Este o boala transmisibila de la animale la om, adica o zoonoza. Aceasta boala are manifestari clinice grave la om si ceva mai discrete la animalele domestice si la animalele salbatice. Omul se contamineaza prin consumul carnii de porc infestate sau a produselor din carne de porc, cum ar fi carnatii si mezelurile preparate in casa.
Boala este produsa de parazitul intestinal Trichinella Spiralis. Cel mai important rezervor natural al parazitului este sobolanul cenusiu, iar cea mai importanta gazda pentru parazit este porcul.
Carnea de porc infestata prezinta cea mai mare importanta pentru sanatatea publica. Porcul se contamineaza prin consumul sobolanilor sau a cadavrelor de animale salbatice infestate cu Trichinella.
Adultii parazitului, odata ajunsi in intestinul porcului, traiesc 18-40 zile, cand are loc inmultirea lor, rezultand embrionii care sunt antrenati in circulatia limfatica si sanguina generala, care ii transporta la nivelul musculaturii striate. De altfel, numai acei embrioni care ajung in musculatura striata se dezvolta mai departe, localizandu-se la extremitatile muschilor, aproape de insertiile diafragmatice sau osoase la nivelul pilierilor diafragmatici, in muschii limbii, laringelui, muschii oculari, intercostali, masticatori. Cele mai frecvente localizari raman insa la nivelul pilierilor diafragmatici si al muschilor intercostali, motiv pentru care, atunci cand recoltati probe pentru examenul trichineloscopic, faceti-o din aceste zone. In musculatura striata, parazitii se rasucesc in forma de spirala, se inconjoara de o membrana, care izoleaza parazitul de organism, formand astfel un chist. In interiorul chistului se gaseste o larva sau mai multe spiralate, inaccesibile cu ochiul liber.
Contaminarea se face prin consumul carnii de porc infestate sau a fecalelor de animale care au ingerat carne de porc infestata. Simptomatologia porcilor infestati este foarte stearsa, motiv pentru care, dupa sacrificare, portiuni din zona intercostala cat si diafragmatica sunt recoltate si supuse examenului trichineloscopic, care este executat de medicul veterinar cu ajutorul unui aparat numit trichineloscop.
Examenul trichineloscopic este obligatoriu pentru a evita consumul de carne infestata.
La om, manifestarile clinice sunt consecutive diverselor etape de dezvoltare a parazitului in organism. Evolutia bolii este dependenta de cantitatea de carne infestata ingerata, de modul in care aceasta a fost preparata. Prima faza este caracterizata de tulburari digestive cu greata, varsaturi, diaree, febra, frisoane, ameteli, dureri de cap. Aceasta etapa dureaza 7-8 zile, dupa care, prin raspandirea larvelor prin fluxul sanguin catre musculatura striata, determina tulburarile de ordin toxic si alergic, cu edeme ale capului. Durerile musculare devin insuportabile, fiind afectate masticatia, vorbirea, deglutitia si chiar deplasarea. Complicatiile cardio-respiratorii pot duce la moarte. Masura cea mai importanta pentru prevenirea infestarii omului este efectuarea controlului trichineloscopic al carnii de porc sau de vanat (porc mistret, urs, vulpe).
Metodele casnice de preparare a afumaturilor prin sarare si apoi prin afumare nu sunt suficiente, larvele mentinandu-se timp indelungat, ele fiind distruse doar prin fierbere. Carnea se consuma bine fiarta sau fripta, avand in vedere ca larvele de trichinella mor la temperatura de 58 grade Celsius in 10 minute, daca nu sunt inglobate in musculatura, altfel e necesara o temperatura de 75-80 grade Celsius in centrul fragmentelor musculare, pentru care trebuie o fierbere timp de 45 minute.
Carnea infestata trebuie confiscata si distrusa. Nu cumparati carne de porc din surse neautorizate si fara stampila controlului veterinar pe ea! Ar fi pacat sa va stricati Sarbatorile din cauza neglijentei, asa ca nu ezitati sa apelati la serviciile medicale veterinare, care in aceasta perioada functioneaza cu program prelungit, pentru examinarea trichinelescopica a carnii de porc.