„Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă”, scrie Garda de Mediu, într-un răspuns referitor la gunoaiele îngropate la mai puțin de 5 minute de mers pe jos de stația de metrou Anghel Saligny.
Anunțați din 20 decembrie de locuitorii din zonă că se îngroapă deșeuri, inspectorii Comisariatului Municipiului București (CMB) din cadrul Gărzii Naționale de Mediu (GNM) au spus, inițial, că nu reușesc să identifice zona.
Însă Libertatea s-a deplasat la fața locului și, în doar 5 minute de la stația de metrou Anghel Saligny, a găsit gunoaie amestecate cu pământ și semne că grămada fusese incendiată.
Locația se află imediat lângă fosta stație de sortare a gunoaielor de lângă satul Cățelu, închisă inclusiv după ce firmele Primăriei Sector 3 au îngropat gunoaie.
Garda de Mediu a revenit și a menționat că a găsit locația respectivă, unde a încheiat identificarea pe 29 decembrie și a demarat un control.
Rezultatele controlului au fost transmise vineri: Garda de Mediu a decis să facă plângere penală pe numele firmei sectorului 3.
Cine a îngropat gunoaiele
Inspectorii spun că, la verificările făcute pe teren, „s-a constatat că autobasculante aparținând SC Algorithm Construcții S3 SRL au depozitat, în cantități mari, pământ de excavație amestecat cu deșeuri din construcții, în special betoane, cod deșeu 17101”, se arată în documentul semnat de comisarul-șef Viorel Tufeanu și întocmit de comisarul Mihai Mânzat.
Algorithm Construcții S3 este una dintre firmele Primăriei Sectorului 3.
Anul trecut, Libertatea scria că șeful Consiliului de Administrație al acestei firme este Radu Alin Panait, care a fost în conducere și la Algorithm Rezidențial, compania de sector care se ocupa de lucrările în urma cărora doi muncitori au murit lângă Biblioteca Națională, în 2021.
De unde proveneau deșeurile
Garda de Mediu continuă și arată că gunoaiele îngropate proveneau din podul dintre arterele Theodor Pallady și Nicolae Teclu (pod către centrele comerciale din zonă), dar și din alt pasaj din aceeași zonă, cel care va face legătura cu Autostrada A2.
„Pentru depozitarea pământului amestecat cu deșeuri din construcție în amplasament, societatea nu a putut prezenta acte de reglementare din punct de vedere al protecției mediului”, se arată în document.
Însă deșeurile nu erau doar din construcții. Ci și din canalizări. Inspectorii observă că „în timpul excavărilor efectuate asupra masivului de pământ din zona terenurilor de sport, s-a constatat existența unor bucăți mari de beton îngropate, precum și pământ amestecat cu șlamuri din sistemul de canalizare pluvială”.
Șlamul se referă la deșeuri rezultate din fărâmițarea minereurilor.
Al treilea în 500 de metri
Astfel, companiile Primăriei Sector 3 au parte de a treia plângere penală pe care procurorii o analizează pe o distanță de jumătate de kilometru:
- Gunoaiele îngropate în stația de sortare de lângă Cățelu, plângere penală făcută de Garda de Mediu în mai 2022. Firma vizată de plângere este SD3 Salubritate și Deszăpezire S3;
- Grinzile lăsate să crape, apoi spoite și folosite la pasajul de legătură către Autostrada A2 aflat la capătul bd. Theodor Pallady. Dosar deschis în noiembrie 2022.
- Deșeurile provenite chiar de la pasajul de la punctul 2, îngropate lângă stația de sortare de la primul punct.
Libertatea a încercat să îl contacteze pe primarul sectorului 3, Robert Negoiță, însă acesta nu a răspuns apelurilor și mesajelor ziarului. Am cerut, pe e-mail, un punct de vedere Primăriei Sectorului 3, pe care îl vom publica de îndată ce ne va fi transmis.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro