”Stați calmi, o să dispară”, declara Donald Trump, marți, cu referire la virusul care provocase deja zeci de morți în Statele Unite.
Luni, președintele era și mai relaxat. ”Anul trecut, 37.000 de americani au murit din cauza gripei comune. Nimic nu s-a închis, viața și economia au mers mai departe. În acest moment, avem 546 de cazuri confirmate de coronavirus și 22 de morți. Gândiți-vă la asta”, a spus Trump, pe 9 martie, într-un moment în care și democrații și experții îl criticau pentru că nu ia măsuri.
So last year 37,000 Americans died from the common Flu. It averages between 27,000 and 70,000 per year. Nothing is shut down, life & the economy go on. At this moment there are 546 confirmed cases of CoronaVirus, with 22 deaths. Think about that!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) March 9, 2020
Miercuri seară, într-un discurs rar susținut în Biroul Oval, Trump a anunțat totuși o serie de măsuri dure pentru controlarea epidemiei și a efectelor economice, suspendând pentru 30 de zile intrarea în SUA a persoanelor care au călătorit recent în Europa, cu excepţia cetăţenilor americani, potrivit Comunicatului Casei Albe.
Măsura, care va intra în vigoare vineri la miezul nopţii, ora Washingtonului (sâmbătă ora 04:00 GMT), va viza orice persoană care a fost în interiorul spaţiului Schengen (din care fac parte 26 de ţări europene între care se aplică libertatea de mişcare) în interval de 14 zile înaintea încercării de a intra pe teritoriul SUA.
Teoretic, România, Bulgaria, Irlanda şi Croaţia – state care nu sunt membre Schengen – sunt excluse de măsură, dar acest lucru depinde și de ruta aleasă pentru zbor, dar și de deciziile pe care le vor lua în următoarele zile companiile aeriene.
Restricţiile includ, de asemenea, excepţii importante pentru anumite persoane ce deţin viză de intrare în SUA şi pentru numeroase persoane cu o legătură familială cu un cetăţean sau rezident american.
Critici pentru Europa și lipsă de consultări
Un diplomat european a declarat că SUA nu s-au coordonat cu Uniunea Europeană înaintea anunţului făcut miercuri seară de preşedintele Donald Trump privind suspendarea pentru 30 de zile a intrării în SUA a persoanelor care au călătorit recent în Europa, potrivit AFP și DPA, citate de Agerpres.
Trump a spus că administraţia sa s-a aflat în contact constant cu aliaţii SUA, dar reprezentanţii UE nu au fost notificaţi înainte în legătură cu decizia Washingtonului, a spus diplomatul respectiv, care nu a fost autorizat să se exprime public. ”Nu a existat niciun indiciu, nicio coordonare aşa cum a susţinut preşedintele”, a afirmat el.
De altfel, președintele SUA a criticat dur Europa pentru că nu ar fi luat măsuri la timp împotriva epidemiei. El a argumentat că focarele de infecție din SUA au fost ”plantate” de călători europeni.
Trump a catalogat coronavirusul drept un ”virus străin”, o sintagmă pe care unii critici au considerat-o xenofobă, potrivit CNN.
De ce și-a schimbat președintele abordarea?
Bilanţul epidemiei în SUA a ajuns miercuri la 37 de decese, dintre care 29 în statul Washington (nord-vestul SUA), în timp ce numărul cazurilor confirmate de infecţie cu noul coronavirus a depăşit 1.300.
Creșterea este semnificativă, dar în ton cu estimările specialiștilor.
Mai mulți experți au avertizat că numărul persoanelor infectate este de fapt mult mai mare în SUA, în special în zona orașului Seattle, cel mai mare focar din țară, care a crescut semnificativ pe fondul eșecului autorităților de a efectua suficiente teste pentru depistarea persoanelor bolnave.
Luni, în paralel cu discursul relaxat al lui Trump, experții Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA (CDC) avertizau deja că mulți americani se vor îmbolnăvi și recomandau persoanelor de peste 60 de ani să își facă provizii și să evite ieșirile din casă.
Iar miercuri, doctorul Anthony Fauci directorul Institutului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase, a avertizat că epidemia se va înrăutăți în SUA.
”Vom avea mai multe cazuri, iar lucrurile se vor înrăutăți”, a subliniat Fauci, în fața Congresului, potrivit The Guardian.
”Este de 10 ori mai letală decât gripa sezonieră”, a avertizat expertul, care l-a contrazis astfel direct pe Trump.
O tentativă de stopare a declinului burselor
Măsurile lui Trump, care includ ajutor financiar de 50 de miliarde de dolari pentru angajații care sunt bolnavi sau în carantină, și susținere pentru micile afaceri și reduceri de taxe, au și scopul de a stopa, pe cât posibil, declinul dramatic al burselor din ultimele zile, declin care anunță o posibilă recesiune economică, potrivit experților.
Bursele asiatice înregistrau însă scăderi pe linie joi, după anunţul preşedintelui, potrivit AFP, citată de Agerpres.
„Vindeţi, vindeţi, vindeţi”, a rezumat analistul AxiCorp, Stephen Innes, starea de spirit din sălile de trading de pe bursele asiatice după anunţul lui Trump. „Restricţiile de călătorie înseamnă şi mai puţină activitate economică mondială”, a adăugat Stephen Innes.
De asemenea, măsurile anunţate de Trump pentru sprijinirea gospodăriilor şi companiilor americane puse în dificultate de coronavirus au dezamăgit sectorul financiar. „Acest discurs nu a fost unul foarte entuziasmant”, a comentat Takeo Kamai analist la CLSA Securities Japan.
Ca reacţie la anunţul lui Trump, bursa de la Tokyo înregistra în jurul orei 02:30 GMT o scădere de 5,17% până la 18.412,24 puncte. Yenul japonez, valoare de refugiu tradiţională a investitorilor, s-a apreciat în raport cu dolarul şi cu euro, o mişcarea nefavorabilă pentru marii exportatori japonezi. În jurul orei 02:30 GMT, dolarul era cotat la 103,39 yeni, faţă de 104,55 yeni înainte de alocuţiunea lui Trump.
La Hong Kong, indicele bursier a deschis şedinţa de joi în scădere cu 3%. Bursele din China continentală au deschis şi ele şedinţa în scădere (Shanghai -1,19%, Shenzhen -1,6%).
De asemenea, preţul petrolului a înregistrat o cădere de peste 6% joi dimineaţa pe piaţa din Asia, suspendarea zborurilor dinspre Europa spre SUA însemnând o scădere drastică a consumului de ţiţei. În jurul orei 02:00 GMT, barilul de ţiţei ‘light sweet crude’ (WTI) cu livrare în luna aprilie era în scădere cu 6,28%, sau 2,07 dolari, până la 30,91 dolari. Barilul de ţiţei Brent afişa o scădere de 6,04%, 2,16 dolari, până la 33,63 dolari.
Cotaţia petrolului a fost afectată în ultimele zile de criza sanitară mondială provocată de coronavirus dar şi de incapacitatea marilor producători de a ajunge la un acord cu privire la diminuarea ofertei.