Cazul a fost adus în justiție de trei creatori de conținut TikTok, care au susținut că ordinul executiv al președintelui Trump prin care era stabilită o interdicție completă a aplicației în SUA încalcă dreptul la libertatea de expresie, stipulat în Primul Amendament al constituției americane.
În schimb, Casa Albă susține că TikTok este o amenințare la securitatea națională.
Judecător: Interdicția TikTok ar încălca primul amendament din Constituția SUA
Hotărârearea de vineri de a bloca interdicȚia aparține unui judecător din Pennsylvania, care a scris că reclamanții ”au demonstrat posibilitatea clară de daune ireparabile”. Totodată hotărârea judecătorilor remarcă faptul că descrierile făcute de guvernul american referitor la amenințarea pe care o reprezintă TikTok sunt formulate ”ipotetic” și că nu s-a putut descoperi riscul reprezentat.
În 28 septembrie, un alt judecător a blocat interdicția de descărcare a TikTok în SUA, cu câteva ore de intrarea în vigoare a acesteia.
Potrivit declarațiilor depuse la dosarul cauzei, TikTok este folosită de 100 de milioane de americani, din care 50 de milioane o folosesc zilnic.
Războiul lui Trump cu TikTok, dus și pe Facebook
Compania chineză ByteDance, cea care deține aplicația, a ajuns în luna septembrie la un acord provizoriu cu Oracle şi Walmart pentru a muta sediul general în Statele Unite şi pentru crearea TikTok Global, estimată la 60 de miliarde de dolari.
Guvernele chinez şi american trebuie să îşi dea acceptul. Trump a spus că „binecuvântează” acordul preliminar.
Oamenii lui Trump au difuzat recent reclame pe Facebook spunând că aplicaţia TikTok îşi spionează utilizatorii, conform Reuters, citat de Agerpres.
Aplicaţia chineză dezvoltată de compania Bytedance este în atenţia administrației americane din cauza suspiciunilor că guvernul de la Beijing ar putea obliga compania să comunice datele utilizatorilor.