Cuprins:
Donald Trump preluase mandatul de președinte al Statelor Unite de doar o lună, când avocatul și vechiul său apropiat Michael Cohen i-a făcut o vizită La Casa Albă.
În timp ce președintele îi arăta invitatului său tablourile istorice de pe pereții Biroului Oval, el a menționat în treacăt o altă chestiune, mai pragmatică. „Nu-ți face griji, Michael. Cecurile tale din ianuarie și februarie vor veni”, i-a spus Trump.
Banii urmau să ramburseze plata secretă făcută de Cohen către actrița de filme pentru adulți Stephanie Clifford, cunoscută sub numele de Stormy Daniels, în ultimele zile ale campaniei prezidențiale din 2016.
Plata fusese făcută cu scopul de a cumpăra tăcerea lui Daniels, care susținea că întreținuse relații sexuale cu Trump în trecut, pe când acesta era căsătorit, și era gata să facă acest lucru public.
Scena uluitoare – în care comandantul suprem și avocatul său au discutat în Biroul Oval despre plățile făcute pentru a cumpăra tăcerea unei vedete de filme porno – a fost descrisă doi ani mai târziu chiar de Cohen, într-o mărturie în Congres, scrie Washington Post.
Într-o audiere publică în fața Comisiei de supraveghere a Camerei, în 2019, Cohen a descris un plan prin care Trump era de acord să o plătească pe actriță, pentru se asigura că aceasta nu va face dezvăluiri incomode înainte de alegerile prezidențiale.
Președintele s-a străduit apoi să ascundă schema, rambursându-i banii lui Cohen treptat și clasificând în mod fals plățile ca fiind părți ale unui „avans” pentru servicii juridice.
Aceste plăți s-au aflat în centrul anchetei conduse de procurorul districtual din Manhattan, Alvin Bragg, un ales democrat, anchetă care s-a terminat cu punerea sub acuzare a lui Trump.
Acuzațiile exacte formulate împotriva lui Trump nu sunt încă cunoscute, însă CNN relatează că fostul președinte se confruntă cu peste 30 de capete de acuzare.
Experții juridici au avertizat anterior că cele mai grave acuzații vor fi mai greu de dovedit.
Mărturiile lui Cohen
Michael Cohen a povestit cum a participat la întâlniri repetate cu Trump pentru a discuta despre plăți și a furnizat Congresului două dintre cele 11 cecuri de rambursare pe care le-a primit, fiecare în valoare de 35.000 de dolari – unul semnat de Trump și celălalt de fiul său, Donald Trump jr.
Mărturia lui Cohen a avut loc cu câteva luni înainte ca avocatul să intre în închisoare, după ce a pledat vinovat în fața unor acuzații, inclusiv pentru încălcarea legilor privind finanțarea campaniilor electorale, în legătură cu plata făcută lui Daniels înainte de alegeri.
Cohen a făcut puțin peste un an de închisoare și a stat apoi suplimentar în arest la domiciliu. Mai important pentru cazul de față, după un deceniu de servicii loiale, el s-a întors împotriva șefului său, cooperând cu anchetatorii și spunând Congresului că fostul său șef era un „rasist”, un „escroc” și un „trișor”.
Un avocat al lui Daniels a declarat acum două săptămâni că actrița a fost intervievată vineri prin Zoom de către anchetatorii de la biroul procurorului districtual.
Cohen s-a întâlnit și el în repetate rânduri cu oficialii procurorului districtual, a depus mărturie în fața marelui juriu și a emis o declarație în această săptămână în care a afirmat că își menține versiunea potrivit căreia plata către Daniels a fost făcută la indicația lui Trump și pentru a-l avantaja pe acesta, scrie Washington Post.
În tot acest timp, Trump a negat că ar fi avut relații sexuale cu Daniels, a insistat că Cohen minte și l-a acuzat pe procuror că desfășoară o vânătoare de vrăjitoare motivată politic.
