Huawei ar fi luat locul Qualcomm la 5G

SUA au blocat achiziția pe motiv că preluarea Qualcomm ar face ca gigantul chinez Huawei să umple locul lăsat liber de către compania americană în domeniul 5G, care este văzut drept unul de viitor pentru americani și chinezi deopotrivă.

Qualcomm este inventatoarea tehnologiilor 3G și 4G LTE.

Huawei este unul dintre cei mai mari producători de echipamente telecom din lume, alături de suedezii de la Ericsson și finlandezii de la Nokia.

Cine este Broadcom

Broadcom este o companie cu sediul în Singapore, fosta Avago Technologies, un grup care este de fapt fosta divizie de cipuri a producătorului de calculatoare Hewlett-Packard.

După o serie de preluări și listări pe bursă Avago a ajuns să fie condusă de către directorul general Hock Tan și să aibe sediul în Singapore. În 2015, Avago a preluat producătorul american de semiconductori Broadcom pentru 37 de miliarde de dolari, iar în 2017 a cumpărat o altă companie americană, Brocade Communications Systems.

Grupul s-a redenumit Broadcom deoarece acest nume are o mare tradiție, Broadcom fiind inventatoare tehnologiilor Wi-Fi și Bluetooth. La începutul acestui an, noul Broadcom a anunțat planuri pentru mutarea sediului în SUA.

Qualcomm cumpără NXP Semiconductors cu 44 de miliarde

Qualcomm la rândul său vrea să preia NXP Semiconductors, fosta divizie de cipuri a olandezilor de la Philips, cu 44 de miliarde de dolari. Această achiziție vizează intrarea în lumea auto, respectiv mașinile autonome.

La rândul său, NXP a cumpărat în 2015 grupul american Freescale Semiconductor, care este fosta divizie de cipuri a Motorola. Aceasta este cea care a livrat cipurile pentru aterizarea pe Lună a NASA.

Legătura cu România

NXP Semiconductors este prezentă și în România, unde dezvoltă sisteme software pentru radarele mașinilor inteligente, după cum arată o serie de anunțuri de recrutare de pe platforma eJobs.

”NXP Semiconductors România şi-a început activitatea în aprilie 2000, cu cinci angajaţi. NXP România a creat un centru de excelenţă tehnică în cercetarea şi dezvoltarea de software cu peste 300 de angajaţi, ingineri şi specialişti servicii clienţi”, se arată pe site-ul NXP.

Acest centru de cercetare a aparținut de fapt americanilor de la Freescale Semiconductor și și-a schimbat stăpânul și denumirea în 2015. Inițial, acesta era un centru de cercetare Motorola.

”Priorităţile NXP în zona de cercetare şi dezvoltare din România includ aplicaţii pentru echipamente de telecomunicaţii pentru reţele wireless şi wireline, prelucrare de semnal pentru staţii de bază wireless, aplicaţii de securitate în reţele, soluţii de conectivitate low-power, profile şi aplicaţii ZigBee, dezvoltare din domeniul AUTOSAR, produse de dezvoltare integrate (debugger, compiler şi analiză de performanţă) pentru procesoarele companiei”, se mai arată pe site.

O achiziție a Qualcomm de către Broadcom ar fi dus la crearea celui de-al treilea producător mondial de semiconductori, după Samsung și Intel. Practic, ar fi adus sub aceeași aripă atât Broadcom și Qualcomm, cât și Avago, NXP și Freescale.

O asemenea concentrare de tehnologii și putere ar fi fost periculoasă pentru orice companie care ar fi avut nevoie să cumpere ceva de la noua entitate.

Rivalitatea SUA-China

Deși China nu este implicată direct, blocarea tranzacției este un nou episod în rivalitatea SUA-China privind tehnologiile.

La începutul acestui an, SUA au blocat preluarea companiei de plăți MoneyGram de către gigantul chinez Alibaba.

De asemenea, o serie de inițiative legale americane cer blocarea vânzărilor de smartphone-uri Huawei și ZTE în SUA. Huawei a fost fondată de un fost militar al armatei chineze, iar ZTE de către o serie de investitori care au legături cu programul aerospațial al Chinei.

Urmărește-ne pe Google News