Acum două zile, președintele Donald Trump și-a asigurat suporterii, pe Twitter, că ”majoritatea tăcută este mai puternică decât oricând”, o încurajare necesară după protestele recente și după sondajele defavorabile, inclusiv cel al CNN, care îl creditează pe Joe Biden cu un avans de 14 puncte procentuale înaintea alegerilor prezidențiale din noiembrie.

 

Sintagma ”majoritatea tăcută” este împrumutată de la fostul președinte Robert Nixon, care a popularizat-o după ce a folosit-o într-un discurs din primul mandat, pentru a respinge ideea potrivit căreia manifestațiile vocale împotriva războiului din Vietnam ar reprezenta opinia reală a societății americane, notează Washington Post.

Nixon a câștigat un nou mandat într-una dintre cele mai clare victorii din istoria alegerilor prezidențiale americane, iar Trump și suporterii săi mizează acum pe aceeași susținere din partea americanilor conservatori.

Copiii-eroi în revoluția din 1989: uciși accidental, pentru că au protestat contra lui Ceaușescu sau împușcați ca „teroriști” la intrarea în era Iliescu
Recomandări
Copiii-eroi în revoluția din 1989: uciși accidental, pentru că au protestat contra lui Ceaușescu sau împușcați ca „teroriști” la intrarea în era Iliescu

Prin apelul său repetat la ”lege și ordine” și prin discursul dur împotriva protestatarilor, actualul lider de la Casa Albă își curtează astfel intens baza electorală care l-a ales în 2016, scrie Politico.

”Majoritatea tăcută va fi auzită în noiembrie”

Într-un comentariu publicat acum două zile, Liz Peek, contributoare Fox News, crede că această majoritate tăcută există și se poate manifesta în noiembrie.

Zeci de milioane de americani sunt înspăimântați de ce se întâmplă în țara noastră. Cartiere incendiate de mulțimi furioase, o bucată din orașul Seattle ”ocupată” de anarhiști, un vot pentru eliminarea departamentului de poliție din Minneapolis, monumente publice și statui distruse, emisiuni TV populare anulate pentru că arată forțele de ordine într-o lumină favorabilă, peste 700 de polițiști răniți în timpul protestelor ”în principal pașnice”.

Liz Peek, comentatoare Fox News:

”Cei mai mulți americani sunt îngroziți de aceste fapte, dar sunt temători. Știu că dacă obiectează la violență sau dacă contestă acuzațiile stângii – cum că țara noastră este profund rasistă – este periculos. Că mulțimea iluminată te va face de rușine și că vei fi concediat de la locul de muncă”, scrie Peek.

Peek crede că majoritatea tăcută a americanilor îi poate aduce lui Trump un nou mandat și că sondajele de opinie îi oferă argumente pentru acest lucru.

VIDEO Mărturia unui român aflat în New York în timpul protestelor: „Era să fiu închis în bancă, în timp ce muncitorii acopereau fațadele magazinelor cu scânduri”
Manifestațiile împotriva rasismului au luat accente violente în mai multe rânduri FOTO: EPA
PNL a plătit o campanie în care Călin Georgescu a fost promovat intens pe TikTok, similară cu o campanie a Rusiei în Ucraina, a descoperit ANAF
Recomandări
PNL a plătit o campanie în care Călin Georgescu a fost promovat intens pe TikTok, similară cu o campanie a Rusiei în Ucraina, a descoperit ANAF

Spre exemplu, scrie ea, conducerea New York Times l-a demis pe editorul paginii de opinii pentru că a publicat un comentariu al senatorului republican Tom Cotton, în care acesta cerea intervenția trupelor pentru potolirea protestelor violente.

”Dar se pare că o majoritate solidă a americanilor erau de acord cu Cotton”, spune Peek.

”Majoritatea americanilor – 64%, potrivit unui sondaj ABC News/Ipsos – nu sunt de acord nici cu cererea stângii privind destructurarea Poliției, ultima nebunie care a cuprins bastioanele liberale ale țării”, scrie Peek.