Întâlnirea cu Trump, în varianta povestită de Daniels
La doi ani după ce Trump a câștigat alegerile, Daniels a făcut o serie de declarații.
Într-un interviu foarte urmărit în cadrul emisiunii „60 Minutes” de la CBS, în 2018, ea a descris cum l-a întâlnit pentru prima dată pe Trump la un turneu de golf pentru vedete, în 2006.
Ea avea 27 de ani, el avea 60 de ani și tocmai devenise tată pentru a cincea oară, după ce soția sa Melania îl născuse pe fiul lor, Barron.
Omul de afaceri, pe atunci prezentator al reality show-ului „The Apprentice”, a invitat-o pe Daniels să ia cina în apartamentul său din hotel. Acolo, ea a spus că acesta a încercat să o impresioneze arătându-i o revistă cu propriul chip pe copertă.
Daniels și-a amintit că i-a spus lui Trump: „Cineva ar trebui să ia revista aia și să te plesnească cu ea”, ceea ce l-a determinat pe viitorul președinte să se întoarcă și să își dea jos pantalonii.
Crezând că Trump i-ar putea oferi un rol în emisiunea sa de televiziune, Daniels a declarat că a făcut sex cu Trump în acea noapte. În lunile următoare, Trump a sunat-o frecvent și a invitat-o la câteva evenimente.
S-au întâlnit din nou anul următor la hotelul Beverly Hills din Los Angeles. Trump, și-a amintit ea, și-a petrecut întâlnirea urmărind „Săptămâna rechinilor” la televizor. Nu au făcut sex, iar Daniels a spus că nu s-au mai întâlnit niciodată.
Dezvăluiri incomode
Când Trump a luat în calcul o candidatură la președinție în 2011, Daniels a încercat să vândă povestea unui tabloid, dar articolul nu a mai apărut niciodată după ce Cohen a amenințat că îl va da în judecată în numele lui Trump, au declarat angajații ziarului.
Când un site de bârfe puțin cunoscut, numit Dirty, a publicat totuși detalii despre întâlnirea sexuală, Daniels a negat – în parte, a declarat mai târziu pentru „60 Minutes”, pentru că fusese amenințată de un bărbat într-o parcare și s-a speriat.
În 2015, Trump a decis în cele din urmă să candideze la președinție.
La două luni după ce și-a anunțat candidatura, Cohen s-a întâlnit cu David Pecker, prieten al lui Trump și pe atunci președinte și director executiv al American Media Inc., proprietarul tabloidului National Enquirer.
Potrivit unei declarații confirmate ulterior de Pecker, ca parte a unei înțelegeri pentru a evita urmărirea penală, cei doi au ajuns la o înțelegere neobișnuită de a colabora pentru a îngropa povești potențial dăunătoare despre Trump.
Pecker ar fi folosit astfel ziarul pentru „a se ocupa de poveștile negative despre relațiile candidatului prezidențial cu femeile”, inclusiv prin cumpărarea drepturilor pentru aceste povești, pe care nu le-ar fi publicat niciodată.
Afacerea a fost testată în iunie 2016, în timp ce Trump se pregătea să obțină nominalizarea republicană, când un model pe nume Karen McDougal a contactat National Enquirer și a spus că a avut o aventură cu Trump în 2007 și că este interesată să își spună povestea. Ulterior, Trump a negat relația.
AMI a fost de acord să cumpere drepturile pentru povestea lui McDougal cu 150.000 de dolari, dar nu a publicat niciodată un articol despre presupusa aventură. Pecker le-a spus procurorilor că a semnat o înțelegere prin care Cohen urma să ramburseze compania – dar nu a plătit niciodată.
Afacerea Daniels
Cohen a fost cel care a fost cel nevoit să se ocupe de povestea lui Daniels, în octombrie 2016, când a primit vestea că aceasta se gândea din nou să facă dezvăluirea.
