Președintele american Donald Trump, 73 de ani, ar fi cerut desfășurarea a 10.000 de soldați activi pe străzile Washingtonului și în alte orașe americane pentru a potoli manifestațiile declanșate de moartea violentă a lui George Floyd, 46 de ani.

În cele 12 zile de proteste, au fost și scene complicate la Washington, așa încât liderul SUA, Melania, soția lui, și fiul Barron au fost nevoiți să se refugieze temporar în buncărul subteran de sub Casa Albă.

”Situația nu e atât de gravă încăt trupele active să fie dislocate”

Conform informațiilor scurse dib Biroul Oval, nici Esper și nici Milley nu au considerat că ”situația nu e atât de gravă încât trupele active să fie dislocate”.

În plus, existau îndoieli cu privire la faptul că ”un astfel de ordin al președintelui era legal”, relatează CNN.

Doar 1.600 de soldați activi au fost mobilizat în apropierea Capitoliului pentru a putea interveni în situații de urgență.

Până la urmă, cei 5.000 de membri ai Gărzii Naționale nu au avut nevoie de întăriri și, prin urmare, trupele active au fost retrase joi, 4 iunie.

În stradă a ieșit deocamdată doar Garda Națională. Militarii activi au rămas în cazărmi FOTO: EPA

Trump a sugerat încă de luni, 1 iunie, că ar putea mobiliza armata pentru a potoli protestele care au izbucnit după moartea lui George Floyd, bărbatul de culoare din Minneapolis, în custodia poliției.

Experții au sugerat că, dacă situația o cere, președintele ar avea o bază legală pentru a face un astfel de lucru – Legea Insurecției.

Această lege a fost invocată în mai multe rânduri în SUA, dar din 1960, aceste ocazii au fost foarte rare. Ultimul caz este cel din 1992, când armata a fost mobilizată pe străzi după revoltele declanșate de achitarea a patru polițiști acuzați că l-au bătut pe Rodney King, un bărbat de culoare din Los Angeles.

Totuși, declarația președintelui a stârnit critici dure din opoziție.

„El foloseşte armata americană împotriva americanilor. El lansează gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor paşnici şi trage cu gloanţe de cauciuc. Pentru o fotografie”, a scris într-o postare pe Twitter fostul vicepreşedinte american Joe Biden, candidatul democrat la alegerile prezidenţiale din SUA, după vizita lui Donald Trump la o biserică din apropierea Casei Albe.

Alți democrați au fost mult mai duri în limbaj, senatorul democrat de Oregon acuzându-l pe Trump că are un discurs fascist.

”Discursul fascist folosit de Donald Trump este la limita unei declarații de război împotriva cetățenilor americani” a spus Ron Wyden, senator democrat de Oregon.

 
 

Urmărește-ne pe Google News