Comentatoarea observă totodată că majoritatea americanilor susțin protestele pașnice, dar sunt într-un puternic dezacord cu manifestațiile violente și, nu în ultimul rând, că nu susțin neapărat afișarea simbolurilor confederate în spații publice, dar nici nu vor să vadă că statuile sau monumentele sunt distruse sau îndepărtate.

Majoritatea tăcută nu crede că o țară care a ales de două ori un președinte negru – printr-un vot majoritar – este rasistă. Nu crede că o țară care sărbătorește ziua de naștere a doctorului Martin Luther King este rasistă.

Liz Peek, comentatoare Fox News:

Ea respinge și acuzațiile la adresa poliției și a sistemului de justiție în general, spunând că, în ciuda unor cazuri precum cel al lui George Floyd, dovezile nu indică o discriminare sistematică.

Prostia liberală nu schimbă datele „fenomenului Georgescu”. Ciucă, Rareș Bogdan nu sunt deranjați de forțele polițienești ale binelui?
Recomandări
Prostia liberală nu schimbă datele „fenomenului Georgescu”. Ciucă, Rareș Bogdan nu sunt deranjați de forțele polițienești ale binelui?

”Oamenii se tem să admită chiar și în sondajele de opinie că îl susțin pe Donald Trump”, avertizează comentatoarea, care spune că alegătorii actualului președinte se tem de ostilitatea stângii.

”Asta nu înseamnă că Trump o duce bine din punct de vedere politic. A făcut greșeli, coronavirusul a afectat economia iar protestele l-au pus în defensivă. Dar dacă atacurile la adresa orașelor, asupra polițiștilor și a monumentelor publice vor continua, Trump va avea sprijinul majorității tăcute în voiembrie. Își vor face vocile auzite”, mai scrie Peek.

Nu subestimați ”furia” suporterilor lui Trump

Opinia lui Peek este împărtășită, de cealaltă parte a spectrului politic, de regizorul Michael Moore, care le-a cerut democraților să nu subestimeze ”furia” alegătorilor albi ai lui Trump.

”Dacă cineva crede că gata, avem victoria asigurată, vă avertizez, vă implor, nu îl subestimați pe acest om”, a declarat Moore la MSNBC acum câteva zile.

”Este vorba despre bărbații albi, două treimi dintre aceștia au votat pentru alegerea lui Trump și simt cum controlul lor asupra puterii slăbește. Că le este luată puterea. Au urmărit ce s-a întâmplat în ultimele câteva săptămâni. Și ei sunt la fel de furioși pe polițistul acela din Minneapolis deoarece l-e afectat șansele de a controla puterea”, a mai spus Moore, care crede că acești alegători se vor prezenta la urne și îl vor vota pe Trump indiferent ce va spune acesta.

Pe teren, unii strategi democrați împărtășesc poziția lui Moore.

În Minnesota spre exemplu, statul în care a murit George Floyd și unde mulțimi mari de oameni au ieșit pentru a protesta, democrații estimează că există 250.000 de bărbați albi, fără studii superioare, care sunt eligibili să voteze dar nu s-au înregistrat.

”Asta mă ține treaz noaptea”, spune pentru Politico Pete Giangreco, un strateg democrat care a lucrat în nouă campanii prezidențiale.

Cred că sunt mult mai mulți oameni care îl susțin pe președinte și nu au votat data trecută decât oameni care nu îl susțin și nu au votat. Așa poate câștiga.

Pete Giangreco, strateg democrat:

Pe această majoritate tăcută, care poate fi găsită și în orașe, dar în special în zonele suburbane sau în cele rurale cu densitate mică a populației, contează republicanii.

”Există multă îngrijorare cu privire la felul în care a acționat poliția din Minneapolis”, spune fostul congresman republican Tom Davis, din Virginia. ”Dar când te apuci de jefuit, atunci politica ia o altă direcție”, adaugă el.