Un agent al lui Daniels a contactat National Enquirer chiar în zilele în care campania electorală a lui Trump era zguduită de publicarea videoclipului „Access Hollywood”, în care Trump putea fi auzit lăudându-se că a agresat sexual femei.
Editorii de la National Enquirer l-au pus pe Cohen în legătură cu avocatul lui Daniels, iar Cohen a negociat o plată de 130.000 de dolari pentru a-i cumpăra tăcerea, potrivit pledoariei din 2018 a avocatului.
Daniels a declarat pentru „60 Minutes” că a acceptat rapid să semneze înțelegerea, care îi cerea să păstreze tăcerea în legătură cu Trump, deoarece se temea pentru familia ei.
Înainte de a încheia afacerea, a declarat Cohen în fața Congresului, el s-a consultat direct cu Trump. „După mai multe runde de discuții cu el despre cumpărarea drepturilor poveștii pentru 130.000 de dolari, ceea ce am făcut, de fiecare dată, a fost să merg direct în biroul domnului Trump și să discut cu el despre această problemă”, a spus Cohen.
Cohen a spus că în cameră se afla și Allen Weisselberg, directorul financiar al Organizației Trump. Cohen a declarat că Trump i-a cerut lui și lui Weisselberg să lucreze împreună pentru a găsi un plan pentru a o plăti pe Daniels. Weisselberg a pledat vinovat de fraudă fiscală și furt calificat anul trecut, într-o chestiune separată, și a fost condamnat la cinci luni de închisoare.
Potrivit procurorilor federali, Cohen nu a reușit să o plătească imediat pe Daniels, iar aceasta a devenit nervoasă. La 25 octombrie 2016, cu câteva săptămâni înainte de alegeri, un editor al National Enquirer i-a trimis un mesaj îngrijorat lui Cohen, îndemnându-l pe avocat să ajungă la o înțelegere cu avocatul lui Daniels și avertizându-l că „ar putea arăta foarte rău pentru toată lumea” dacă nu o face.
Cohen a declarat în fața comisiei din Camera Reprezentanților că mai întâi i-a cerut lui Weisselberg să folosească banii săi pentru tranzacție, dar Weisselberg a refuzat. Cohen a declarat că scopul lui Trump era acela de „a evita ca orice bani să fie urmăriți până la el, deoarece acest lucru ar fi putut să aibă un impact negativ asupra campaniei sale”.
Cohen a declarat că în cele din urmă a fost de acord să folosească o linie de credit pe care o luase și să facă el însuși plata, transferând banii către o companie-fantomă nou înființată pe care a numit-o Essential Consultants și apoi îndrumând compania să-l plătească pe avocatul lui Daniels.
Un aranjament „aprobat de Trump”
În ianuarie 2017, în timp ce Trump se pregătea să preia funcția, Cohen a prezentat extrasul de cont al Essential Consultants directorilor Organizației Trump și a cerut rambursarea, arată documentele de acuzare.
Oficialii companiei lui Trump au fost de acord să îi plătească lui Cohen 420.000 de dolari pentru deranjul său, o cifră menită să îl despăgubească nu doar pentru plata lui Daniels, ci și pentru plățile suplimentare de taxe și un bonus de 60.000 de dolari, scrie Washington Post.
Plata a inclus, de asemenea, 50.000 de dolari despre care Wall Street Journal a relatat ulterior că ar fi fost o rambursare pentru banii pe care Cohen i-a plătit unei mici companii, pentru a ajuta la trucarea sondajelor online în favoarea lui Trump.
Cohen a declarat că ar fi preferat să primească banii „într-o singură tranșă”. Dar Weisselberg a cerut ca plățile să fie eșalonate pe parcursul unui an.
„Pentru a-i putea trece în contabilitate, Allen Weisselberg a luat decizia ca banii să fie plătiți pe parcursul a 12 luni, astfel încât să arate ca un avans”, a declarat Cohen.
Aranjamentul, a insistat Cohen, a fost aprobat personal de Trump. „Totul trebuia să treacă prin domnul Trump”, a spus el, „și trebuia să fie aprobat de domnul Trump”.
