DNA pentru monitorizare ambientală. Am evitat un răspuns direct, context în care acesta mi-a spus, fără să îmi precizeze sursa, că ar cunoaște că DNA deține un autoturism NISSAN pe care este instalată o cutie cu formă aerodinamică. Nu i-am confirmat, dar nici infirmat”, povestește investigatorul infiltrat de DNA.

„Un alt aspect în raport de care Goleac a manifestat interes a fost cel referitor la instalarea tehnicii de supraveghere în locuințe private”, mai spune acesta.

Preocuparea lui Goleac pentru tehnică e întrecută doar de insistența lui de a ajunge la cei care-l cercetau activitatea Administrației Sectorului 4 și de a-i face să renunțe la dosare.

„Am abordat și problema dosarului de la Secția a II-a care prezenta interes pentru Goleac, reluând tema legendată de la întâlnirea anterioară, în sensul că nu mă pot apropia de polițista C______ care lucrează cu procurorul Bilciu și trebuie să găsim pe cineva apropiat de polițistă”, spune ofițerul sub acoperire.

Goleac se pregătea să-și facă relații la ofițerii din penitenciare dacă va fi arestat

„Cu această ocazie, GOLEAC MARIAN mi-a spus că pleacă în Turcia și Grecia în perioada următoare pentru a-și aranja afacerile deoarece îi este teamă că va fi arestat într-un dosar al DNA, fără să spună despre ce dosar este vorba. Mai mult, m-a întrebat dacă am cunoștințe în sistemul penitenciar în cazul în care va fi arestat. I-am spus că am fost șef de arest cu ani în urmă și nu mai cunosc pe nimeni”, afirmă același ofițer acoperit al DNA. 

Filozofia expusă de Goleac era aceea că el dădea bani sau foloase, dar nu ca mită, ci ca „o recunoștință pentru corectitudine”.

Bă, uite, omul ăsta ar vrea să te omenească pentru că ai fost corect. Că ai fost corect!

Goleac, către ofițerul sub acoperire, la un moment dat:

Goleac a fost condamnat, în acest dosar deschis de DNA, la doi ani de închisoare cu suspendare. Asta pentru că, deși inițial n-a dat declarații, în final a semnat o înțelegere cu procurorii DNA, în care și-a recunoscut faptele. 

Recunoașterea sa a fost în sensul în care a dat mită nu pentru că era vinovat în dosarele cercetate de DNA, ci ca o recompensă pentru că a fost tratat corect. 

Ce se întâmplă cu celelalte dosare?

Într-unul dintre dosarele cercetate, nr. 396/P/2019, procurorii cercetau legăturile dintre Goleac și un afacerist turc. 

Există pe înregistrările din sentința Tribunalului București o recunoaștere explicită a lui Goleac chiar în legătură cu acest caz.  „În acest context Goleac și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acest dosar, afirmând că cetățeanul turc are închiriată de circa 10 ani o suprafață de teren de la el (de la o rudă apropiată folosită ca interfață) și că ADP Sector 4 își repară toate mașinile la unitatea service auto condusă de cetățeanul turc”.

Practic, Goleac recunoaște că a primit bani de la omul de afaceri care încasa bani de la ADP-ul condus de el.

Omul de afaceri turc deține mașina cu care Goleac a fost văzut pe insula Eghina, în investigația făcută de Libertatea în Grecia.

 
 

Urmărește-ne pe Google News