În jur de 100 de grațieri și comutări de pedepse se află pe lista ce va fi aprobată de președintele Donald Trump marți, în ultima sa zi plină în funcție, scrie CNN, care citează mai multe surse.
Printre oamenii care vor beneficia de clemență se află și aliați politici ai președintelui, dar deocamdată, numele lor nu este cunoscut.
CNN a transmis totuși un nume: medicul oftalmolog Salomon Melgen, închis pentru zeci de infracţiuni de fraude în domeniul asistenţei medicale.
Potrivit presei, președintele primește încă propuneri pentru grațieri și comutări ale pedepselor, iar lista ar putea suferi modificări până în ultima zi.
Aliații președintelui se așteaptă ca acesta să ofere grațieri în funcție de beneficiile pe care le-ar putea avea după încheierea mandatului.
„Totul este o tranzacție. Îi plac grațierile, deoarece sunt unilaterale. Și îi place să acorde favoruri oamenilor care îi vor rămâne datori”, a declarat pentru CNN o sursă.
Mai mulți consilieri l-au îndemnat totuși pe Trump să nu ofere clemență persoanelor implicare în revolta violentă de la Capitoliu, soldate cu morți.
„Să oferi grațiere acestor oameni ar fi greșit”, a avertizat și senatorul republican Lindsey Graham.
Fără grațieri pentru familia președintelui
Și CNN, și Reuters scriu că Trump nu intenţionează, în acest moment, să semneze o graţiere pentru el însuşi. Sursa agenţiei Reuters a susţinut, sub rezerva anonimatului, că Trump nu va semna nici graţieri preventive pentru membri ai familiei – un alt subiect discutat cu consilierii, notează Agerpres.
Unii oficiali din administraţie l-au avertizat pe preşedinte că o graţiere semnată chiar de el l-ar face să pară vinovat.
Unii specialişti au argumentat că autograţierea este constituţională, deoarece atribuţia de graţiere este formulată extrem de permisiv în Constituţie. Texte istorice arată clar că fondatorii Statelor Unite au discutat în secolul al XVIII-lea despre autograţiere, dar au decis în cele din urmă să nu includă în textul fundamental o limitare explicită.
Trump a fost inculpat săptămâna trecută de Camera Reprezentanţilor, controlată de Partidul Democrat, sub acuzaţia de incitare la ocuparea de către protestatari a Capitoliului din Washington, sediul Congresului SUA, în 6 ianuarie. Procesul va avea loc în Senat, iar dacă Trump va fi condamnat, ar putea fi descalificat pentru a candida din nou la preşedinţie în 2024.
Aflat la sfârşitul mandatului, liderul de la Casa Albă a semnat deja luna trecută două seturi de graţieri.