Președintele SUA Donald Trump și democratul Joe Biden au încercat joi seară, în cadrul unor dezbateri organizate în paralel, să îi convingă pe ultimii alegători nehotărâți, înaintea scrutinului prezidențial din 3 noiembrie.

Cele două dezbateri au înlocuit practic confruntarea directă ce ar fi trebuit să aibă loc săptămâna aceasta, dar care a fost anulată după ce Trump s-a îmbolnăvit de COVID și a refuzat să ia parte la un duel în format virtual.

Dezbaterea lui Trump a fost una tumultoasă, iar moderatoarea, jurnalista NBC Savannah Guthrie, a insistat în fața președintelui cu întrebări repetate, încercând să îl facă să se pronunțe pe teme pe care deseori, președintele a avut intervenții controversate, scrie New York Times.

De cealaltă parte, dezbaterea ținută de jurnalistul ABC News George Stephanopoulos cu Joe Biden i-a permis fostului vicepreședinte să ofere răspunsuri lungi și elaborate, ba chiar și citate din Constituție, notează BBC.

A fost nu doar un duel de la distanță care a reflectat stilul celor doi candidați. A fost și o dezbatere care marchează clar momentul cursei electorale.

În vreme ce Joe Biden trebuie să își conserve avantajul deoarece conduce detașat în sondaje la nivel național, și cu ceva mai puține procente în multe din statele cheie ce vor stabili soarta alegerilor, Trump este într-o situație dificilă și trebuie să facă eforturi mari pentru a recupera diferența.

Trump promite cu jumătate de gură un transfer pașnic de putere

În timpul dezbaterii cu Donald Trump, organizate de televiziunea NBC în Miami, Florida, președintele a evitat să se pronunțe pe tema mișcării conspiraționiste QAnon, ai cărei aderenți cred că actualul lider de la Casa Albă luptă din greu cu o rețea de pedofilie, ce include politicieni democrați și vedete de la Hollywood.

”Nu știu nimic despre QAnon” a spus Trump, întrebat dacă se delimitează de această mișcare, care a fost catalogată de FBI drept o potențială amenințare teroristă internă.

Președintele a reușit însă să strecoare ceva pozitiv. ”Știu însă că sunt foarte fermi împotriva pedofiliei, luptă din greu cu ea”, a spus el, îmbrățișând astfel credința centrală a mișcării conspiraționiste.

În schimb, Trump a atacat Antifa, o mișcare descentralizată de activiști ai stângii radicale, învinuiți de Departamentul pentru Justiție pentru revoltele din unele orașe americane în timpul protestelor anti-rasiste din ultimele luni.

Important, pentru prima dată, președintele a declarat că va accepta un transfer pașnic de putere dacă va pierde alegerile de luna viitoare, chiar dacă și-a exprimat temerile privind corectitudinea votului.

Tema fraudării este una frecvent vehiculată de președinte și de suporterii săi, chiar dacă responsabilii electorali din țară au subliniat că nu există dovezi în acest sens.

Mă întreabă dacă voi accepta un transfer pașnic. Iar răspunsul este da, îl voi accepta. Dar vreau să fie un scrutin corect și așa vrea toată lumea.

Președintele SUA Donald Trump:

În schimb, Trump a oferit răspunsuri vagi la alte întrebări pe tema asigurărilor de sănătate și a impozitelor pe care le-a plătit statului.

De fapt, președintele nu a răspuns clar nici când a fost întrebat dacă a făcut un test COVID în ziua dezbaterii cu Joe Biden, acum o săptămână și jumătate. ”Posibil că am făcut, posibil că nu”, a spus el.

În ciuda faptului că numărul de infectări crește iarăși în SUA, Trump a asigurat că țara este aproape de a scăpa de criza sanitară.

Președintele a criticat iarăși liderii unor state pentru restricțiile aplicate de aceștia, vorbind în special despre guvenatoarea democrată a statului Michigan, Gretchen Whitmer.

FBI-ul a anunțat recent că a dejucat o tentativă de răpire a lui Whitmer, pusă la care de un grup de extremiști de dreapta, nemulțumiți tocmai de măsurile restrictive impuse de aceasta pentru combaterea epidemiei.

Și în vreme ce a anunțat inițial că susține purtarea măștilor de protecție, președintele a părut că se răzgândește ceva mai târziu. ”Pe tema măștilor ai două variante”, a spus el, susținând că cei mai mulți oameni care au purtat măști s-au îmbolnăvit de COVID.

Biden evită să răspundă la întrebări

În Philadelphia, în fața moderatorului ABC, Candidatul democrat la președinție a continuat să fie vag în privința unei chestiuni importante în campania electorală: eventuala suplimentare a numărului de judecători de la Curtea Supremă, o mișcare susținută de mulți democrați, în condițiile în care actuala componență a instanței este majoritar conservatoare.

”Nu am fost un susținător al suplimentării. Nu sunt un fan”, a spus el, după care a completat cu un răspuns contradictoriu.

”Sunt gata să iau în considerare ce se întâmplă din acest moment. Depinde de cum vor rezolva această chestiune”, a spus Biden, cu referire la determinarea republicanilor de a o numi pe judecătoarea conservatoare Amy Coney Barrett la Curtea Supremă înainte de alegeri, în ciuda opoziției democrate.

Biden a fost nevoit să se apere când a fost întrebat dacă a greșit atunci când a contribuit la elaborarea unei legi privind infracțiunile în 1994, lege pe care organizații precum Black Lives Matter o consideră responsabilă pentru încarcerarea în masă a persoanelor de culoare.

”A fost o greșeală”, a admis Biden. ”Dar greșeala a venit din modul în care legea a fost aplicată la nivel statal”, a explicat el.

Democratul nu a spus clar nici dacă va decide să facă vaccinul anti-COVID obligatoriu. ”Depinde de fiecare stat, de natura vaccinului, de momentul în care va fi aprobat și distribuit”, a spus Biden.

Dar a asigurat că dacă vaccinul va fi aprobat de oamenii de știință, chiar el își va face unul și va îndemna autoritățile statelor să îl promoveze.

În plus, el l-a atacat iarăși pe președinte. ”Suntem într-o situaţie în care avem peste 210.000 de morţi şi ce face el? Nimic”, a declarat cu un ton calm candidatul democrat.

 
 

Urmărește-ne pe Google News