Tribunalul Bucureşti a decis ca Marian Vanghelie să fie plasat sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, au declarat reprezentanții instituției pentru Libertatea.

Este vorba despre dosarul „Economatul”, în care Vanghelie este acuzat de constituire de grup infracţional, trafic de influenţă şi instigare la abuz în serviciu.

Tot sub control judiciar se află şi fratele său, Paul. Decizia nu este definitivă, iar DNA poate face contestaţie.

13 ore de audieri şi deliberări

Joi seară, procurorii DNA l-au reținut pe fostul primar al sectorului 5 pentru 24 de ore, alături de alte 12 persoane, în dosarul achiziţiilor supraevaluate de la firma Economat Sector 5, unde acţionar majoritar este Consiliul local Sector 5.

Marian Vanghelie a fost prezentat vineri, 14 ianuarie, la ora 13.00, Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă din partea DNA pentru 30 de zile.

Vineri, la ora 22.20, a expirat ordonanța de reținere pe 24 de ore, iar decizia Tribunalului București, venită după 13 ore de audieri plus deliberări, a fost să respingă măsura arestului preventiv propusă de DNA.

6 oameni de afaceri au fost arestați preventiv în acelaşi dosar.

13 persoane, inclusiv Vanghelie, reținute inițial de DNA în dosarul Economatul

În același dosar în care Marian Vanghelie a fost acuzat de constituire de grup infracţional, trafic de influenţă în formă continuată şi instigare la abuz în serviciu, au fost reținute joi seară, de către Direcția Națională Anticorupție, pentru 24 de ore, alte 12 persoane.

Printre acestea, Paul – fratele lui Marian Vanghelie, Marian Leonard Petre, director general al SC Economat Sector 5 SRL, și Marian Lupaşcu, fost director general la SC Amenajare Edilitară şi Salubrizare SA.

Potrivit DNA, firma Economat Sector 5 a făcut „achiziţii de bunuri nelegale şi la preţuri supraevaluate – produse alimentare şi nealimentare între care patinoare artificiale, tarabe, nebulizatoare, agende, bomboane şi dulciuri, cântare comerciale, măşti FFP2 şi geluri dezinfectante” de la societăţile controlate, spun procurorii, de Marian Vanghelie și de Petre Marian Leonard.

Grupul a acţionat în perioada 2018-2020, când Marian Vanghelie nu mai era primarul sectorului 5, ci doar consilier local, iar Economat Sector 5 „ar fi revândut produsele respective la preţuri supraevaluate către aproape toate entităţile din subordinea Primăriei Sectorului 5 sau a Consiliului local Sector 5”, mai arată referatul DNA.

Prejudiciul total a fost de peste 256 de milioane de lei, adică aproximativ 51 de milioane de euro.

Foto: Hepta

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News