La o săptămână după moartea lui George Floyd, afro-americanul de 46 de ani asfixiat de un ofiţer de poliţie alb în Minneapolis, New York, Los Angeles şi zeci de alte oraşe americane şi-au consolidat măsurile de securitate, decretând sau extinzând interdicţiile de circulaţie pe timpul nopţii.

Ca răspuns la aceste tulburări sociale, preşedintele Donald Trump a anunţat desfăşurarea a “mii de soldaţi puternic înarmaţi” şi de poliţişti la Washington pentru a pune capăt “revoltelor” şi “jafurilor”.

“Acestea nu sunt proteste pașnice. Acestea sunt acte de terorism intern”, a adăugat președintele american.

Apelând la guvernatori ca să acţioneze rapid şi ferm pentru a “domina străzile” şi a întrerupe spirala violenţelor, preşedintele american a lansat un avertisment.

Dacă un oraş sau un stat refuză să ia deciziile necesare pentru a apăra viaţa şi proprietatea locuitorilor săi, voi desfăşura armata americană pentru a rezolva rapid problema în locul lor.

Donald Trump, denunțând “acte de terorism intern”:

În timp ce preşedintele făcea declaraţii în grădina Casei Albe, poliţia trăgea cu gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii adunaţi în faţa complexului prezidenţial.

Manifestațiile din apropiere de Casa Albă au fost marcate de incidente

Liderul de la Casa Albă, către guvernatori: “Sunteți slabi! Trebuie să dominați”

Anterior, în timpul unei teleconferințe cu guvernanții, luni, Trump le-a cerut să folosească tactici mai dure pentru a potoli protestele.

“Trebuie să-i dominați, dacă nu-i dominați, vă pierdeți timpul. Vor trece peste voi”, le-a spus președintelui guvernatorilor.

Trump a solicitat pedepse de 10 ani de închisoare pentru protestatarii violenți și a dat vina pe guvernatori pentru tulburările rasiale din statele lor.

“Singura dată când protestele violente au succes este când ești slab. Și voi sunteți slabi”, le-a spus Trump.

Moartea lui George Floyd a provocat proteste ample în zeci de orașe americane. Oamenii au protestat față de brutalitatea poliţiştilor, de rasism şi de inegalităţile sociale, iar în majoritatea orașelor manifestațiile au degenerat.

Luni, metropola New York a anunţat dublarea forţelor de poliţie şi interdicţie de circulaţie între orele 23.00 şi 5.00.

Chicago, Denver, Los Angeles, Salt Lake City, Cleveland, Dallas şi Indianapolis au impus restricţii de circulaţie. La Washington, instaurarea stării de asediu a fost prelungită luni începând cu ora 19.00, iar în Los Angeles, de la ora 18.00.

Începând de luni dimineață, 23 de state și districtul Columbia au mobilizat peste 17.000 de angajați ai Gărzii Naționale în sprijinul autorităților de stat și locale.

Manifestările împotriva brutalităţii poliţiştilor şi a rasismului în SUA au avut loc, la sfârşitul săptămânii în Marea Britanie, Germania, Canada şi luni, în Noua Zeelandă. Tot luni, mii de oameni s-au adunat la Dublin şi Amsterdam şi câteva zeci la Paris.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

 
 

Urmărește-ne pe Google News