Decizia ar putea să stârnească îngrijorarea asociaţiilor americane de planning familial şi de apărare a drepturilor femeilor, mai ales că Donald Trump s-a înconjurat în guvernul său de oficiali care sunt ostili în mod deschis dreptului la avort.

Restricţiile au fost adoptate pentru prima dată în timpul preşedintelui republican Ronald Reagan, după care au fost anulate de democratul Bill Clinton. Ele au fost aplicate din nou de republicanul George W. Bush şi anulate ulterior de democratul Barack Obama.

Totodată, noul preşedinte s-a angajat să numească la Curtea Supremă un judecător care se opune ferm avortului, precizând că acest nou raport de forţă în cadrul celei mai înalte instanţe ar putea pe termen lung să ducă la anularea „Roe V. Wade”, emblematica decizie care a legalizat avortul în 1973 în SUA.

Proteste anti-Trump în întreaga lume

Donald Trump și-a început cu stângul mandatul de cel de-al 45-lea președinte al SUA. A doua sa zi de lider la Casa Albă a fost întâmpinată cu proteste în întreaga lume. Milioane de oameni au ieșit străzi, în Statele Unite și în marile orașe de pe întreg mapamondul, să protesteze împotriva noului președinte american, Donald Trump, în frunte cu vedete de seamă, așa cum s-a întâmplat și în ajunul și în ziua învestirii sale în funcție.

Cu căciuli sau pălării roz pe cap, cu urechi ascutițe ca de pisica (o ironie pentru una dintre jignirile lui Trump, la adresa femeilor, în timpul campaniei electorale), peste două milioane de persoane, majoritatea femei, au participat sâmbătă, în Statele Unite, la “Marşurile femeilor”, organizate pentru apărarea drepurilor civile şi împotriva preşedintelui republican Donald Trump, acuzat că, în trecut, a avut o atitudine jignitoare la adresa femeilor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News