Acest demers se află între recomandările de la sfârşitul lui 2015 ale Comisiei cu privire la adevăr şi reconciliere în Canada, care a audiat timp de şase ani mărturii de la aproape 7.000 de foşti elevi. Trudeau face referire la cazul celor 150.000 de copii amerindieni, metişi şi eschimoşi care au fost înrolaţi cu forţa în 139 de pensionate administrate de comunităţi religioase, în special Biserica Catolică. Mulţi dintre ei au fost supuşi unor rele tratamente sau abuzuri sexuale.

Potrivit unui comuniat al Vaticanului întâlnirea a vizat ”teme ale integrării şi reconcilierii, dar şi libertatea religioasă şi problematici etice actuale” De asemenea, cei doi au evocat ”probleme cu caracter internaţional, acordând o atenţie deosebită Orientului Mijlociu şi zonelor de conflict”.

Papa Francisc și-a exprimat, de asemenea, disponibilitatea de a colabora cu premierul și episcopii canadieni pentru găsirea unei căi prin care să poată să își ceară scuze în numele Bisericii, așa cum recomandă Comisia de Adevăr și Reconciliere.

Comisia a inclus cererea de scuze papale – supraviețuitorilor, familiilor și comunităților lor – ca una dintre cele 94 de recomandări din raportul său privind istoria întunecată și moștenirea școlilor rezidențiale.

Un catolic crescut într-un colegiu iezuit, Trudeau a implementat o politică de primire şi integrare a refugiaţilor, în special sirieni. Însă tânărul lider canadian este totodată un apărător aprig al drepturilor homosexualilor şi persoanelor transgen.

 
 

Urmărește-ne pe Google News