Votul din toamnă va fi ”substanțial diferit” față de cel din 2016

Dar nu toată lumea este de acord cu teoria ”majorității tăcute”. Un comentariu din Washington Post observă, spre exemplu, că Trump a întrunit rareori o cotă de popularitate de peste 50%.

De fapt, în clasicele sondaje Gallup, care arată cota de aprobare a populației pentru președintele în funcție, actualul lider de la Casa Albă nu a trecut de 50%.

”Trump este președinte, evident, dar nu pentru că a avut sprijinul majorității americanilor în 2016. Nu a avut nici măcar susținerea celor mai mulți americani în 2016, pierzând votul popular la o diferență de peste două milioane de voturi în fața lui Hillary Clinton”, scrie Philip Bump, corespondent Washington Post.

La baza insistenței lui Trump cum că are susținerea majorității se află respingerea dovezilor care arată tocmai contrariul. Această insistență se bazează pe faptul că o mare parte a publicului refuză pur și simplu să spună operatorilor de sondaje că îl susțin pe președinte. Dar votul din 2016 nu este tocmai reprezentativ pentru felul în care America se raportează acum la el, iar 2020 va fi substanțial diferit.

Philip Bump, corespondent Washington Post:

Alți comentatori observă că nici demografia nu îl ajută pe Trump. Baza sa rurală nu are așa de mulți alegători totuși iar orașele cu electorat democrat important îl detestă pe președinte.

La fel, baza de alegători formată din bărbați albi, fără studii universitare, pare să fie în declin, pe măsură ce populația SUA devine mai diversă.

Trump, scrie Politico, va beneficia de votul acestui segment în noiembrie, dar mulți democrați consideră că Joe Biden este mai atractiv în ochii acestor alegători decât a fost Hillary Clinton în 2016.

Nu în ultimul rând, observă alți comentatori, Trump nu poate spera să urmeze succesul lui Nixon.

”Sondajele din momentul respectiv arătau că Nixon era puternic susținut în privința războiului din Vietnam. Când a ținut faimosul discurs despre majoritatea tăcută, în noiembrie 1969, rata sa de aprobare pe tema războiului era de 60%. Nixon avea dreptate când spunea că majoritatea populației îl susține”, scrie CNN.

Actualul președinte stă însă mult mai prost. Rata de aprobare a lui Trump pe tema relațiilor interrasiale din America este de 33%, potrivit unui sondaj CBS.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
Viva.ro
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Libertateapentrufemei.ro
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie obiceiul negativ pe care multe persoane îl au: ”Vreau să se înțeleagă acest lucru”
FANATIK.RO
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie obiceiul negativ pe care multe persoane îl au: ”Vreau să se înțeleagă acest lucru”
Ce decizie au luat Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban, pentru începutul lui 2025. Confesiunea făcută de artistă: „De pe 2 ianuarie…”
Elle.ro
Ce decizie au luat Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban, pentru începutul lui 2025. Confesiunea făcută de artistă: „De pe 2 ianuarie…”
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Unica.ro
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Staţiunea aflată la 20 de kilometri de Miercurea Ciuc care concurează cu Poiana Braşov. Peisajele fabuloase şi pârtiile excelente atrag turiştii ca un magnet
Observatornews.ro
Staţiunea aflată la 20 de kilometri de Miercurea Ciuc care concurează cu Poiana Braşov. Peisajele fabuloase şi pârtiile excelente atrag turiştii ca un magnet
Horoscop 22 decembrie 2024. Berbecii sunt dornici de rezultate și asta se vede în tot ce faci, de la cele mai simple gesturi, până la decizii
HOROSCOP
Horoscop 22 decembrie 2024. Berbecii sunt dornici de rezultate și asta se vede în tot ce faci, de la cele mai simple gesturi, până la decizii

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI