Murarea în saramură sau în oţet

Metoda de a mura în saramură este folosită de mii de ani. Varza a fost una din primele legume murate. În saramură se pot conserva aproape toate legumele: varza (albă sau roşie), gogonelele, ardeii, morcovii, ţelina, conopida, ardeii iuţi, castraveţii. De asemenea, se pot conserva în saramură şi fructe, precum: mere, pere, gutui, pepene roşu. În oţet se pot conserva gogoşarii, castraveţii, ardeii capia.
Trebuie folosit un oţet de bună caliate, nu mai slab de 9 grade şi în nici un caz balsamic. Nu folosi oţet care conţine acid acetic artificial, fiindcă gustul murăturilor se va modifica. Nutriţioniştii nu recomandă folosirea metodei de conservare în oţet (gogonele sau castraveţi), fiindcă sterilizarea se face la temperaturi foarte mari şi în acest proces se distrug enzimele şi vitaminele din legume. Îţi punem la dispoziţie două metode de murare a castraveţilor: în oţet şi în saramură.

Castraveţi în oţet

Ingrediente: 5 kg de castraveţi, 1 l de oţet de 9 grade, 3 l de apă, 4 linguri de sare grunjoasă (fără iod), 8 linguri de zahăr, 2 frunze de dafin, o legătură de frunze de ţelină, 3 morcovi, 3 cepe, ardei iute, 1 plic seminţe de muştar, 3 rădăcini de hrean, o căpăţână de usturoi, câteva beţe de mărar uscat.
Preparare: Se face soluţia din oţet, apă, zahăr, sare şi frunze de dafin şi se pune la fiert. Se taie ceapa rondele, usturoiul se zdrobeşte, iar morcovul se taie felii. Când apa fierbe se pun castraveţii spălaţi şi se lasă doar până îşi modifică puţin culoarea. Se pregătesc borcanele, sterlilizate înainte. Se aşază pe fundul lor rondele de ceapă, 1-2 căţei de usturoi, felii de morcovi şi ţelină şi castraveţi. Apoi se toarnă soluţia de oţet fierbinte şi se adaugă boabe de muştar, hrean felii, ardei iute. Deasupra se pun frunze de ţelină şi boabe de mărar. Apoi se pune capacul bine înfiletat. Se lasă să se răcească pe dulap şi apoi se pun la rece, în cămară.

Castraveţi în saramură

Ingrediente: 3 kg castraveţi, 4 crenguţe de mărar uscat, câteva frunze de vişin, 2 linguri de boabe de muştar, 1 lingură boabe de piper, 3-4 rădăcini de hrean, o căpăţână de usturoi, 2-3 foi de dafin, 3 linguri de sare grunjoasă, 3 litri de apă.
Preparare: Se sterilizează bocanele. Se spală şi se aleg castraveţii. Se dau la o parte cei moi sau loviţi. Se amestecă 3 litri de apă cu 3 linguri rase de sare şi se pun la fiert. Se ia soluţia de pe foc şi se lasă să se răcorească 10-15 minute. Pe fundul borcanului se pun căţeii de usturoi curăţaţi şi crenguţele de mărar. Se aşază castraveţii şi printre ei se pun tulpini de hrean curăţaţe şi tăiate în jumătăţi sau sferturi. Se intercalează printre castraveţi frunze de vişin şi de dafin. Apoi se adăugă boabele de muştar şi de piper. La sfârşit se toarnă saramura fierbinte peste castraveţi. Se închide borcanul cu capac şi se lasă cu capacul în jos 10-15 minute. Se acoperă cu pături până a doua zi. Apoi se depozitează borcanele în loc uscat, răcoros şi întunecat.

 
 

Urmărește-ne pe Google News