Principalele declarații făcute de Cristian Diaconescu:
- Se pare că nu a câștigat niciunul din cei doi candidați din această dezbatere.
- Sondajele arată că, din electoratul american, doar 3% și-au format o opinie în legătură cu unul din cei doi candidați pe care ar trebui să îi voteze.
- Ceea ce a rezultat a fost o dezbatere tensionată, divizare. Practic, cei doi contracandidați nu au identificat niciun punct comun, nicio abordare care să fie cât de cât apropiată în ceea ce privește marile probleme ale Americii.
- Cele șase teme care au fost pe agenda dezbaterii sunt: rezultatele candidaților în funcțiile oficiale pe care le-au avut, nominalizarea la Curtea Supremă, coronavirus, economia, situația rasială, violențele de acum câteva luni și integritatea alegerilor.
- La sfârșitul dezbaterii, niciuna dintre aceste teme nu a putut fi considerată clarificată.
- În momentul în care un șef de stat constată că anumite chestii care i se pun pe masă diferă de temele de campanie, apare un șoc.
- Este interesant de văzut în următoarele confruntări, deoarece Biden are experiență fabuloasă în politică externă.
- Componenta militară este foarte importantă, americanii pun sus mândria militară.
- E foarte dificil să spun cine este favorit. Este un complex politic intern și internațional. Dacă e să ne luăm după sondaje, Biden se află în față.
- În opinia lui Trump, Joe Biden nu este capabil să conducă SUA.
- Învingătorul în alegerile din SUA depinde de foarte mulți factori.
- Întâlnirile față în față devin din ce în ce mai neinteresante.
În această perioadă, alegătorii sunt mai atenți la persoană decât la mesaj, situație care se întâlnește nu doar în SUA, ci și în alte locuri.
Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe:
- Cei mai dificili inamici politic, atât în ceea ce îl privește pe Biden, cât și în cazul lui Trump, sunt ei înșiși.
- Dacă avem încredere în modul în care ne evaluăm reprezentanții, această încredere trebuie să se bazeze pe informații cât mai solide și verificate.
- Altfel, impactul emoțional al unor inginerii și strategii, superficialitatea unor informații, uneori induse de interese nu numai naționale, ci și din afară, poate fi unul foarte serios la nivelul a milioane de cetățeni.
Este o infodemie care funcționează, uneori este întreținută, uneori este generată de noi înșine și va produce categoric efecte.
Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe:
“Ești cel mai rău președinte pe care l-a avut America”, i-a spus Joe Biden lui Trump. “Am făcut mai mult în patru ani decât ai făcut în 47 de ani”, a fost replica lui Trump.
Proiectele și programele pentru viitorul SUA nu și-au mai găsit loc printre atacuri și insulte. Joe Biden l-a numit pe președintele Donald Trump “mincinos” și “clovn”, l-a acuzat că a eșuat în combaterea pandemiei COVID și în susținerea economiei în această criză, dar și că a alimentat diviziunile rasiale și a refuzat să condamne extremismul de dreapta. Trump a răspuns la insulte spunând că “nu există nimic inteligent” la Joe Biden.
Discutăm cu Cristian Diaconescu despre concluzia celor 90 de minute de dezbatere urmărită de zeci de milioane de oameni și dacă au mai schimbat ceva cei doi contracandidați în votul pe care îl vor da americanii pe 3 noiembrie, la alegerile în pandemie, care a dus în SUA la peste 210.000 decese din cauza COVID.
Foto: EPA
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro