Înăsprirea sancțiunilor împotriva Iranului, membru al OPEC, ar susține prețurile globale ale petrolului, însă efectul ar putea fi compensat și de alte politici ale lui Trump, de la măsuri de extindere a forajului intern, la impunerea de tarife Chinei.

Acest lucru ar putea deprima activitatea economică sau o relaxare a relațiilor cu Rusia, care ar putea debloca livrările de țiței.

„Trump taie în ambele sensuri prețurile petrolului”, a declarat Clay Seigle, un strateg independent în domeniul energiei din Houston, adăugând că tarifele și războaiele comerciale ar trage în jos produsul intern brut al SUA și cererea de petrol.

Exporturile de țiței iranian, la cel mai înalt nivel

Exporturile de țiței iranian au urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii ani în 2024, deoarece această țară a găsit modalități de a ocoli sancțiunile care vizează veniturile sale.

Trump a reimpus sancțiunile în timpul primei sale președinții, după ce a retras unilateral SUA dintr-un acord nuclear cu Teheranul în 2018.

Republicanul Trump a declarat în timpul campaniei sale că politica președintelui Joe Biden de a nu aplica riguros sancțiunile privind exporturile de petrol a slăbit Washingtonul și a încurajat Teheranul, permițându-i să vândă petrol, să acumuleze numerar și să își extindă arsenalul nuclear și influența prin intermediul milițiilor înarmate.

Jesse Jones, șeful departamentului Upstream pentru America de Nord de la Energy Aspects, a declarat că o revenire a administrației Trump la o campanie de presiune maximă asupra Iranului ar putea duce la o scădere cu 1 milion de barili pe zi a exporturilor de țiței iranian.

Urmărește-ne pe Google News