Potrivit instanței, reclamanții în aceste cazuri au fost comandantul unității militare 42948, parte din crucișătorul Moskva, precum și părinții militarilor morți.

În iunie și august au fost luate în considerare 16 cazuri, iar în septembrie, încă unul.

Dmitri Șkrebeț, tatăl lui Igor Șkrebeț, a confirmat agenției că fiul său a fost declarat mort. El a precizat că „au fost ținute procese închise cu privire la declarațiile părinților despre recunoașterea fiilor dispăruți ca morți”.

Tatăl marinarului decedat a subliniat că interesele familiilor au fost reprezentate de parchetul militar și comandamentul unității.

Moscova a negat în primă fază că au fost victime, dar mai mulți părinți ai militarilor aflați pe navă au spus că nu au mai reușit să dea de copiii lor.

Ministrul rus al apărării a anunțat apoi că o persoană care se afla la bordul navei Moskva a murit și alte 27 sunt date dispărute. Ulterior, Moscova a confirmat moartea a cinci marinari.

Crucişătorul Moskva, lansat la apă în 1979 şi aflat în serviciu din 1983, avea 11.490 de tone și o lungime de 186,5 metri. Se putea deplasa cu o viteză de 32 de noduri (55 km/h) și avea o autonomie de 30 de zile (6.000 de mile maritime).

Ambarcațiunea era protejată și beneficia de cele mai moderne sisteme de atac și apărare.

Nava, cu un echipaj de 510 marinari, a fost utilizată pentru a lansa rachete asupra teritoriului ucrainean în zona Herson și a fost implicată în cucerirea Insulei Șerpilor.

De asemenea, de pe Moskva era comandată flota rusă din Marea Neagră în operațiunea din Ucraina.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News