Grăsime
Sosurile de la friptură sau cârnăciori, maioneza şi uleiul lasă urme aparent de neşters pe şervete, feţe de masă ori haine. Spunem aparent, pentru că ele cedează, de fapt, sub acţiunea pudrei de talc. Cum procedezi? Repede, cât pata e încă proaspătă, o acoperi cu o sugativă curată, peste care presari un strat gros de talc. Acoperi apoi cu o hârtie curată şi presezi cu ajutorul unui obiect greu. După 24 de ore, scuturi talcul şi perii în forţă materialul. Dacă a mai rămas o urmă cât de mică, o speli cu apă călduţă şi săpun.
Iată un tratament special şi pentru petele de grăsime de pe guler sau manşete: amesteci patru linguriţe de amoniac şi o linguriţă de sare de bucătărie, până când obţii o pastă consistentă, pe care o întinzi pe pată. După 2-3 minute, speli gulerul sau manşeta cu săpun, apoi clăteşti bine.
Vin roşu
O pată proaspătă de vin iese frecând insistent materialul sub un jet de apă caldă. Sau presărând un strat gros de sare de bucătărie, care se lasă să acţioneze 10-20 de minute, apoi se spală cu apă şi săpun şi se clăteşte cât mai bine.
Alt truc: laşi bucata de material pătată, timp de 30 de minute, într-un vas cu lapte fierbinte. Dacă mai rămâne vreo urmă cât de mică, pudrezi cu amoniac, freci energic, apoi clăteşti.
Fructe roşii Petele lăsate de căpşune, zmeură, cireşe sau mure se scot turnând pe ele un pahar de oţet şi lăsând să acţioneze până a doua zi. Apoi, speli rufa respectivă în maşina de spălat.
Ruj
Picură câţiva stropi de acetonă pe pata de ruj, freacă puţin şi bagă apoi haina pătată în maşina de spălat rufe. Acest truc e valabil doar pentru in, bumbac şi lână, nu şi pentru mătase ori materiale sintetice, pe care acetona le poate arde.
Rugină
O pastă formată dintr-o lingură de sare grunjoasă şi suc de lămâie aplicată pe pată scoate rugina în 15-30 de minute (în funcţie de cât de veche este pata). La final, spală materialul cu săpun şi clăteşte- l cu apă caldă.
Cafea
Materialele naturale scapă de petele de cafea dacă torni pe ele puţină glicerină. După 15 minute, haina trebuie clătită cu apă caldă. Pentru materialele sintetice, poţi prepara un “detergent” dintrun gălbenuş amestecat cu două linguri de apă caldă.
Ciocolată
Pata se lasă un timp să se usuce, apoi se răzuieşte uşor, cu lama cuţitului. Ţesăturile naturale se freacă apoi cu un tampon din vată (sau o dischetă demachiantă) înmuiat în glicerină uşor încălzită (la circa 35 de grade). Mătasea şi materialele sintetice se umezesc cu o soluţie formată din 20 de părţi glicerină, o parte amoniac şi 20 de părţi apă. Se freacă bine cu tamponul şi se spală cu apă caldă.