Uniunea Americană pentru Libertăți Civile (ACLU), Black Lives Matter DC și alte organizații au anunțat că îi dau în judecată pe președintele Donald Trump, procurorul general William Barr și alți oficiali federali, în urma ”atacului” lansat luni asupra protestatarilor strânși în fața Casei Albe.
Autoritățile sunt învinuite că au folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestanți, cu scopul de a-i permite lui Trump să ajungă la o biserică din apropiere, unde a făcut poze cu Biblia în mână.
Here's the moment where police fired teargas into a crowd of peaceful protesters in Lafayette Park, just minutes before Trump's address in the Rose Garden. pic.twitter.com/KPjxMKdDyx
— Cameron Peters (@jcameronpeters) June 1, 2020
Potrivit unui comunicat al ACLU DC, acțiunea înaintată în instanță în numele Black Lives Matter și al unor protestatari îi acuză pe oficiali că ”au încălcat drepturile constituționale ale manifestanților și s-au angajat într-o conspirație ilegală pentru a încălca aceste drepturi”.
Mai mulți protestatari și ziariști aflați la fața locului au precizat că forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene și chiar gloanțe de cauciuc pentru a-i goni pe protestatari.
”Ce s-a întâmplat cu membrii organizației noastre aici în capitala țării a fost un afront la adresa drepturilor noastre”, a declarat April Goggans, reprezentant al Black Lives Matter DC.
”Moartea lui George Floyd și a Breonnei Taylor în mâinile poliției au reaprins furia, durerea și tristețea adâncă de care comunitatea noastră a suferit timp de generații. Nu vom fi reduși la tăcere de gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc. Acum este timpul nostru pentru a fi auziți”, a adăugat Goggans.
O poziție similară a fost exprimată de oficialii ACLU.
Atacul nerușinat, neconstituțional, neprovocat și, sincer, criminal al președintelui la adresa protestatarilor, deoarece nu era de acord cu opiniile lor, zguduie fundația țării noastre și ordinea constituțională.
Scott Michaelman, directorul juridic al ACLU:
Acțiunea depusă în instanță la un tribunal federal din Washington vine în momentul în care procurorul general William Barr a apărat decizia intervenției poliției, spunând că era necesară pentru a proteja ofițerii și proprietatea.
Trump și suporterii săi au susținut că protestatarii din fața Casei Albe nu au fost atacați cu gaze lacrimogene.
Dar poziția lor este contrazisă de mai multe mărturii de la fața locului. Potrivit unei verificări a Associated Press, poliția ”a negat că a folosit gaze lacrimogene, dar a admis că a folosit un compus pe bază de ardei iute, pe care Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor îl cataloghează drept o formă de gaz lacrimogen”.
Evenimentele petrecute în fața Casei Albe, în zona Pieței Lafayette, au provocat furia protestatarilor și o dezbatere aprigă în societatea și chiar în armata americană, scrie The Guardian.
Și asta pentru că Trump a fost însoțit în drumul spre biserică de mai mulți oficiali, inclusiv de Mark Esper, secretarul Apărării, și de generalul Mark Milley, șeful Statului Major al Armatei.
Esper a declarat ulterior că nu a știut că va participa, de fapt, la o oportunitate de imagine a președintelui. Dar alte figuri importante, printre care fostul șef al Pentagonului James Mattis, fostul amiral Mike Mullen și fostul general John Allen, și-au exprimat dezgustul cu privire la oportunitatea de imagine și la participarea militarilor.
După ce zona a fost eliberată, președintele a ieșit din Casa Albă și a plecat spre biserică la ora 19.01, pentru o oportunitate de imagine care a durat doar 17 minute, notează New York Times.
În fața bisericii St. Johns, numită și biserica președinților, Trump s-a oprit cu o Biblie în mână, pe care a ridicat-o în fața jurnaliștilor.
Gestul a fost aspru criticat de Mariann E. Budde, episcopul Eparhiei Episcopale din Washington, într-un interviu acordat CNN.
Aceasta a subliniat că oficialii bisericii nu au fost anunțați de sosirea președintelui și s-a arătat scandalizată de tacticile violente folosite pentru dispersarea mulțimii.