În total, 11 persoane au fost inculpate în acest dosar, pentru acuzații precum abuz în serviciu, fals, uz de fals și spălare de bani. Printre acestea, se numără primarul PSD al comunei Nana, Gheorghe Dobre, dar și mai mulți funcționari precum secretarul, contabilul și casierul primăriei.
Judecătorii au constatat că a intervenit prescripția penală, în urma aplicării deciziilor CCR, potrivit anunțului de pe portalul instanțelor. Totodată, Tribunalul Călărași i-a achitat pe inculpați, pe fond, pentru acuzația de grup infracțional organizat.
Pe de altă parte, instanța i-a obligat pe inculpați să achite fiecare peste 240.000 de lei pentru recuperarea prejudiciului în valoare de peste 3 milioane de lei și a menținut sechestrele puse în acest dosar pe bunurile acestora. În schimb, Tribunalul Călărași a ridicat măsurile asigurătorii pe mai multe terenuri cumpărate de Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu.
Decizia Tribunalului Călărași nu este definitivă și poate fi atacată cu apel, în termen de zece zile de la data primirii hotărârii.
Dosarul se judeca de 7 ani
Procesul a început acum mai bine de 7 ani, în mai 2015. Potrivit procurorilor de la Parchetul General, condus pe atunci de Tiberiu Nițu, funcționarii primăriei Nana, județul Călărași, ar fi retrocedat ilegal 128 de terenuri agricole și ar fi prejudicat comuna cu peste 3 milioane de lei. Unele terenuri au fost cumpărate de Ioana Băsescu cu un credit de un milion de euro obținut de la CEC Bank, a scris și G4media.ro.
Tot ieri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus încetarea procesului penal împotriva lui Gabriel Sandu, fost ministru al comunicaţiilor, acuzat de „spălarea” a 2,2 milioane de euro în afacerea Microsoft, tot datorită deciziilor Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată în 10 zile de la comunicare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
gigiladrea • 21.12.2022, 23:07
Am aruncat o privire pe regulile comunitatii; jignirile si cuvintele vulgare domina puternic in societatea de azi, multe dintre ele sunt adesea indreptatite si sa cereti limbaj civilizat este o atitudine cel putin ipocrita; politicienii nostrii au un comportament jignitor si vulgar de 32 de ani si pe ei nu ii cenzureaza nimeni si nici o va face vreodata; ce este mai important ceea ce spui sau ceea ce faci ? altfel spus ce este mai rau sa injuri sau sa furi ? sa-l faci pe un escroc, escroc este jignire ? trebuie sa aduc dovezi ca la tribunal pentru a putea sa folosesc cuvantul escroc ? asta este mentalitate de infractor - daca nu poti dovedi ca la tribunal ca am furat nu ai voie sa vorbesti - foarte larg raspandita azi inclusiv in legislatie - facuta de infractori pentru a inchide gura celor care indraznesc sa-i acuze
gigiladrea • 21.12.2022, 16:43
reamintesc ca parlamentul ar fi trebuit sa voteze o mica modificare la codul penal ceruta de ccr ca sa evite prescriptia si nu a facut-o exact pentru a se ajunge aici; niste *** de oameni
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
gigiladrea • 21.12.2022, 16:08
O mana spala pe alta - asta este regula dupa care functioneaza colaborarea dintre mafia politica si mafia din justitie