Lucian Bode făcuse solicitarea în instanță pe 5 ianuarie, însă verdictul Universității, în care se precizează că teza e „profund viciată”, a fost pe dat pe 11 ianuarie, cu aproape o săptămână înainte de soluționarea instanței de azi. Ministrul poate face recurs.
„Respinge ca nefondată cererea de supendare a executării Hotărârii nr.10/13.12.2022 a Comisiei de etică din cadrul U.B.-B. formulată de reclamantul B. L. N. în contradictoriu cu pârâta U. B.-B.. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Cererea de recurs se va depune la Tribunalul Sălaj. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, azi 17.01.2023”, se arată în minuta publicată pe portalul instanțelor.
„Decizia este una firească în contextul în care Comisia de Etică din cadrul UBB s-a antepronunțat, înainte ca instanța să dea un verdict”, a reacționat Bode, într-o postare pe Facebook.
Este evident că altfel ar fi arătat decizia tribunalului dacă Comisia de Etică nu ar fi cedat presiunilor de a fi „parțiali și subiectivi”, de a da „un verdict de plagiat fără niciun fel de judecată”, de „a-l arde pe Bode pe rug, în piața publică”, așa cum președintele Comisiei a recunoscut public.
Ministrul de interne, Lucian Bode:
„Dar, pentru că s-au grăbit să dea un astfel de verdict, este logic ca instanța să respingă solicitarea inițială, care reclama ca fiind netemeinică și abuzivă decizia Comisiei de Etică transpusă în Hotărârea nr 10/2022”, a precizat Bode.
Ministrul mai spune că „lupta mea pentru adevăr continuă” și că vrea să-și apere demnitatea.
„Ca atare, am formulat o plângere prealabilă împotriva Hotărârii nr. 1/2023 a Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai, în vederea desființării ei în integralitate, precum și a aspectelor subsecvente statutate în această decizie”, a punctat Bode.
Bode a dat în judecată Universitatea Babeș-Bolyai
Ministrul PNL de interne a cerut în instanţă, pe 5 ianuarie 2023, anularea hotărârii prin care Universitatea Babeş-Bolyai a decis să-i reanalizeze lucrarea de doctorat, vizată de acuzaţii de plagiat, procesul a fost deschis la Tribunalul Sălaj, iar primul termen de judecată a fost stabilit pentru astăzi, 17 ianuarie.
Emilia Șercan a susținut în Pressone, luni, 9 ianuarie, că Bode a dat în judecată Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai, „încercând să blocheze emiterea unui verdict de plagiat referitor la teza sa de doctorat”.
În replică, Lucian Bode a transmis pentru Libertatea că „susțin în continuare că teza mea de doctorat nu conține preluări neautorizate” și a adăugat că, potrivit legii, Comisia de Etică a UBB nu poate verifica decât membrii comunității universitare, „comunitate din care eu nu fac parte”.
Istoricul acuzațiilor de plagiat
La începutul lunii octombrie 2022, USR a anunțat că transcrie teza de doctorat a lui Lucian Bode, ca să poată fi verificată de plagiat, dar Emilia Șercan a susținut că nu va verifica teza transcrisă manual de USR.
Pe 18 octombrie, partidul condus de Cătălin Drulă a sesizat CNATDCU, susținând că ministrul PNL a plagiat teza de doctorat.
La finalul lunii octombrie, Universitatea Babeș-Bolyai a anunțat că Bode „a plagiat”, dar nu a recomandat retragerea titlului de doctor, afirmând că neregulile găsite au fost de până la 3% din ce s-a analizat. „Teza mea de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor este menţinut”, a reacționat atunci ministrul PNL de interne.
Pe 24 noiembrie, Pressone a dezvăluit însă că teza de doctorat a ministrului de interne conține un procent real de plagiat de aproape 20% și că Lucian Bode a copiat până și din documentele Comisiei Europene. „Nu mă pronunț pe analizele unor persoane private”, a reacționat atunci Bode.
În aceeași zi, UBB a anunțat că reia analiza, după ce „a luat act de noile informații apărute în spațiul public despre noi suspiciuni privind plagiatul în teza domnului Lucian Bode”, dar și faptul că Comisia de Etică „s-a autosesizat și va analiza teza din punctul de vedere al eticii academice pe baza acestor noi informații”.
Pe 11 ianuarie 2023, Comisia de Etică a UBB a anunțat, după a doua verificare, că Lucian Bode a plagiat în lucrarea sa de doctorat din 2018 și că „teza este profund viciată”. Ministrul a anunțat atunci că își va căuta dreptatea în instanță.