Deși pe toată durata procesului de învățare a semnelor și regulilor de circulație ești însoțit de un instructor auto, acesta te va învăța doar noțiunile de bază, teoretice și practice, pentru a putea lua examenul pentru permis.
Cuprins:
Ceea ce mulți șoferi începători nu conștientizează este faptul că, odată ce au luat permisul de conducere, nu devin peste noapte șoferi de top. Au nevoie de multe alte lucruri pentru a-și îmbunătăți abilitățile ca să poată face față cu brio rigorilor din trafic.
În articolul de astăzi îți dezvăluim 10 trucuri de care dacă vei ține cont vei putea deveni foarte repede un conducător auto excelent.
Trucuri care te pot transforma într-un șofer excelent
Pentru a deveni un șofer foarte bun ai nevoie de timp, ai nevoie să acumulezi experiență care se traduce prin foarte multe ore de condus.
De asemenea, va trebui să înveți multe alte lucruri și pe care nu le deprinzi doar urmând cursurile școlii de șoferi.
Pentru a conduce în condiții de siguranță și de eficiență maximă trebuie să controlăm mașina, să fim atenți la toate semnele de circulație și să fim atenți la ceilalți participanți la trafic.
Dar nu este întotdeauna suficient. Îți dezvăluim în cele ce urmează 10 secrete care te pot ajuta să devii un conducător auto foarte bun.
1. Obișnuiește-te cu mașina!
Dacă ești șofer începător, ar trebui să înveți, înainte de toate, cum funcționează mașina, care sunt funcțiile de bază ale acesteia și ce se întâmplă sub capotă atunci când apeși pedalele. Pentru asta va trebui să conduci cât de mult poți pentru a învăța și comportamentul mașinii.
2. Nu învârti volanul când mașina este staționată!
Această acțiune se numește „dry steering” și este dăunătoare mașinii. În primul rând, dacă brachezi când mașina stă pe loc, anvelopele se pot deteriora din cauza asfaltului sau a pietricelelor care se pot impregna în ridurile cauciucurilor. De asemenea, va avea de suferit sistemul de direcție, mai exact rulmenții de la roată, dar și alte componente interne ale sistemului de direcție și ale suspensiilor.
3. Nu aștepta la semafor cu roțile bracate!
Este o greșeală pe care o fac mulți șoferi din dorința de a vira la stânga, peste axul drumului, imediat ce se aprinde culoarea verde a semaforului. Este recomandat să aștepți cu roțile drepte pentru că, în cazul în care ești lovit din spate de un șofer grăbit sau neatent, mașina ta ar putea fi împinsă pe contrasens, iar incidentul se poate solda cu urmări dintre cele mai grave.
4. Nu brusca volanul!
În niciun caz, nu trebuie să bruschezi volanul, ci să-l manevrezi cu blândețe și cursiv, chiar dacă te vei afla situații în care vei fi nevoit să faci o manevră rapidă de evitare. O manevră bruscă a volanului va arunca mașina de pe traiectorie, prin așa-numitul efect de bici, chiar și cu sistemul ESP activat.
Trebuie să știi că niciun sistem de siguranță nu te va salva dacă vei depăși limitele fizicii. Spre exemplu, dacă din cauza neatenției sau a oboselii ai ieșit cu roțile din dreapta de pe șosea, în nici un caz nu brusca volanul în încercarea de a reveni pe suprafața asfaltică, pentru că există riscuri uriașe ca manevra ta să se soldeze cu un accident. Poți readuce toate roțile pe șosea prin manevrarea ușoară și progresivă a volanului.
5. Folosește frâna de urgență!
În situații extreme este recomandată frâna de urgență. Aceasta este mai bună decât o manevră bruscă de evitare a unui obstacol ieșit în calea mașinii, deoarece consecințele pot fi foarte grave. Spre exemplu, este mai bine să frânezi violent decât să virezi brusc pentru a evita o groapă sau un animal ieșit în cale.
6. Privește drumul mult în față!
Pentru a avea o perspectivă cât mai bună asupra drumului, în timp ce te deplasezi în linie dreaptă, nu trebuie să privești în fața mașinii, ci la o distanță cel puțin egală cu distanța necesară pentru a opri autovehiculul în condiții de siguranță (aceasta depinde de viteza cu care te deplasezi). În viraje, trebuie să ai privirea orientată tot timpul în direcția unde vrei să ajungi cu mașina, adică să urmezi virajul cu privirea.
7. Parchează folosindu-te de oglinzi și de ștergătoare!
Dac ești nevoit să parchezi cu fața într-un loc unde bordura trotuarului este foarte înaltă, va trebui să ai grijă să te oprești la timp pentru a evita contactul cu aceasta și să nu avariezi spoilerul frontal. Pentru asta, te poți orienta folosindu-te de oglinda retrovizoare stângă, astfel încât marginea de jos a oglinzii să fie tangentă cu marginea de sus a trotuarului. În situația în care vrei să parchezi lateral, ca să nu lovești roțile de bordură, lipește pe ștergătorul din stânga o bucată de bandă adezivă astfel încât aceasta să coincidă cu linia bordurii.
Iată și câteva trucuri pentru a face o parcare laterală cu spatele perfectă
8. Încetinește când treci printr-o baltă!
În cazul în care nu poți evita o baltă, trebuie să reduci viteza. În primul rând, prin această manevră, eviți fenomenul de acvaplanare, apoi apa nu va pătrunde la motor, iar în al treilea rând nu vei stropi celelalte mașini din trafic sau pietonii de pe trotuar. Dacă balta este mai mare, va trebui să frânezi progresiv, nu brusc, deoarece frecarea mecanică duce la ridicarea temperaturii.
Vezi și alte sfaturi despre cum să conduci în siguranță pe ploaie
9. Urmărește manevrele mașinilor de mare tonaj!
Întotdeauna trebuie să ai o privire de ansamblu asupra traficului. De aceea, este recomandat să fii atent în fața ta până la a doua sau a treia mașină și, de asemenea, să urmărești manevrele pe care le fac autocamioanele, TIR-urile sau autobuzele. Explicația este simplă, și anume aceste autovehicule fiind mai înalte, șoferii lor pot vedea mai bine tot ceea ce se întâmplă în trafic.
10. Nu depăși o mașină care încetinește!
Dacă rulezi pe un drum cu două benzi pe sens, iar la un moment dat mașina din fața ta încetinește brusc, în niciun caz nu încerca să o depășești! Este foarte posibil ca șoferul acesteia să fi fost nevoit să apese pedala de frână din cauza unui pieton care traversează strada prin loc nepermis, a unui câine sau a unei alte mașini care a schimbat brusc banda fără să se asigure.