Nicoleta şi Dan Florea, din comuna Ucea de Sus, judeţul Braşov, au ajuns să facă dulceaţă de trandafiri dintr-o încurcătură a legilor româneşti. În urmă cu cinci ani, aceştia şi-au depus dosarul pentru accesarea de fonduri europene cu gândul că vor cultiva roze pe care apoi să le vândă.
“În timp ce adunam documentaţia, a intervenit o schimbare legislativă prin care 75% din plantaţie trebuia să fie pentru consum. Şi aşa am ajuns aici”, povesteşte Dan Florea.
Tot răul spre bine. Afacerea le merge ca unsă, cuplul făcând cu greu faţă cererii.
Iată o parte din reţeta succesului
Aproape 70% din borcane ajung pe rafturile supermarketurilor din România, iar restul pleacă la export, către Anglia, Slovenia sau Polonia.
“Am trimis mostre în Grecia şi am primit cereri şi din Republica Benin, Africa. Avem o comandă de 5.000 de borcane de dulceaţă”, se mândreşte Florea, care a dezvăluit şi o parte din reţeta succesului.
“Pentru un borcan de 200 g se folosesc cam 300 de g de petale, adunate până la răsăritul soarelui, ca să nu-şi piardă din parfum. Se taie partea albă a petalei, se macerează cu zeamă de lămâie, până când se strâng şi se fac ca un bulgăre. Cantitatea obţinută se pune la rece. Aşteptăm două zile, până când strângem mai multă cantitate, apoi se procesează”.