Începând cu februarie 2017, procurorii au declarat că Cohen a început să trimită facturi lunare către organizația Trump, scriind: „În conformitate cu acordul de reținere, vă rog să remiteți plata pentru serviciile prestate”.
Pe plan intern, organizația a contabilizat cheltuielile drept „cheltuieli legale”.
Dar procurorii au remarcat în documentele de acuzare ale lui Cohen că, de fapt, nu a existat niciodată un acord juridic cu Cohen și că facturile nu aveau legătură cu vreun serviciu juridic pe care Cohen l-ar fi prestat în 2017.
Această declarație falsă va sta probabil la baza acuzațiilor împotriva lui Trump, scrie Washington Post.
Trump a recunoscut în cele din urmă plățile
Atunci când Wall Street Journal a dat primul știrea despre plățile către Daniels, Cohen a încercat să se eschiveze în numele lui Trump, declarând că „nici Organizația Trump, nici campania Trump nu au fost parte la tranzacție” și nici nu i-au rambursat banii.
Întrebat de reporteri despre plăți în timpul unei discuții la bordul Air Force One în aprilie 2018, Trump a mințit, susținând că nu a știut nimic. „Nu, nu știu”, a răspuns el când a fost întrebat dacă știa de unde provin banii.
În cele din urmă, Trump a recunoscut plata, scriind pe Twitter în mai 2018 că Cohen „a primit un avans lunar care nu provenea din campanie și care nu avea nicio legătură cu campania, din care a încheiat prin rambursare un contract privat între două părți cunoscut sub numele de acord de confidențialitate sau NDA”.
Acestea fiind spuse, experții juridici au declarat că dosarul este complicat.
Falsificarea înregistrărilor comerciale – o acuzație destul de clară în cazul Trump – este o infracțiune minoră în New York. Aceasta poate fi agravată dacă înregistrările sunt falsificate pentru a acoperi sau a comite o altă infracțiune.
Iar aici intervin lucrurile mai puțin clare. Procurorii ar putea susține că prin falsificarea înregistrărilor comerciale, Trump a încălcat legea electorală, deoarece încercarea lui de a-și ascunde plățile către Daniels a fost motivată de dorința de a ascunde alegătorilor presupusa relație.
În acest caz, pentru că schema avea drept scop susținerea campaniei electorale, prin evitarea unui scandal, infracțiunea de bază ar putea implica ascunderea adevăratei naturi a unei donații financiare pentru campania electorală, în cadrul alegerilor prezidențiale.
Cazul este complicat însă, iar BBC scrie că există puține precedente pentru o astfel de urmărire penală.
Experții din SUA au spus și ei că este vorba despre o teorie juridică netestată, iar avocații lui Trump o vor contesta cu siguranță.
Trump, spre exemplu, ar putea susține că a făcut plata pentru a-și proteja familia și nu pentru a influența campania. (Cohen a declarat că protejarea Melaniei Trump a fost una dintre motivațiile sale.)
Trump ar putea, de asemenea, să remarce că a acționat la îndemnul avocatului său, Cohen, despre care credea că nu îl va sfătui să încalce legea.
Fostul preşedinte a reacționat joi la anunț, spunând că este „complet nevinovat” și că nu renunța la cursa prezidențială din 2024.
„Aceasta este persecuție politică și un amestesc într-o alegere electorală la cel mai înalt nivel din istorie”, a spus Trump, într-un comunicat.
Și fostul său avocat Michael Cohen, omul-cheie al procurorilor, a avut o reacție.
„Rechizitoriul de astăzi nu este sfârșitul poveștii. Este mai degrabă începutul, acum că acuzațiile au fost depuse”, a declarat Cohen pentru MSNBC.
„Responsabilitatea este importantă. Îmi susțin mărturia și dovezile pe care le-am furnizat procurorului districtual din New York”, a spus el.