Cum păstrezi fructele şi legumele
Pentru că în apropierea zilelor de Paşte legumele şi fructele sunt mai scumpe, te sfătuim să le cumperi mai devreme. Le poţi păstra prospeţimea mai mult timp, dacă le împachetezi pe fiecare în hârtie de ziar şi le ţii la frigider. Trebuie doar spălate foarte bine înainte de a le consuma.
Cum ştii dacă ouăle sunt proaspete
Dacă ai cumpărat ouă de ţară, acestea nu au data inscripţionată pe ele. Iată câteva indicii care te vor ajuta să afli dacă sunt proaspete:
- ţine oul în mână şi agită-l uşor. Dacă simţi o mişcare în interior, e un semn că nu este foarte proaspăt.
- cu cât coaja oului este mai lucioasă, cu atât este mai vechi. Produsele proaspete au coaja opacă.
- aşază oul într-o cratiţă cu apă. Dacă pluteşte deasupra, nu mai este bun. Cu cât stă mai jos, cu atât e mai proaspăt.
- dacă spargi oul în tigaie şi albuşul rămâne compact în jurul gălbenuşului, e proaspăt, dacă se scurge, înseamnă că e vechi.
- mirosul şi culoarea oului spart spun multe despre starea acestuia.
Cum obţii un cozonac mai pufos
Înainte de a-l băga la cuptor, acoperă-i cu o hârtie de copt unsă cu grăsime. O vei scoate cu 15 minute înainte de a fi copţi.
- cozonacii ies mai uşor din forme dacă, după ce îi scoţi din cuptor, îi aşezi câteva secunde pe un ştergar înmuiat în apă rece.
- pentru ca nucile sau stafidele din cozonac să nu se lase la fund în timpul coptului, bagă-le înainte puţin la cuptor.
- cozonacii care s-au întărit devin iarăşi proaspeţi dacă îi înveleşti într-o folie de aluminiu şi îi introduci 20 de minute la cuptor.
Combinaţiile perfecte de carne şi verdeţuri
Este bine să ştii că fiecare tip de verdeaţă sporeşte calităţile cărnii. Iată câteva combinaţii potrivite:
- carnea de miel se combină perfect cu mentă, busuioc, oregano şi pătrunjel;
- carnea de vită merge cu foi de dafin, salvie, oregano sau rozmarin;
- carnea de porc are un gust mai bun dacă o prepari cu condimente asiatice, cum ar fi coriandrul, busuiocul, tarhonul sau cimbrul;
- carnea de pui e bună cu pătrunjel (amestecat cu puţin suc de lămâie), rozmarin (cu moderaţie), mărar sau cimbru.