În urmă cu patru ani, în precedenta campanie electorală, Donald Trump le-a făcut susținătorilor săi mai multe promisiuni, care i-au adus în cele din urmă președinția, anunțând printre altele reducerea taxelor, retragerea din Acordul climatic de la Paris, renegocierea unor acorduri comerciale, stoparea migrației ilegale sau numirea de judecători conservatori la Curtea Supremă și în instanțele federale inferioare.
Criticate de contestatarii săi sau, după caz, de aliații europeni și de comunitatea internațională, aceste măsuri au fost aplaudate de mulți dintre cei care l-au votat în 2016 și care, pe cale de consecință, intenționează să îl voteze și acum.
Reduceri de taxe – promisiune îndeplinită
Înainte de alegeri, Trump a promis că va reduce impozitul pe profit și în general impozitele plătite de americani.
Legea adoptată în acest sens în decembrie 2017 îi oferă credit președintelui, deși efectele ei sunt încă dezbătute.
El a fost nevoit să ajungă la un compromis în privința impozitului pe profit: promisese o reducere de la 35% la 15%, dar cifra finală a fost 21%.
Reducerile de taxe pentru persoane fizice vor expira, dar republicanii afirmă că viitoarele administrații le vor prelungi pur și simplu.
Unii economiști spun că americanii bogați sunt cei care au mai mult de profitat de pe urma planului fiscal adoptat în 2017.
Nu toată lumea a avut parte de reduceri de taxe. În cazul unor americani cu venituri mari din statele urbanizate, în general democrate, impozitele au crescut din cauza unor limitări aplicate deducerilor.
Retragerea din Acordul de la Paris – promisiune îndeplinită
Candidatul Trump a criticat Acordul de la Paris, menit să aducă o reducere a emisiilor de carbon, spunând că este în avantajul Chinei și că va afecta economia americană.
Decizia a fost luată rapid după câștigarea alegerilor. Ieșirea SUA din Acordul de la Paris, care se va petrece oficial pe 4 noiembrie, la o zi după alegeri, este o promisiune îndeplinită, fără echivoc.
Criticată de democrați și de mare parte a comunității internaționale, această măsură a fost aplaudată de alegătorii republicani și de mediul de afaceri.
Numirea de judecători conservatori la Curtea Supremă și în diverse instanțe federale – promisiune îndeplinită
“Caut judecători și de fapt am și găsit în jur de 20. Vor respecta cel de-al Doilea Amendament (cel care dă dreptul americanilor de a deține și purta arme de foc, n.r.) și ce reprezintă acesta”, a spus Trump în campania din 2016.
Președintele a promis că va numi un judecător conservator la Curtea Supremă și a numit deja doi – pe Neil Gorsuch și pe Brett Kavanaugh.
Numirea celui de-al doilea a fost în mod particular controversată. Kavanaugh a fost acuzat de agresiuni sexuale, acuzație pe care a respins-o, și a fost votat în Senat cu un scor foarte strâns: 50-48.
Amy Coney Barrett, o altă judecătoare conservatoare, este pe cale de a fi votată și ea pentru un post la Curtea Supremă, ceea ce ar asigura o majoritate conservatoare fermă pentru o lungă perioadă ce va putea decide în multe chestiuni importante, precum dreptul la vot, segregarea rasială, avortul sau drepturile minorităților sexuale.
Dincolo de Curtea Supremă, Trump a numit în jur de 200 de judecători conservatori în diferite instanțe federale inferioare.
Abrogarea și înlocuirea ”Obamacare” – Promisiune încă neîndeplinită
Legea adoptată în timpul administrației lui Barack Obama, care extinde asigurările de sănătate pentru zeci de milioane de americani, a fost intens atacată de candidatul Trump în timpul campaniei din 2016.
Republicanii consideră că legea impune prea multe costuri companiilor, că “omoară locurile de muncă” și că este în general o intruziune în afacerile private ale companiilor și cetățenilor.
Republicanii nu au reușit să abroge legea sau să adopte o reformă, dar nu pentru că nu ar fi încercat.
De fapt, administrația Trump a reușit să elimine bucăți din această lege – renunțând la unele subvenții și în special la amenda aplicată pentru cei care nu cumpără asigurări de sănătate.
În decembrie 2018, un judecător federal din Texas a decis că renunțarea la această amendă – o parte esențială a legii – înseamnă că întreaga lege este neconstituțională.
Un apel în acest sens este judecat acum la Curtea Supremă, iar o decizie finală va fi luată în 2021.
Zidul de la granița cu Mexicul – Promisiune încă neîndeplinită
În 2016, Trump a promis că va construi un zid la granița cu Mexicul, pentru a împiedica migrația ilegală, zid care va fi plătit chiar de mexicani. Promisiunea a fost una foarte populară printre alegătorii conservatori care se opun migrației.
Mexicul a insistat că nu va plăti pentru așa ceva și nici nu a făcut-o.
Dar Trump a continuat să facă eforturi pentru a-și îndeplini măcar parțial promisiunea din campanie. În 2018, conflictul dintre administrația prezidențială și democrați pe tema finanțării cu 5 miliarde de dolari a construcției acestui zid a dus la un blocaj guvernamental.
În cele din urmă, Trump a redirecționat fonduri de la Apărare în acest sens.
La jumătatea acestui an, în jur de 312 km de zid au fost construiți, dar în special pentru înlocuirea unor porțiuni mai vechi de bariere deteriorate.
Bombardarea ISIS – Promisiune îndeplinită
În timpul unui discurs în Iowa în 2015, Trump a promis că va bombarda pozițiile Statului Islamic, pe atunci o organizație încă puternică, până la dispariția acesteia.
După preluarea președinției, Trump a continuat lupta începută deja sub Obama împotriva ISIS și chiar a folosit, printre altele, cea mai puternică bombă non-nucleară din arsenalul american, împotriva unui bastion terorist din Afganistan.
Președintele și-a arogat meritele pentru victoria împotriva ISIS. Anul trecut, liderul Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, s-a sinucis în timpul unui raid al comandourilor americane.
Mutarea Ambasadei SUA în Israel – Promisiune îndeplinită
Trump a promis în campania electorală că va muta Ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, o mutare pe care unii o consideră controversată, în condițiile în care orașul este revendicat atât de israelieni, cât și de palestinieni.
În 2017, președintele a anunțat că recunoaște oficial Ierusalimul drept capitală a Israelului și a aprobat mutarea ambasadei.
Aceasta s-a deschis în mai 2018. Între timp, în oraș a început construirea unui sediu permanent al acestei ambasade.
Creșterea cheltuielilor militare – Promisiune îndeplinită
Donald Trump a promis în campania electorală din 2016 că va construi o armată mult mai puternică decât cea pe care a moștenit-o și că va crește cheltuielile militare, după o perioadă în care administrația Obama începuse să le reducă.
Odată ajuns președinte, Trump a crescut în mod constant aceste cheltuieli, chiar dacă ele nu au ajuns încă la nivelul la care se aflau în primii ani ai administrației Obama, într-un moment important al operațiunilor militare americane din Irak și Afganistan.
Simplificarea legislației – Promisiune îndeplinită
În campania electorală, Trump a promis că va elimina 70% din regulile federale care, a spus el, stopează dezvoltarea afacerilor.
Din fruntea administrației, președintele s-a ținut de promisiune și a eliminat numeroase legi care protejau mediul sau drepturile angajaților.
În ianuarie 2020, spre exemplu, a renunțat la protecția federală pentru zonele umede și pentru râuri, iar în iulie a anunțat schimbări pentru Legea Națională pentru Protecția Mediului, cu scopul de a permite construirea mai rapidă a proiectelor de infrastructură.
Retragerea trupelor – Promisiune parțial îndeplinită
În campania din 2016, Trump a promis că SUA vor părăsi Orientul Mijlociu, deoarece regiunea este într-un “haos total”, americanii mor degeaba, iar americanii ar face mai bine să cheltuiască acasă banii folosiți pentru finanțarea războaielor.
Într-o primă fază, în septembrie 2017, administrația Trump a anunțat trimiterea a 3.000 de militari în Afganistan. În Siria, SUA au continuat să participe la războiul împotriva ISIS, alături de luptătorii kurzi și de cei arabi.
În decembrie 2018 însă, Trump a ordonat retragerea majorității militarilor din Siria – în jur de 500 au mai rămas acolo și azi.
Președintele a redus numărul de militari din Afganistan de la 13.000 la 8.600 și a anunțat că va aduce acasă și mai mulți soldați.
SUA și aliații NATO ar putea retrage de fapt toți militarii din această țară, dacă acordul de pace cu talibanii va fi respectat.
Reformarea acordurilor comerciale – Promisiune parțial îndeplinită
În campania electorală, Trump a numit Nafta – Acordul Nord-American de Comerț Liber – un dezastru și a avertizat că TPP – Parteneriatul Trans-Pacific – este și mai rău, așa că le va opri. A promis, de asemenea, să corecteze deficitul comercial din relația cu China.
Toate acestea au fost promisiuni importante pentru un important segment electoral format din alegători albi, fără studii superioare, care, a insistat Trump, au avut de pierdut în urma acordurilor comerciale ce au adus produse ieftine pe piața americană și au dus la pierderea locurilor de muncă.
Trump s-a ținut de promisiune și a retras SUA din Parteneriatul Trans-Pacific, un acord comercial cu Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaysia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore și Vietnam.
El a anunțat ulterior că s-ar putea reîntoarce în acord, dacă acesta va fi renegociat.
Pe 30 noiembrie, după negocieri intense, SUA, Canada și Mexic au semnat un nou acord care are rolul de a înlocui Nafta.
Ulterior însă, SUA au impus taxe vamale pentru importurile de aluminiu din Canada, iar Ottawa a răspuns în consecință.
SUA și Coreea de Sud au semnat, de asemenea, un acord comercial renegociat în 2018.
Efectul acestor măsuri urmează să fie evaluat în ani următori.
În privința Chinei, lucrurile sunt mai complicate, cele două țări fiind încă implicate într-un conflict comercial de durată, în care fiecare a impus taxe vamale costisitoare.
Anul acesta, Washingtonul și Beijingul au făcut primul pas spre detensionarea situației și spre încheierea unui nou acord comerical.
O interdicție aplicată intrării musulmanilor în țară – promisiune parțial îndeplinită
Trump a promis inițial în campanie să interzică total intrarea musulmanilor în SUA, până la adoptarea unei decizii finale.
Când a devenit oficial candidat la președinție, el a venit cu o soluție mai temperată și a promis verificarea “extremă” a musulmanilor care intră pe teritoriul SUA.
După ce a ajuns președinte, Trump a aplicat două interdicții de călătorie care au fost însă parțial respinse de diferite instanțe.
A treia interdicție a avut mai mult succes. Curtea Supremă a decis că interdicția aplicată cetățenilor din șase țări în mare parte musulmane este legală și poate fi aplicată.
În primă fază, interdicția viza cetățenii din Iran, Libia, Somalia, Siria și Yemen, dar și din alte două țări nemusulmane: Venezuela și Coreea de Nord.
În ianuarie, SUA și-au extins cel puțin parțial interdicția la alte țări: Nigeria, Eritrea, Sudan, Tanzania, Myanmar și Kîrgîzstan.
Reducerea datoriei naționale – Promisiune neîndeplinită
Candidatul Donald Trump a promis eliminarea – într-o perioadă de opt ani – a datoriei naționale care în 2016 ajunsese la nivelul de 19 trilioane de dolari.
După patru ani, volumul total al datoriei a crescut cu o treime și a atins, luna aceasta, 27 de trilioane de dolari.
Ea va crește și mai mult după calcularea costurilor crizei COVID.
Deportarea tuturor imigranților ilegali – Promisiune încă neîndeplinită
În 2016, Trump a promis suporterilor săi că toți imigranții ilegali – estimați la o populație de 11,3 milioane – vor trebui să plece.
Ulterior, el a început să își mai dilueze promisiunea, spunând că vizează în special două-trei milioane de imigranți care sunt “infractori, traficanți de droguri sau membri ai unor bande”.
În anul 2019, numărul imigranților deportați ajunsese la 267.000, o creștere ușoară în comparație cu anul trecut, dar incomparabilă cu cifra de 410.000 de imigranți deportați, atinsă în 2012 în timpul administrației Obama.
Planurile de reformare a migrației s-au lovit de Curtea Supremă, care a decis împotriva unei tentative a administrației de a abroga o lege ce proteja în jur de 650.000 de copii imigranți.
Răcirea relației cu NATO – Promisiune parțial abandonată
În campania din 2016, Trump a pus în mai multe rânduri sub semnul întrebării utilitatea NATO și chiar a sugerat că SUA nu își vor respecta angajamentul de a-i proteja pe ceilalți membri ai Alianței, în caz că aceștia vor fi atacați.
În 2018, după ce l-a primit pe secretarul general al NATO la Casa Albă, președintele a spus că amenințarea terorismului arată importanța Alianței. “Am spus că NATO e depășit. Nu mai este depășit”, a insistat el.
Trump a continuat însă să critice statele care nu alocă 2% din PIB pentru Apărare, și și-a arogat meritele atunci când alte state – printre care România – au crescut aceste cheltuieli.
Punerea sub acuzare a lui Hillary Clinton – Promisiune abandonată
“Dacă voi câștiga voi cere procurorului general să delege un procuror special pentru a analiza situația lui Hillary Clinton”, a avertizat Trump în timpul campaniei, într-un moment în care mulți dintre susținătorii săi strigau: “Închideți-o!”.
Ulterior, Trump a precizat că nu s-a mai gândit la acest lucru și că are alte treburi pe cap.