Dezvăluirea a apărut într-un material publicat de The Wall Street Journal și arată că Pentagonul i-ar fi prezentat lui Donald Trump trei scenarii de răspuns, după atacul chimic al regimului sirian asupra propriilor cetățeni, în data de 7 aprilie.
Primul scenariu, și cel mai precaut, prevedea ca Statele Unite și aliații să atace obiectivele militare unde se fabrică arme chimice. Al doilea scenariu includea și distrugerea obiectivelor unde se produc arme chimice, dar și atacul asupra unor comandamente militare.
Cel de-al treilea scenariu, care era cel mai amplu, prevedea distrugerea forțelor militare ale lui Bashar al-Assad. El ar fi inclus și distrugerea sistemelor de apărare aeriană instalate de Rusia pe teritoriul sirian. Dacă ar fi fost în practică, atacul ar fi fost de trei ori mai mare decât operațiunea militară desfășurată în cele din urmă în Siria de alianța occidentală formată din SUA, Marea Britanie și Franța.
În cadrul atacului, mai puțin de 105 rachete au fost trase înspre țintele guvernamentale siriene.
Planificarea atacului a durat zile întregi, pe parcursul cărora Donald Trump ar fi întrebat despre bombardarea unor obiective militare ale Rusiei și ale Iranului, pentru a-i transmite un mesaj mai puternic lui Assad. Alături de Trump, și ambasadorul Statelor Unite la ONU, Nikky Haley, ar fi insistat pentru un atac mai dur.
Totuși, James Mattis, secretarul Apărării, l-ar fi sfătuit pe Trump să aleagă o combinație între primul și al doilea scenariu.
Reamintim că SUA, Franța și Marea Britanie au lansat, sâmbătă, atacuri către mai multe ținte guvernamentale din Siria, după atacul chimic din orașul Douma.
Mai multe înregistrări de pe rețelele sociale arată bombardamentele din capitala Damasc și orașul Homs, atacurile stânind reacții dure din partea Rusiei. De asemenea, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta problema intervenției aliaților.