– În primul rând, la o primă ieşire de acest fel, nu te aventura în zone dificile, neumblate, populate de animale sălbatice. Alege vecinătatea unei cabane. Astfel, dacă vei descoperi că dormitul în cort nu e pentru tine, te poţi caza acolo.
– Cortul trebuie luat în funcţie de câte persoane vor dormi în el. Alege unul uşor de montat şi montează-l înainte de lăsarea întunericului. Exersează o dată, de două ori înainte de a pleca de-acasă, ca să fii sigur(ă) că nu există probleme.
– Ia izopren şi saci de dormit pentru fiecare membru din familie care merge în mica aventură.
– La munte, vremea se poate schimba de la o oră la alta, aşa că în rucsac trebuie să-şi facă loc pelerina de ploaie, un pulover, pantaloni lungi, sosete groase, bocanci.
– Esenţiale sunt şi ustensilele de aprins, un cuţit bun, recipientele pline cu apă, lanterna + baterii.
– Tot în rucsac trebuie să-şi facă loc: şerveţelele umede/antibacteriene + trusa de prim ajutor (câteva medicamente, bandaje şi dezinfectant).
– Ia mâncare neperisabilă, pe cât posibil, şi care nu miroase puternic (fiindcă atrage animalele). Dacă ţineţi morţiş să faceţi grătar, faceţi-l în prima zi şi plecaţi cu carnea congelată la voi (se va dezgheţa pe drum). În acest caz, nu uita cărbunii!
– Mâncarea nu se găteşte lângă cort, pentru că mirosul poate să atragă sălbăticiunile. Iar focul musai trebuie stins după gătit, să nu se extindă şi să provoace pagube.
– Nu uita de sacii de gunoi – strânge după tine, nu lăsa mizerie în natură!
– Pune în bagaj şi o perdea de duş sau o muşama mare, pe care o poţi aşeza sub pătură când iarba este udă.
– Seara, ţine ţânţarii departe cu jumătăţi de lămâie sau de portocală în care ai înfipt cuişoare.
– Improvizează o instalaţie de iluminat, în cort, ataşând o lanternă, cu becul aprins, de un bidon cu apă.
– Foarte important: fiecare membru al familiei să aibă un telefon mobil funcţional şi cu bateria încărcată, pentru situaţii de urgenţă.